reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przepisy na nasze pysznosci :)

rzućcie jakieś przepisy na obiad z ryba bo Ami uwielbia ryby ale ile mozna jeść rybe w panierce:-p
 
reklama
rzućcie jakieś przepisy na obiad z ryba bo Ami uwielbia ryby ale ile mozna jeść rybe w panierce:-p
Kochana dobre są te WINIARY POMYSŁ NA....RYBE Z... ale nie wiem czy chciałabys dac to małej moja Paulina wcina az jej się uszy trzęsa a i nam bardzo smakuje.
Poza tym robie jej rybe zapiekana w folii w piekarniku-przyprawy jakie lubicie troche soku z cytryny-pycha
 
Mada, ja kiedys robilam pange z warzywami zapiekana - pange na male kawalki pokroilam, doprawilam ziolami i sola, wylozylam do pojemnika, dodalam warzywa - troche pomidorow obranych ze skorki, kalafior, pieczarki, troche posiekanego pora. Wszystko zalalam nieduza iloscia slodkiej smietanki 12% z ziolami prowansalskimi i odrobina soli, na to utarty ser, calosc do piekarnika i zapiekalam jakies 20-25 minut. Wcinalismy wszyscy az sie uszy trzesly :-)

Poza tym paluszki rybne mala je czesto i bardzo jej smakuja - ale nie smaze ich na patelni, tylko zapiekam w piekarniku.
 
Poza tym paluszki rybne mala je czesto i bardzo jej smakuja - ale nie smaze ich na patelni, tylko zapiekam w piekarniku.
Sara tez bardzo lubi i paluszki rybne, i dukaty rybne - zwlaszcza z firmy Frosta - sa bardzo soczyste i nie smierdza tak ryba :-p
No i tez nie smaze ich na patelni tylko opiekam je na grillu w mikrofalowce :tak:

A co do sposobu na rybe, to ja czasami robie filety w sosie smietanowo-koperkowym :tak: Opiekam delikatnie filety, zalewam smietana (ale kwasna), dodaje duzo swiezego koperku, sol, pieprz i dusze kilka minut :tak::-) Do tego ziemniaczki i surowka z kiszonej kapuchy :tak::-)
 
ja tam rybę uwielbiam, ale jakoś za często nie robię:-p Aluta nie szczególnie je, chłopaki też raczej się nie upominają, no chyba, że nad morzem:-D
 
Podkradlam z innego forum ;-) ale tak apetycznie wyglada....

Placek ryżowy z porami


20 dag ryzu
35 dag porow
2 jajka
15 dag sera zoltego tartego
25 dag serka homogenizowanego
15 dag boczku wedzonego
15 dag szynki lub kielbasy
5 dag startego parmezanu
2 lyzki masla
sol, pieprz

Ryz ugotowac, osaczyc. Wymieszac z tartym serem i bialkami. Tortownice wysmarowac maslem, wlozyc ryz, wylepic nim dno i boki formy. Zapiekac ok 15 minut w temp 200*C.
Boczek i szynke pokroic w kostke. Pory pokroic w krazki, podsmazyc na masle. Dodac boczek, przyprawic, dusic ok. 5 min.
Serek zmiksowac z zoltkami i parmezanem, przyprawic do smaku. Wymieszac z porami i wedzonka. Na ryz nalozyc farsz, wierzch wyrownac. Piec 30 minut w temp. 200*C.
 
wama - wygląda super i pewnie tak też smakuje, nooo i przede wszytskim- oryginalny pomysł.

to może ja wrzucę przepis zapiekanki która wczoraj (pierwszy raz) zrobiłam. przepis "ściągnełam" od koleżanki

składniki (na jedno naczynie żaroodporne):
- opakowanie pełnoziarnistego pene
- pierś z kurczaka (lub indyka)
- ze 30 dag pieczarek
- brokuły (1 drzewko)
- suszone pomidory
- cebula (1-2 sztuki)
- ser mozzarella

sos:
2 lyżki masła
2 łyżki mąki
200 ml mleka

gotujemy makaron i przekładamy do naczynia wysmarowanego masłem. na patelni podsmażamy kurczaka z przyprawami (ja dodaje pieprz, zioła prowansalskie, bazylię i tymianek) i wrzucamy do makaronu. następnie podsmażamy cebulkę z pieczarkami - gdy pieczarki puszczą sok, również przerzucamy do naczynia. gotujemy brokuły w lekko osolonej wodzie, rozdrabniamy i do naczynia. na to suszone pomidory (ale podobno mogą byc tez koktajlowe). całość podlewamy sosem, i posypujemy startą mozzarellą.

sos:
rozpuszczamy w małym garczku masło, dodajemy mąkę i mleko. całośc mieszamy, żeby nie było grudek.

zapiekanke pieczemy w 180-200 stopniach jakies 15-20 minut.
i gotowe
 
reklama
A ja mam fajny przepis na schab nadziewany pieczarkami na zimno, np. do zimnej plyty na swieta :tak::-)
  • ladny kawalek schabu bez kosci
  • pieczarki
  • cebula
  • vegeta, pieprz
  • czosnek
Schab rozcinamy ostrym nozem, zeby uzyskac plat do zwiniecia rolady (nakrajamy ok 1cm od dolu, tniemy nie do samego konca, obracamy mieso i znowu - wiecie o co chodzi? ;-)taki slimak ;-)).
Pieczarki siekamy drobno i smazymy z cebulka, doprawiamy do smaku vegeta i pieprzem. Plat schabu nacieramy czosnkiem przecisnietym przez praske i przyprawami. Na mieso nakladamy usmazone pieczarki. Zwijamy w ciasna rolade. Pieczemy w folii aluminiowej w piekarniku w 180'C. (1kg miesa=1godz. pieczenia). Wyciagamy, po ostygnieciu wkladamy do lodowki.
 
Do góry