reklama
Kolejne z serii łatwych, tanich i szybkich (robię z podwójnej porcji, dosypuję dodatkowo trochę wiórek kokosowych do jabłek i rodzynek) - u nas właśnie w piekarniku:
Ciasto z jabłkami | Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto z jabłkami | Przepisy kulinarne ze zdjęciami
aniez
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 7 Marzec 2007
- Postów
- 4 903
Kruche ciasteczka:
300 gram krupczatki
300 gram przesianej mąki pszennej
180 gram cukru
szczypta soli (albo dwie)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
300 gram masła
1 małe opakowanie śmietany 12%
zapach cytrynowy
Całość posiekać nożem i połączyć formując kulę. Owinać folią i do lodówki (najlepiej na noc, a co najmniej na 3 h)
Potem rozwałkować i wycinać ciasteczka, smarować jajem roztrzepanym z mlekiem i posypywać cukrem, piec w trybie tradycyjnym (bez termoobiegu) w 200 stopniach.
Można też formować wałki (około 4) i je zapakować do lodówki w folii, a potem tylko wycinać krążki i reszta, jak wyżej. Ten sposób jest szybszy. W takie ciasteczka wciskam w środek pół migdała (białego, bez skórki).
300 gram krupczatki
300 gram przesianej mąki pszennej
180 gram cukru
szczypta soli (albo dwie)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
300 gram masła
1 małe opakowanie śmietany 12%
zapach cytrynowy
Całość posiekać nożem i połączyć formując kulę. Owinać folią i do lodówki (najlepiej na noc, a co najmniej na 3 h)
Potem rozwałkować i wycinać ciasteczka, smarować jajem roztrzepanym z mlekiem i posypywać cukrem, piec w trybie tradycyjnym (bez termoobiegu) w 200 stopniach.
Można też formować wałki (około 4) i je zapakować do lodówki w folii, a potem tylko wycinać krążki i reszta, jak wyżej. Ten sposób jest szybszy. W takie ciasteczka wciskam w środek pół migdała (białego, bez skórki).
aniez
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 7 Marzec 2007
- Postów
- 4 903
Andruty
Deser przeze mnie zapomniany, a wyciągnięty przez męża z zeszytu z przepisami... przepis w zasadzie żaden, ale samo dobro :-) są masy z nutellą, masą krówkową, ale ja lubię właśnie te klasyczną, moja babcia ją jeszcze robiła, z prawdziwym kakao i orzechami :-)
Kostka miękkiego masła
Cukier puder- szklanka
2 żółtka
2-3 łyżki prawdziwego kakao (zależnie od upodobań)
Rum/ zapach rumowy albo migdałowy
Zmielone orzechy
Zmiksować masło na puszystko, dodać cukier i połączyć. Miksując dodawać po jednym żółtku. Jak masa jest połączona dodac kakao i zapach (rum).
Smarować masą andruty i posypywać migdałami. Potem przygnieść całość (deską, książką) i do lodówki na co najmniej 3 h. Pokroić i jeść ;-)
Smacznego.
Deser przeze mnie zapomniany, a wyciągnięty przez męża z zeszytu z przepisami... przepis w zasadzie żaden, ale samo dobro :-) są masy z nutellą, masą krówkową, ale ja lubię właśnie te klasyczną, moja babcia ją jeszcze robiła, z prawdziwym kakao i orzechami :-)
Kostka miękkiego masła
Cukier puder- szklanka
2 żółtka
2-3 łyżki prawdziwego kakao (zależnie od upodobań)
Rum/ zapach rumowy albo migdałowy
Zmielone orzechy
Zmiksować masło na puszystko, dodać cukier i połączyć. Miksując dodawać po jednym żółtku. Jak masa jest połączona dodac kakao i zapach (rum).
Smarować masą andruty i posypywać migdałami. Potem przygnieść całość (deską, książką) i do lodówki na co najmniej 3 h. Pokroić i jeść ;-)
Smacznego.
W ramach diety: lasagne właśnie do piekarnika wrzuciłam, z tego przepisu, wzbogaciłam o mozarellę:
Wielkie Żarcie - Przepis - Lasagne z mięsem mielonym
Wielkie Żarcie - Przepis - Lasagne z mięsem mielonym
Makaron ze szpinakiem i piersią z kurczaka
Pierś pokroić w paseczki, natrzeć wyciśniętym czosnkiem, (dałam 3 ząbki), obsypać ulubionymi przyprawami, dałam vegetę natur, pieprz czosnkowy, czosnek niedźwiedzi.
Kolejne 3 ząbki czosnku, wyciśnięte chwilkę przesmażyć na patelce, dodać szpinak mrożony, dałam całe opakowanie. I dusić 10 minut pod przykryciem w niewielkiej ilości wody. Też doprawić do smaku, pieprzem i co tam lubicie. Dodałam dodatkowo trochę pestek z dyni i orzechy włoskie. Następnie dodać jogurt naturalny, duży kubek. Wymieszać wszystko i chwilę przesmażyć wszystko
Ugotowany makaron dodać do sosu i gotowe. Smacznego!!!
Pierś pokroić w paseczki, natrzeć wyciśniętym czosnkiem, (dałam 3 ząbki), obsypać ulubionymi przyprawami, dałam vegetę natur, pieprz czosnkowy, czosnek niedźwiedzi.
Kolejne 3 ząbki czosnku, wyciśnięte chwilkę przesmażyć na patelce, dodać szpinak mrożony, dałam całe opakowanie. I dusić 10 minut pod przykryciem w niewielkiej ilości wody. Też doprawić do smaku, pieprzem i co tam lubicie. Dodałam dodatkowo trochę pestek z dyni i orzechy włoskie. Następnie dodać jogurt naturalny, duży kubek. Wymieszać wszystko i chwilę przesmażyć wszystko
Ugotowany makaron dodać do sosu i gotowe. Smacznego!!!
AgnieszkaSz-r
Mama VI 2007 i IV 2010
Pierozki z ciasta francuskiego z niespodzianka.
2 opakowania ciasta francuskiego (kupuje w biedzie) rozwijam i kroje na 3 czesci z wezszej strony i na 5 z dluzszej.
Do srodka dalam 3 nadzienia:
1. Szpinak gotowany (zrobiony jak kto lubi ja lubie na ostro z vegeta natur i czosnkiem)
2. Smazone pieczarki (cebulke podsmazyc na odrobinie masla, wrzucic potarte pieczarki i smazyc razem. Jak pieczarki puszcza sok doprawic vegeta i pieprzem i smazyc dalej az odparuje woda. Ostudzic)
3. Serek plesniowy
nalozyc nadzienie na kwadraty i dobrze skleic. Piec w 180 st. Az ciasto sie zrumieni... Smacznego
2 opakowania ciasta francuskiego (kupuje w biedzie) rozwijam i kroje na 3 czesci z wezszej strony i na 5 z dluzszej.
Do srodka dalam 3 nadzienia:
1. Szpinak gotowany (zrobiony jak kto lubi ja lubie na ostro z vegeta natur i czosnkiem)
2. Smazone pieczarki (cebulke podsmazyc na odrobinie masla, wrzucic potarte pieczarki i smazyc razem. Jak pieczarki puszcza sok doprawic vegeta i pieprzem i smazyc dalej az odparuje woda. Ostudzic)
3. Serek plesniowy
nalozyc nadzienie na kwadraty i dobrze skleic. Piec w 180 st. Az ciasto sie zrumieni... Smacznego
magda1978
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 22 Styczeń 2007
- Postów
- 2 662
Elvie mówisz i masz:-)
Chleb dukanowy
8 jajek (oddzielić żółtka od białek)
2 kostki sera po 250 g
8 szklanek otrąb (daję mieszankę owsianych i pszennych)
szklanka mąki kukurydzianej
2 szklanki maślanki
Z białek ubijamy pianę i dodajemy do reszty wymieszanych składników, przyprawy (ja daję sól, czosnek, majeranek)
Dużą keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wykładam ciasto i piekę 65 minut
Chleb trzymam w lodówce, bo w chlebaku szybko pleśnieje, wystarcza nam na 5-6 dni, nie czerstwieje, bardzo długo utrzymuje świeżość
Chleb dukanowy
8 jajek (oddzielić żółtka od białek)
2 kostki sera po 250 g
8 szklanek otrąb (daję mieszankę owsianych i pszennych)
szklanka mąki kukurydzianej
2 szklanki maślanki
Z białek ubijamy pianę i dodajemy do reszty wymieszanych składników, przyprawy (ja daję sól, czosnek, majeranek)
Dużą keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wykładam ciasto i piekę 65 minut
Chleb trzymam w lodówce, bo w chlebaku szybko pleśnieje, wystarcza nam na 5-6 dni, nie czerstwieje, bardzo długo utrzymuje świeżość
reklama
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 129
- Wyświetleń
- 15 tys
- Odpowiedzi
- 329
- Wyświetleń
- 56 tys
Podziel się: