reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

Marta natchnelas mnie pomyslem na obiad :tak:

ja bede robic placek wg tego przepisu, z kurczakiem jeszcze nie robilam, z tym ze najpierw farsz, no i oczywiscie w pomniejszonych proporcjach:-). Do potraw nigdy nie dodaje rosolkow jak to czesto jest w przepisach, a zwykla wode, a gotowy placek smaruje majonezem i keczupem, tak mi najlepiej smakuje:tak:

Placek po zbójnicku | Najsmaczniejsze.pl
 
reklama
milk shake (nazwa robocza, bo nie wiem jak taki napitek nazwac mozna - zastanawialam sie nad pitnym sernikiem hahaha - a i nie wiem czy to shake'a toto podobne, bom nigdy go nie pila)

kostka twarogu (ja lubie chudy)
mleko (tez chude pijam)
slodzik/cukier/fruktoza/miod czy cokolwiek innego do oslodzenia
jakis aromat - dzis wzielam pomaranczowy ze smietankowym

twarog wrzucamy do wysokiego naczynia i blendujemy az bedzie gladki dolewajac don mleko (wedle uznania) i dodajac slodkie oraz aromat. Robimy bzyt i gotowe. Cudo jest pyszne i puszyste i znika w oka mgnieniu.

mozna dodac owoce zamiast aromatow, mozna kawe lub kakao, albo cynamon...
Mysle sobie, ze jakby zwiekszyc ilosc sera moznaby bylo dodac kostki lodu.
 
Ponieważ dzisiaj mamy gości to takie ciasto upiekłam wczoraj, jest PRZEPYSZNE, stary próbował je w nocy "upłynnić", więc musiałam schować :p że sezon mamy na dynię, to polecam (fajny pomysł z tym musem z pieczonej dyni, do tej pory robiłam ciasto z dyni tartej, ale mi nie smakowało):

Ciasto dyniowe - Przepis

A! Ja moje "podkręciłam" takim dżemem (dałam mniej cukru) Dżem Owocowa Rozkosz pomarańczowy • Sklep spożywczy • Alma24.pl i dałam skórkę z pomarańczy, nie mandarynki.
 
1. JABŁECZNIK

5 jajek
1,5 szklanki cukru
3 szklanki mąki
1 szklanka oleju
1,5 łyżeczki sody
jabłka pokrojone w kostkę
można dodać
1 łyżke kakao

Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywno, dodać cukier i dalej miksować na najwyższych obrotach. Dodać zółtka. Po dokładnym wymieszaniu zmniejszyć obroty miksera na minimum. Dodawać powoli na zmianę mąkę z sodą i olej. Na koniec można dodać kakao.
3/4 ciasta wylać na blaszkę. Wyłożyc jabłka i posypać cynamonem, wylać resztę ciasta.
Piec w 175 st.C. przez 20 minut na termoobiegu a potem jeszcze ok 30-40 minut na termoobiegu+dolna (i górna w zależności od ochoty ciasta do wypieczenia się w środku)

2. CIASTO Z OWOCAMI
0,5 kg mąki
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka maślanki
0,5 oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
mały cukier waniliowy
Dowolne owoce (ja robiłam ze śliwkami - śliwki posypałam kaszą manna żeby wpiła sok rozkrojonych śliwek)

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, olej wymieszać. Zmniejszyć obroty na minimum. Dodawać mąką z proszkiem do pieczenia na przemian z maślanką.

Ciasto wylać na blachę, ułożyć owoce. Na górę pokruszyć kruszonkę

KURSZONKA
185 g mąki
100 g cukru
0,5 kostki masła lub margaryny
wygniatać aż do uzyskania jednolitej masy.


Smacznego!
 
Wyciągnęłam królika z zamrażarki na jutrzejszy obiad, tylko jakoś nie umiem tego mięsa zrobic, żeby mięso było miękki. Jakieś podpowiedzi? Słyszałam, że można moczyć w maślance :eek:
 
maonka, ja nigdy w niczym nie moczylam, a zawsze miesko bylo mieciutkie. No ale to meksykanskie kroliki byly. takie malutkie, jak te ktore my w domach hodujemy ;-) najlepiej poszperaj sobie na stronie macieje kuronia
 
reklama
maonka - ja delikatnie sypię mięso już podczas smażenia/duszenia cukrem co sprawia, że szybciej mięknie. Tego cukru to daję niewiele, na całego królika to może płaską łyżeczkę bym dała. W necie jeszcze coś takiego znalazłam, ale tego nie testowałam:
[h=2]JAK ZMIĘKCZYĆ TWARDE MIĘSO?[/h] [h=3]Jeśli mięso jest twarde i chcemy, żeby było kruche możemy go zmiękczyć w bardzo prosty i skuteczny sposób. Wystarczy, że podczas gotowania twardego mięsa wlejemy do garnka łyżkę stołową spirytusu. Nawet najbardziej twarde mięso zmięknie a do tego nabierze ciekawego niespotykanego posmaku.[/h]
 
Do góry