Tacos, czyli co zrobic z tortilla
W Meksyku nieprawdopodobna popularnoscia ciesza sie taco. Jedza je malenkie dzieci i starcy, a ich zawartosc zalezy od rejonu. Moga byc rybne, z miesa grilowanego, z miesa smazonego. Niezwykle populane sa te z krowich wymion, z ozorkow, z zoladkow, z mozgu i z poszczegolnych czesci swinskiej glowy. Jakkolwiek dziwnie to brzmi, wiekszosc z nich smakuje nieziemsko. Czesci jednak bym nie tknela, a czesci nie umiem nazwac po polsku.
Podstawowym skladnikiem, poza tortilla, jest mieso.
Ja niezmiennie polecam
taco asada :-)
Taco asada
miesko wolowe pokrojone na kilkumilimetrowej grubosci plastry lekko solimy i mieszamy z pokrojona w talarki cebula. Wstawiamy do lodowki.
kiedy sie miesko chlodzi i marynuje przygotowujemy fasole, salse i guacamole.
Fasola
Najlepiej byloy robic od podstaw gotujac drobna kolorowa fasolke w glinianym garze z cebula i czosnkiem, ale najszybciej bedzie otworzyc puszke bialej badz czerwonej fasoli, wlac zawartosc do garnka, doprawic do smaku, wrzucic kawalek cebuli i gotowac na wolnym ogniu
Guacamole
Najprostsze i moim zdaniem najsmaczniejsze to rozgniecione awokado, wymieszane z odrobina soli, kilkoma kroplami cytryny, przecisnietym przez praske czosnkiem i doprawione suszonym chili (chodzi mi o takie malenkie kawaleczki)
Rownie popularne jest
pico del gallo
miazsz pomidorow (zadnej skorkiczy pestek) pokrojony w drobna kostke, cebula w drobna kostke skrojona, awokado rozplackane, troche czosnku, soli i soku z cytryny oraz kruszonego chile, wszystko rozmieszane i voila, gotowe
Salsa
Czerwona (moja ulubiona)
pomidory
cebula
chipotle - jako ze trudno dostac to chile w Polsce, mozna zastapic je jalapeno
sol
wszystko blendujemy na jednolita papke i gotowe
nie podaje ilosci, bo zawsze robie na oko
zielona
zielone pomidory
cebula, nie za duzo
czosnek
natka kolendry, koniecznie swieza
kilka kropli soku lemonki
blendujemy i gotowe. wazne zeby natka kolendry dobrze sie zblendowala. no i nie przesadzamy z nia, bo ma bardzo silny aromat, ktorego mozna nie lubic - ja nienawidze. brrrr ohyda
jak juz wszystko mamy gotowe miesko wrzucamy na grila. upieczone kladziemy na podgrzana tortille, polewamy salsa, dajemy guacamole i fasole, mozna posypac cebula i kolendra, polac sokiem z cytryny lub lemonki.
mieso nalezy pokroic w paski po zgrilowaniu
Pycha!
Inny wariant, to wariant rybny lub krewetkowy.
Filet jakiejs ryby lub dorodna krewete obtaczamy w ciescie - takie jak na nalesniki, tylko ciutek gestsze i zamiast mleka czy wody lepiej dac piwo (ciasto pieknie rosnie podczas smazenia) - smazymy na glebokim tluszczu. Podgrzna tortille smarujemy majonezem, kladziemy rybe, posypujemy poszatkowana salata lodowa, polewamy salsa - najlepiej zielona i gotowe.
rybe kroimy w paski takie 10cm na 2cm - mniej wiecej i dopiero obtaczamy w ciescie i smazymy