reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

reklama
Elvie to takie ciasto z kilkunastu placków, przekładane masą śmietanową albo serową. Przepyszne jest tylko chciałabym je zrobić ze sprawdzonego i wypróbowanego przepisu. 18855.jpeg

Załączniki

• 18855.jpeg
    18855.jpeg
    16,9 KB · Wyświetleń: 93
Mamuska, ja to znam jako Stefanka.

ciasto:
6 jaj
30 dkg maki
30 dkg cukru
10 migdalow zielonych razem z lupina
lyzeczka proszku do pieczenia
cukier wanilinowy73 dkg tluszczu do tortownicy

krem
30 dkg masla
4 jaja
25dkg cukru
10 dkg gorzkiej czekolady ( o rany wlasnie wrabalam cala tabliczke:cool:)
kieliszek spirytusu - moze byc bez
lyzka kawy rozpuszczalnej

do polania ciasta
10 dkg gorzkiej czekolady
4 dkg masla
5 dkg migdalow w platkach

jaja utrzec z cukrem na pulchna jasna mase, ucierajac stopniowo wsypywac make wymieszana z proszkiem do pieczenia, cuiker wanilinowy i migdaly. 2 dna tortownicy o srednicy 26cm posmarowac tluszczem orac cienka rowna warstwa ciasta (dlugasny noz jest przy tym bardzo pomocny). piec w piekarniku nagrzanym do 180°C na zloty kolor - ok 8 minut. Gorace placki wyjmowac na stolnice. DELIKATNIE!. I tak w kolko, az cale ciasto bedzie zuzyte. WAZNE: blacha musi byc wystudzona i sucha przed nalozeniem kolejnej porcji.

Masa:
jaja ubic z cukrem na parze na puszysta i gesta mase. Dodac polamana czekolade i kawe. Ubijac az sie rozpusci. Zdjac wtedy znad pary i dalej ubijac, az wystygnie :laugh2: Miekkie maslo utrzec na puch i dodawac don mase czekoladowa - po lyzce. Na koniec dodac spirytus. Masa przekladac placki. Wierzchu i boku nie nalezy smarowac kremem, ale polac polewa z czekolacy z maslem. Udekorowac platkami i juz.

No niestety Marcinek to nie jest Stefanka ani Magdalenka ;-) kolega ma mi przynieść przepis od siostry jak go dostanę to od razu wam go podam bo jest przepyszny.

A wczoraj zrobiłam świetne ciasto z orzechami i jabłkami , mega proste, pyszne i szybkie.
6.1-walnut-cake-with-apples.jpg

• 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczeni
  • 125g Kasi
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 3 duże jabłka (kwaśne)
  • Pół szklanki rodzynek (nie dodałam bo nie miałam)
  • 1 op. cukru waniliowego

Kasię z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę. Kolejno dodawać żółtka. Ubić pianę z białek. Stopniowo dodawać mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Do masy dodać pokrojone w kostkę jabłka, posiekane orzechy i namoczone oraz odsączone rodzynki. Piec w temperaturze 200 stopni około 35-40 minut. Można ciasto posypać cukrem pudrem lub udekorować orzechami.

Załączniki

• 6.1-walnut-cake-with-apples.jpg
    6.1-walnut-cake-with-apples.jpg
    34,5 KB · Wyświetleń: 81
elvie, odkopane pierniki

2 szkl. maki
3/4 szkl. cukru pudru
lyzeczka sody
1,5 lyzeczki drozdzy instant (tym razem uzylam mniej wiecej 3gr prawdziwych drozdzy)
torebka przypraw do piernika
przesiac wszystko do miski
2 cale jajka i jedno zoltko dodac do maki
2,5 dkg margaryny rozpuszczonej z 2 lyzkami miodu dolac do wyszystkiego i wyrabiac.
jesli ciasto jest bardzo geste dodawac cieple mleko, ale nie za duzo. - ja dalam za duzo, wiec dodlam jakies cwierc szklanki maki.
Odstawic na pol godziny

Rozwalkowac na 3 albo 4 milimertry i wykrawac pierniczki.

Pozostale bialko roztrzepac i smarowac ciasteczka.

Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C

Wyszly puszyste i mieciutkie. No i one nie stwardnieja, wiec smialo mozna nawet w Wigilie rano je upiec.

Pierniczki w trakcie pieczenia rosna, wiec nie mozna ukladac ich na blasze zbyt blisko siebie.

Lekka sałatka z rukolą

SKŁADNIKI:
1 opakowanie rukoli
1 słoiczek
pomidorów suszonych pokrojonych w paseczki
1 kulka mozzarelli
łosoś wędzony lub szynka parmeńska według uznania
sok z cytryny
oliwa ze słoiczka z pomidorami suszonymi
ziarna słonecznika
sól morska
świeżo zmielony, kolorowy pieprz

Rukolę skropić sokiem z cytryny, dodać pokrojone pomidory, łososia/ szynkę i mozzarellę.
Dodać 2 łyżki oliwy, sól i pieprz do smaku.
Delikatnie wymieszać, posypać delikatnie uprażonymi ziarnami słonecznika.

Na święta już za późno, ale na Sylwestra może ktoś popełni :) Polecam, bo jest pyszny i do tego wygląda spektakularnie (robi się łatwo):

Sernik Królewski - Przepis

Dla Zielonej kapusta :) bardzo smaczna, można jeść samą, można nadziać nią pierogi, albo paszteciki, co kto lubi:

Kapusta wigilijna - Przepis

I popełniony przez mojego męża makowiec, bardzo smaczny (o 2:00 w nocy próbowałam hehehehe)

Moje Wypieki | Makowiec zawijany

Mam jeszcze przepis na pyszne rożki nadziewane, ale to go po świętach wklepię, może komuś na Sylwka się przyda :)

reklama
aniez Ty kiedyś ciastka kruche i od razu półkruche nam polecałaś i wrzucałaś przepis, który oczywiście zgubiłam:zawstydzona/y: Jak znajdziesz chwilę to będę wdzięczna i obiecuję już do przepiśnika wpisać:tak:

Do góry