reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

Elvie- przeklejam (wystarczy w wyszukiwarkę wątku wklikać, co trzeba):

Ja robie kruche (bardzo kruche) tak:

1 kostka masla
2 szklanki maki krupczatki
zoltko ugotowanego jajka
1 cale jajko
szczypta soli
1/4 szklanki cukru
smietana okolo 2-3 lyzek
100 gram mielonych bialych migdalow (mozna z tego zrezygonwac, jak migdaly to smietany 3 lyzki nie mniej)
Zapach cytrynowy (bo lubie)

Wszystko polaczyc siekajac nozem, maslo powinno byc zimne (wtedy wchodzi w reakcje z glutenem i jest bardziej kruche, tak ostatnio w TV landii uslyszalam, w sumie zawsze tak robie, ale dotad nie wiedzialam dlaczego) nie wyrabiac. Do lodowki na minimum 2 h (u mnie na cala noc). W stosownym czasie rozwalkowac, wykrawac ciasteczka, posmarowac bialkiem, mozesz posypac cukrem :p ale bez bialka i cukru tez beda smaczne, piekarnik na 180 i piec do zrumienienia.

Czesto robie je przy okazji spodu do tarty jakiegos ciasta
laugh.gif.pagespeed.ce.Ef0GmO-8PG.gif


Czasem robie z maki tortowej, daje wtedy 2 zoltka, a nie cale jajo i nie daje migdalow, reszta jak powyzej te sa powiedzmy polkruche.
 
reklama
dzisiaj zrobiłam pyszne CUDAKI karnawałowe więc wstawiam przepis , który znalazłam w książce kucharskiej Poradnika Domowego

-2,5 szklanki mąki
-
10 dag masła
-6 jaj
-2 szklanki wody
-szczypta soli
-olej do smażenia
-cukier puder do posypania

Wodę zagotuj z masłem i solą, do wrzącej wsyp mąkę i podgrzewaj, ciągle mieszając, aż masa stanie się szklista.
Odstaw ją do przestygnięcia, a następnie dodawaj po jednym jaju i ucieraj (ja ucierałam mikserem), aż uzyskasz jednolitą masę. Przykryj ją i wstaw na godzinę do lodówki. (nie wytrzymałam i po 30 minutach wyjęłam)
Do rondla (smażyłam w woku bo ma większą objętość) wlej olej na wysokość 3-4 cm i dobrze go rozgrzej. Wyjmij ciasto z lodówki i, nabierając łyżeczką, wkładaj je do gorącego tłuszczu.
Po usmażeniu z obu stron na złoty kolor wyjmij placuszki łyżką cedzakową i osącz je nadmiaru tłuszczu na bibule.
Na końcu - już na półmisku - grubo obsyp cukrem pudrem.


 
SERNIK NA DUŻĄ BLACHĘ


Ciasto - 2 szkl mąki, 2 żółtka, 1 jajko, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 szkl cukru pudru, 3/4 kostki masła lub margaryny.

Zagnieść składniki, wyłożyć na blachę

Masa - 1,5 kg sera na sernik (ja kupuję z biedronki), 6 jajek, 0,5l śmietany 30%, 3/4 szkl cukru pudru, 1 szkl cukru, 2 budynie śmietankowe lub waniliowe, szklanka kokosu, garść żurawiny

Ser+żółtka+cukier puder zmiksować. dodawać po trochu śmietanę, dodać 2 budynie i kokos+żurawinę. Białka zmiksować, jak zesztywnieją dodawać cukier. Wmieszać w masę serową.

Wylać na ciasto.

Piec 50 minut w temp 175 stopni.
 
Pyszne, zdrowe gofry. Przepis przerobiony na mój;-)
Zacząć nagrzewać gofrownicę. 2 białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę,odstawić. 2 żółtka zmiksować, dodać 2 szklanki mleka, 2 szklanki pełnoziarnistej mąki (np.Lubella), 6 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżeczka brązowego cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Na koniec odstawić mikser, dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać z resztą ciasta. Wychodzą chrupiące i takie, że można je zarówno na słodko jak i na słono podać. Lenka uwielbia z dżemem i posypką ozdobną, Maciek z cukrem pudrem lub suche, a ja na ciepłe kładę plasterki sera pleśniowego, na to świeżą rucolę i suszone pomidory, sypię parmezanem i wcinam. Pycha!
 
Aniam- specjalnie dla Ciebie :)

MURZYNEK:

3 szklanki przesianej mąki tortowej
1,5 szklanki cukru
3 łyżeczki sody
3 łyżeczki przyprawy do piernika (można dać więcej, będzie bardziej korzenny, ja czasem daję ekstra cynamon)
3 łyżeczko kakao (musi być prawdziwe, ciemne)

1,5 szklanki mleka
3 jaja
1 słoik konfitury wiśniowej (nie dżemu- muszą być owoce w całości)
orzechy włoskie (jeśli ktoś lubi- posiekane- jak nie chcecie, żeby na dno opadły, to wsypujecie je jak już ciasto w blaszce i lekko (!) mieszacie
1/2 szklanki oleju

Mieszamy wszystkie suche składniki (oprócz orzechów).
Dodajemy mleko i miksując na niskich obrotach po jednym jajku (całym)
Jak masa jest gładka cieniutkim strumieniem wlewamy olej (miksujemy na najniższych obrotach, aż olej się ładnie wrobi w ciasto).
Przerywamy miksowanie.
Dodajemy konfiturę i mieszamy łyżką (można też na tym etapie dać orzechy).

Foremki (2 podłużne, np. keksówki)- wyściełać folią, albo (ja tak wolę) obsmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Wylać masę do połowy objętości foremki (ciasto ładnie rośnie)
Piekarnik na termoobieg na 180 stopni
Czas pieczenia- 1h (do "suchego" patyczka)

Ja podaję z polewą czekoladową.

Jak ciasto się wystudzi, to topię 1 tabliczkę czekolady gorzkiej+ 50 g masła- do roztopionej masy 100 ml śmietanki (nie gotować)- polać ciasto (troszkę będzie spływać, ale polewa jest ładna, a dzięki dodatku masła błyszcząca).

Ja robię to ciasto dzisiaj na dzień babci i dziadka, bo gości mamy jutro. Urobić się przy nim ciężko :)
 
Ostatnia edycja:
reklama
mamusiu - no faktycznie tutaj zdjęcie dodało się w gorszej jakości.
dobra to przepisuje:
Ciasto:
25 dag mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 dag cukru kryształu
3 czubate łyżki gorzkiego kakao
szczypta soli
1 cukier waniliowy
2 jajka
1/3 szklanki mleka
250g masła lub dobrej margaryny
200ml coca-coli

Na polewę:
1 czekolada z nadzieniem toffi
2-3 łyżki śmietany kremówki

Przygotowanie:
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sól i cukier waniliowy. Do drugiej miski wbić jajka, dobrze je roztrzepać, potem dodać roztopione i wystudzone masło oraz coca-cole, wymieszać. Mokre składniki dodać do suchych i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przygotowaną madę wlać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 40-50 minut. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia. Przygotować polewę: czekoladę połamać i stopić, najlepiej w tzm. "kąpieli Maryśki", to jest umieszczając rondelek na większym garnku z gotującą się wodą. Dodać śmietankę, dokładnie wymieszać. gorącą polewę wylać na ciasto, odstawić do zastygnięcia.


Ja użyłam tortownicy 22 bo taką mam i piekłam 48 min. jak się użyje 24 to pewnie można już po 40 wyłączyć.
 

Załączniki

  • 20140120_181718_Łukowska.jpg
    20140120_181718_Łukowska.jpg
    44,9 KB · Wyświetleń: 85
Do góry