reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na nasze pysznosci :)

rzućcie jakieś przepisy na obiad z ryba bo Ami uwielbia ryby ale ile mozna jeść rybe w panierce:-p
 
reklama
rzućcie jakieś przepisy na obiad z ryba bo Ami uwielbia ryby ale ile mozna jeść rybe w panierce:-p
Kochana dobre są te WINIARY POMYSŁ NA....RYBE Z... ale nie wiem czy chciałabys dac to małej moja Paulina wcina az jej się uszy trzęsa a i nam bardzo smakuje.
Poza tym robie jej rybe zapiekana w folii w piekarniku-przyprawy jakie lubicie troche soku z cytryny-pycha
 
Mada, ja kiedys robilam pange z warzywami zapiekana - pange na male kawalki pokroilam, doprawilam ziolami i sola, wylozylam do pojemnika, dodalam warzywa - troche pomidorow obranych ze skorki, kalafior, pieczarki, troche posiekanego pora. Wszystko zalalam nieduza iloscia slodkiej smietanki 12% z ziolami prowansalskimi i odrobina soli, na to utarty ser, calosc do piekarnika i zapiekalam jakies 20-25 minut. Wcinalismy wszyscy az sie uszy trzesly :-)

Poza tym paluszki rybne mala je czesto i bardzo jej smakuja - ale nie smaze ich na patelni, tylko zapiekam w piekarniku.
 
Poza tym paluszki rybne mala je czesto i bardzo jej smakuja - ale nie smaze ich na patelni, tylko zapiekam w piekarniku.
Sara tez bardzo lubi i paluszki rybne, i dukaty rybne - zwlaszcza z firmy Frosta - sa bardzo soczyste i nie smierdza tak ryba :-p
No i tez nie smaze ich na patelni tylko opiekam je na grillu w mikrofalowce :tak:

A co do sposobu na rybe, to ja czasami robie filety w sosie smietanowo-koperkowym :tak: Opiekam delikatnie filety, zalewam smietana (ale kwasna), dodaje duzo swiezego koperku, sol, pieprz i dusze kilka minut :tak::-) Do tego ziemniaczki i surowka z kiszonej kapuchy :tak::-)
 
ja tam rybę uwielbiam, ale jakoś za często nie robię:-p Aluta nie szczególnie je, chłopaki też raczej się nie upominają, no chyba, że nad morzem:-D
 
Podkradlam z innego forum ;-) ale tak apetycznie wyglada....

Placek ryżowy z porami


20 dag ryzu
35 dag porow
2 jajka
15 dag sera zoltego tartego
25 dag serka homogenizowanego
15 dag boczku wedzonego
15 dag szynki lub kielbasy
5 dag startego parmezanu
2 lyzki masla
sol, pieprz

Ryz ugotowac, osaczyc. Wymieszac z tartym serem i bialkami. Tortownice wysmarowac maslem, wlozyc ryz, wylepic nim dno i boki formy. Zapiekac ok 15 minut w temp 200*C.
Boczek i szynke pokroic w kostke. Pory pokroic w krazki, podsmazyc na masle. Dodac boczek, przyprawic, dusic ok. 5 min.
Serek zmiksowac z zoltkami i parmezanem, przyprawic do smaku. Wymieszac z porami i wedzonka. Na ryz nalozyc farsz, wierzch wyrownac. Piec 30 minut w temp. 200*C.
 
wama - wygląda super i pewnie tak też smakuje, nooo i przede wszytskim- oryginalny pomysł.

to może ja wrzucę przepis zapiekanki która wczoraj (pierwszy raz) zrobiłam. przepis "ściągnełam" od koleżanki

składniki (na jedno naczynie żaroodporne):
- opakowanie pełnoziarnistego pene
- pierś z kurczaka (lub indyka)
- ze 30 dag pieczarek
- brokuły (1 drzewko)
- suszone pomidory
- cebula (1-2 sztuki)
- ser mozzarella

sos:
2 lyżki masła
2 łyżki mąki
200 ml mleka

gotujemy makaron i przekładamy do naczynia wysmarowanego masłem. na patelni podsmażamy kurczaka z przyprawami (ja dodaje pieprz, zioła prowansalskie, bazylię i tymianek) i wrzucamy do makaronu. następnie podsmażamy cebulkę z pieczarkami - gdy pieczarki puszczą sok, również przerzucamy do naczynia. gotujemy brokuły w lekko osolonej wodzie, rozdrabniamy i do naczynia. na to suszone pomidory (ale podobno mogą byc tez koktajlowe). całość podlewamy sosem, i posypujemy startą mozzarellą.

sos:
rozpuszczamy w małym garczku masło, dodajemy mąkę i mleko. całośc mieszamy, żeby nie było grudek.

zapiekanke pieczemy w 180-200 stopniach jakies 15-20 minut.
i gotowe
 
reklama
A ja mam fajny przepis na schab nadziewany pieczarkami na zimno, np. do zimnej plyty na swieta :tak::-)
  • ladny kawalek schabu bez kosci
  • pieczarki
  • cebula
  • vegeta, pieprz
  • czosnek
Schab rozcinamy ostrym nozem, zeby uzyskac plat do zwiniecia rolady (nakrajamy ok 1cm od dolu, tniemy nie do samego konca, obracamy mieso i znowu - wiecie o co chodzi? ;-)taki slimak ;-)).
Pieczarki siekamy drobno i smazymy z cebulka, doprawiamy do smaku vegeta i pieprzem. Plat schabu nacieramy czosnkiem przecisnietym przez praske i przyprawami. Na mieso nakladamy usmazone pieczarki. Zwijamy w ciasna rolade. Pieczemy w folii aluminiowej w piekarniku w 180'C. (1kg miesa=1godz. pieczenia). Wyciagamy, po ostygnieciu wkladamy do lodowki.
 
Do góry