reklama
gosienkag76
Fanka BB :)
Śnieżynko zostaw kawałek do czwartku ;-):-)
gosienkag76
Jak się R też dorwie to może być krucho nic to muszę przepis wypróbować
basia0412
No dobra wrzucam przepis na rogaliki (od mojej mamy)
Zaczyn:
600 ml mleka
1/2 kostki świeżych drożdzy
- 2 łyżki cukru
- mąka - w takiej ilości aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany
zaczyn odstawiam w ciepłe miejsce na tak ok1 do 1,5 godziny , aż podwoi swoją objętość
następnie dodaję:
- cukier waniliowy
- 1/2 kostki margaryny
- 1 całe jajko + 1 żółtko
- oraz mąkę - tak aby uzyskać luźne ciasto
i to odstawiam znowu na ok godzinkę.
Następnie wyjmuję na stolnicę i wspomagając się jeszcze mąką ugniatam i rozbijam ręką a następnie wałuję ciasto. Wycinam z niego pasek ok 12 cm i kroję na duże trójkąty - nadziewam dżemem truskawkowym ale wszystko inne dozwolone:-)
Formuję i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temp. 180 St ok 20 min (aż się zrumienią)
Zaczyn:
600 ml mleka
1/2 kostki świeżych drożdzy
- 2 łyżki cukru
- mąka - w takiej ilości aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany
zaczyn odstawiam w ciepłe miejsce na tak ok1 do 1,5 godziny , aż podwoi swoją objętość
następnie dodaję:
- cukier waniliowy
- 1/2 kostki margaryny
- 1 całe jajko + 1 żółtko
- oraz mąkę - tak aby uzyskać luźne ciasto
i to odstawiam znowu na ok godzinkę.
Następnie wyjmuję na stolnicę i wspomagając się jeszcze mąką ugniatam i rozbijam ręką a następnie wałuję ciasto. Wycinam z niego pasek ok 12 cm i kroję na duże trójkąty - nadziewam dżemem truskawkowym ale wszystko inne dozwolone:-)
Formuję i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temp. 180 St ok 20 min (aż się zrumienią)
Kici, Mamusia zainspirowałyście mnie tym ciastem i przeczesałam neta i znalazłam takie o to ciasto z coca colą. Wygląda pysznie. Zrobię na urodziny Aluśki
Ciasto Coca - Cola
Ciasto Coca - Cola
reklama