Bardzo prosty sos pomidorowy z serem mascarpone (wariacje):
1 małą cebula- posiekać na drobną kosteczkę+ 1 ząbek czosnku- wycisnąć, albo zmiażdżyć i posiekać- najpierw podsmażyć na oliwie cebulkę, potem na krótko dodać czosnek, żeby się uwolnił aromat.
1 puszka pomidorów w zalewie- zblendować i podgrzać. Dodać cebulkę i czosnek. Dodać ser mascarpone (u mnie 1 duża łyżka, ale to zależy od smaku, może być więcej). Doprawić do smaku i już
Taki sos używam do:
- makaronu
- dodaję do niego kuraka z wywaru, jak potrzebuję obiad "na szybko" a nie chcę marnować mięsa
- podsmażam kurczaka, np. podudzia, udka, piersi... co tam lubię, ale w większych kawałkach, zalewam sosem i zapiekam. Do tej wersji można dodać jarzyny, można ją zapiekać z makaronem, można bez. Zależnie od upodobań i zawartości lodówki.
Robimy też sos mascarpone do kurczaka np. z brokułami (albo bez).
Zblanszować różyczki brokuła
Cebulka+ czosnek- podsmażyć
Dodać ser mascaropne (250 g)
Dodać jogurt nat. (można i śmietanę, ale jak dla mnie za dużo dobrego)
Dodać podsmażonego kurczaka i brokuły.
Tę wersje można też zapiekać.
Inny patent jest na opakowaniu serka mascarpone z Piątnicy:
Podsmażyć pokrojonego kurczaka (ja go wcześniej marynuję w przyprawach)
Podsmażyć cebulkę i czosnek dodać 2-3 pomidory (świeże, obrane i pokrojone)
Dodać serek mascarpone i kurczaka
Doprawić (można na ostro z pieprzem cayenne)
Do tej wersji też można dodawać warzywa wedle uznania i upodobań
Podawać z makaronem
Generalnie, jak mi się przeje zwykły sos pomidorowy to "jedziemy" z tymi wariacjami, bo to obiad na szybko i większości ludzi smakuje