reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

reklama
Elvie szalejesz z tymi ciastami, zazdroszczę bo ja uwielbiam piec a mam szlaban:no:, wyżyje się i na święta zrobię minimum 3:-)
 
Kruche ciasteczka:

300 gram krupczatki
300 gram przesianej mąki pszennej
180 gram cukru
szczypta soli (albo dwie)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
300 gram masła
1 małe opakowanie śmietany 12%
zapach cytrynowy

Całość posiekać nożem i połączyć formując kulę. Owinać folią i do lodówki (najlepiej na noc, a co najmniej na 3 h)
Potem rozwałkować i wycinać ciasteczka, smarować jajem roztrzepanym z mlekiem i posypywać cukrem, piec w trybie tradycyjnym (bez termoobiegu) w 200 stopniach.

Można też formować wałki (około 4) i je zapakować do lodówki w folii, a potem tylko wycinać krążki i reszta, jak wyżej. Ten sposób jest szybszy. W takie ciasteczka wciskam w środek pół migdała (białego, bez skórki).
 
Andruty
Deser przeze mnie zapomniany, a wyciągnięty przez męża z zeszytu z przepisami... przepis w zasadzie żaden, ale samo dobro :-) są masy z nutellą, masą krówkową, ale ja lubię właśnie te klasyczną, moja babcia ją jeszcze robiła, z prawdziwym kakao i orzechami :-)

Kostka miękkiego masła
Cukier puder- szklanka
2 żółtka
2-3 łyżki prawdziwego kakao (zależnie od upodobań)
Rum/ zapach rumowy albo migdałowy
Zmielone orzechy

Zmiksować masło na puszystko, dodać cukier i połączyć. Miksując dodawać po jednym żółtku. Jak masa jest połączona dodac kakao i zapach (rum).

Smarować masą andruty i posypywać migdałami. Potem przygnieść całość (deską, książką) i do lodówki na co najmniej 3 h. Pokroić i jeść ;-)
Smacznego.
 
Makaron ze szpinakiem i piersią z kurczaka

Pierś pokroić w paseczki, natrzeć wyciśniętym czosnkiem, (dałam 3 ząbki), obsypać ulubionymi przyprawami, dałam vegetę natur, pieprz czosnkowy, czosnek niedźwiedzi.

Kolejne 3 ząbki czosnku, wyciśnięte chwilkę przesmażyć na patelce, dodać szpinak mrożony, dałam całe opakowanie. I dusić 10 minut pod przykryciem w niewielkiej ilości wody. Też doprawić do smaku, pieprzem i co tam lubicie. Dodałam dodatkowo trochę pestek z dyni i orzechy włoskie. Następnie dodać jogurt naturalny, duży kubek. Wymieszać wszystko i chwilę przesmażyć wszystko

Ugotowany makaron dodać do sosu i gotowe. Smacznego!!!
 
Pierozki z ciasta francuskiego z niespodzianka.
2 opakowania ciasta francuskiego (kupuje w biedzie) rozwijam i kroje na 3 czesci z wezszej strony i na 5 z dluzszej.
Do srodka dalam 3 nadzienia:
1. Szpinak gotowany (zrobiony jak kto lubi ja lubie na ostro z vegeta natur i czosnkiem)
2. Smazone pieczarki (cebulke podsmazyc na odrobinie masla, wrzucic potarte pieczarki i smazyc razem. Jak pieczarki puszcza sok doprawic vegeta i pieprzem i smazyc dalej az odparuje woda. Ostudzic)
3. Serek plesniowy

nalozyc nadzienie na kwadraty i dobrze skleic. Piec w 180 st. Az ciasto sie zrumieni... Smacznego
 
Elvie mówisz i masz:-)

Chleb dukanowy

8 jajek (oddzielić żółtka od białek)
2 kostki sera po 250 g
8 szklanek otrąb (daję mieszankę owsianych i pszennych)
szklanka mąki kukurydzianej
2 szklanki maślanki

Z białek ubijamy pianę i dodajemy do reszty wymieszanych składników, przyprawy (ja daję sól, czosnek, majeranek)
Dużą keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wykładam ciasto i piekę 65 minut

Chleb trzymam w lodówce, bo w chlebaku szybko pleśnieje, wystarcza nam na 5-6 dni, nie czerstwieje, bardzo długo utrzymuje świeżość
 
reklama
magda ciosek - to jakaś mega porcja! Kupuje otręby sante, nie wiem czy 1 op. to 1 szklanka czy mniej. Muszę chyba duuuuuużo dokupić:)
 
Do góry