reklama
badaicka
Paulusia i Filipek
Kochana dobre są te WINIARY POMYSŁ NA....RYBE Z... ale nie wiem czy chciałabys dac to małej moja Paulina wcina az jej się uszy trzęsa a i nam bardzo smakuje.rzućcie jakieś przepisy na obiad z ryba bo Ami uwielbia ryby ale ile mozna jeść rybe w panierce
Poza tym robie jej rybe zapiekana w folii w piekarniku-przyprawy jakie lubicie troche soku z cytryny-pycha
karoo-kp
Mama Jagodzianki
- Dołączył(a)
- 6 Styczeń 2006
- Postów
- 6 419
Mada, ja kiedys robilam pange z warzywami zapiekana - pange na male kawalki pokroilam, doprawilam ziolami i sola, wylozylam do pojemnika, dodalam warzywa - troche pomidorow obranych ze skorki, kalafior, pieczarki, troche posiekanego pora. Wszystko zalalam nieduza iloscia slodkiej smietanki 12% z ziolami prowansalskimi i odrobina soli, na to utarty ser, calosc do piekarnika i zapiekalam jakies 20-25 minut. Wcinalismy wszyscy az sie uszy trzesly :-)
Poza tym paluszki rybne mala je czesto i bardzo jej smakuja - ale nie smaze ich na patelni, tylko zapiekam w piekarniku.
Poza tym paluszki rybne mala je czesto i bardzo jej smakuja - ale nie smaze ich na patelni, tylko zapiekam w piekarniku.
sandra1982
Sierpniowa mama'06 Fan(ka)
- Dołączył(a)
- 20 Marzec 2006
- Postów
- 8 063
Sara tez bardzo lubi i paluszki rybne, i dukaty rybne - zwlaszcza z firmy Frosta - sa bardzo soczyste i nie smierdza tak rybaPoza tym paluszki rybne mala je czesto i bardzo jej smakuja - ale nie smaze ich na patelni, tylko zapiekam w piekarniku.
No i tez nie smaze ich na patelni tylko opiekam je na grillu w mikrofalowce
A co do sposobu na rybe, to ja czasami robie filety w sosie smietanowo-koperkowym Opiekam delikatnie filety, zalewam smietana (ale kwasna), dodaje duzo swiezego koperku, sol, pieprz i dusze kilka minut :-) Do tego ziemniaczki i surowka z kiszonej kapuchy :-)
Podkradlam z innego forum ;-) ale tak apetycznie wyglada....
Placek ryżowy z porami
20 dag ryzu
35 dag porow
2 jajka
15 dag sera zoltego tartego
25 dag serka homogenizowanego
15 dag boczku wedzonego
15 dag szynki lub kielbasy
5 dag startego parmezanu
2 lyzki masla
sol, pieprz
Ryz ugotowac, osaczyc. Wymieszac z tartym serem i bialkami. Tortownice wysmarowac maslem, wlozyc ryz, wylepic nim dno i boki formy. Zapiekac ok 15 minut w temp 200*C.
Boczek i szynke pokroic w kostke. Pory pokroic w krazki, podsmazyc na masle. Dodac boczek, przyprawic, dusic ok. 5 min.
Serek zmiksowac z zoltkami i parmezanem, przyprawic do smaku. Wymieszac z porami i wedzonka. Na ryz nalozyc farsz, wierzch wyrownac. Piec 30 minut w temp. 200*C.
Placek ryżowy z porami
20 dag ryzu
35 dag porow
2 jajka
15 dag sera zoltego tartego
25 dag serka homogenizowanego
15 dag boczku wedzonego
15 dag szynki lub kielbasy
5 dag startego parmezanu
2 lyzki masla
sol, pieprz
Ryz ugotowac, osaczyc. Wymieszac z tartym serem i bialkami. Tortownice wysmarowac maslem, wlozyc ryz, wylepic nim dno i boki formy. Zapiekac ok 15 minut w temp 200*C.
Boczek i szynke pokroic w kostke. Pory pokroic w krazki, podsmazyc na masle. Dodac boczek, przyprawic, dusic ok. 5 min.
Serek zmiksowac z zoltkami i parmezanem, przyprawic do smaku. Wymieszac z porami i wedzonka. Na ryz nalozyc farsz, wierzch wyrownac. Piec 30 minut w temp. 200*C.
wama - wygląda super i pewnie tak też smakuje, nooo i przede wszytskim- oryginalny pomysł.
to może ja wrzucę przepis zapiekanki która wczoraj (pierwszy raz) zrobiłam. przepis "ściągnełam" od koleżanki
składniki (na jedno naczynie żaroodporne):
- opakowanie pełnoziarnistego pene
- pierś z kurczaka (lub indyka)
- ze 30 dag pieczarek
- brokuły (1 drzewko)
- suszone pomidory
- cebula (1-2 sztuki)
- ser mozzarella
sos:
2 lyżki masła
2 łyżki mąki
200 ml mleka
gotujemy makaron i przekładamy do naczynia wysmarowanego masłem. na patelni podsmażamy kurczaka z przyprawami (ja dodaje pieprz, zioła prowansalskie, bazylię i tymianek) i wrzucamy do makaronu. następnie podsmażamy cebulkę z pieczarkami - gdy pieczarki puszczą sok, również przerzucamy do naczynia. gotujemy brokuły w lekko osolonej wodzie, rozdrabniamy i do naczynia. na to suszone pomidory (ale podobno mogą byc tez koktajlowe). całość podlewamy sosem, i posypujemy startą mozzarellą.
sos:
rozpuszczamy w małym garczku masło, dodajemy mąkę i mleko. całośc mieszamy, żeby nie było grudek.
zapiekanke pieczemy w 180-200 stopniach jakies 15-20 minut.
i gotowe
to może ja wrzucę przepis zapiekanki która wczoraj (pierwszy raz) zrobiłam. przepis "ściągnełam" od koleżanki
składniki (na jedno naczynie żaroodporne):
- opakowanie pełnoziarnistego pene
- pierś z kurczaka (lub indyka)
- ze 30 dag pieczarek
- brokuły (1 drzewko)
- suszone pomidory
- cebula (1-2 sztuki)
- ser mozzarella
sos:
2 lyżki masła
2 łyżki mąki
200 ml mleka
gotujemy makaron i przekładamy do naczynia wysmarowanego masłem. na patelni podsmażamy kurczaka z przyprawami (ja dodaje pieprz, zioła prowansalskie, bazylię i tymianek) i wrzucamy do makaronu. następnie podsmażamy cebulkę z pieczarkami - gdy pieczarki puszczą sok, również przerzucamy do naczynia. gotujemy brokuły w lekko osolonej wodzie, rozdrabniamy i do naczynia. na to suszone pomidory (ale podobno mogą byc tez koktajlowe). całość podlewamy sosem, i posypujemy startą mozzarellą.
sos:
rozpuszczamy w małym garczku masło, dodajemy mąkę i mleko. całośc mieszamy, żeby nie było grudek.
zapiekanke pieczemy w 180-200 stopniach jakies 15-20 minut.
i gotowe
sandra1982
Sierpniowa mama'06 Fan(ka)
- Dołączył(a)
- 20 Marzec 2006
- Postów
- 8 063
Mniam, dziewczyny, jakie pyszne zapiekaneczki :-) Az sie glodna zrobilam, pycha!
reklama
sandra1982
Sierpniowa mama'06 Fan(ka)
- Dołączył(a)
- 20 Marzec 2006
- Postów
- 8 063
A ja mam fajny przepis na schab nadziewany pieczarkami na zimno, np. do zimnej plyty na swieta :-)
Pieczarki siekamy drobno i smazymy z cebulka, doprawiamy do smaku vegeta i pieprzem. Plat schabu nacieramy czosnkiem przecisnietym przez praske i przyprawami. Na mieso nakladamy usmazone pieczarki. Zwijamy w ciasna rolade. Pieczemy w folii aluminiowej w piekarniku w 180'C. (1kg miesa=1godz. pieczenia). Wyciagamy, po ostygnieciu wkladamy do lodowki.
- ladny kawalek schabu bez kosci
- pieczarki
- cebula
- vegeta, pieprz
- czosnek
Pieczarki siekamy drobno i smazymy z cebulka, doprawiamy do smaku vegeta i pieprzem. Plat schabu nacieramy czosnkiem przecisnietym przez praske i przyprawami. Na mieso nakladamy usmazone pieczarki. Zwijamy w ciasna rolade. Pieczemy w folii aluminiowej w piekarniku w 180'C. (1kg miesa=1godz. pieczenia). Wyciagamy, po ostygnieciu wkladamy do lodowki.
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 2 tys
- Wyświetleń
- 166 tys
Podziel się: