Wrzucam przepis na zapiekankę z brukselką, ziemniakami i boczkiem.
Przepis jest z netu, ale Judysia właśnie taki mi podała ( w oryginale ser cheddar). Smacznego
BRUKSELKA ZAPIEKANA Z BOCZKIEM
Składniki:0,5 kg brukselki
20 dag boczku wędzonego
40 dag ziemniaków
10 dag sera żółtego2 łyżki masła
Ząbek czosnku
Sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków
Sposób przygotowania:Brukselkę czyścimy, wrzucamy do garnka i gotujemy al dente. Ziemniaki czyścimy, obieramy, kroimy w cienkie plastry i gotujemy przez około 5 minut. Boczek kroimy na drobną kostkę, obsmażamy na patelni, następnie dodajemy posiekany czosnek. Na natłuszczonej brytfance układamy odcedzone i wystudzone i odcedzone plastry ziemniaków, następnie odcedzoną brukselkę oraz podsmażony boczek. Całość posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 20 minut.Zamiast posypywania startym serem, całość można oblać pysznym sosem beszamelowym, wykonanym z połączenia zasmażki (mąki i masła), mleka lub śmietany, oraz przypraw (soli, pieprzu, gałki muszkatołowej).Aby pozbawić danie wysokokalorycznych i ciężkostrawnych cech, warto wprowadzić kilka zamienników niezdrowych składników. Na przykład zamiast posypywać całość startym żółtym serem można użyć w tym celu sera feta. Śmietanową bazę do sosu należy zastąpić lekkim jogurtem naturalnym, natomiast w miejsce tradycyjnych metod zapiekania brukselki na tłuszczu, wybrać beztłuszczowe pieczenie w folii lub w tzw. rękawie, a zamiast soli- świeże zioła.
Przepis jest z netu, ale Judysia właśnie taki mi podała ( w oryginale ser cheddar). Smacznego
BRUKSELKA ZAPIEKANA Z BOCZKIEM
Składniki:0,5 kg brukselki
20 dag boczku wędzonego
40 dag ziemniaków
10 dag sera żółtego2 łyżki masła
Ząbek czosnku
Sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków
Sposób przygotowania:Brukselkę czyścimy, wrzucamy do garnka i gotujemy al dente. Ziemniaki czyścimy, obieramy, kroimy w cienkie plastry i gotujemy przez około 5 minut. Boczek kroimy na drobną kostkę, obsmażamy na patelni, następnie dodajemy posiekany czosnek. Na natłuszczonej brytfance układamy odcedzone i wystudzone i odcedzone plastry ziemniaków, następnie odcedzoną brukselkę oraz podsmażony boczek. Całość posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 20 minut.Zamiast posypywania startym serem, całość można oblać pysznym sosem beszamelowym, wykonanym z połączenia zasmażki (mąki i masła), mleka lub śmietany, oraz przypraw (soli, pieprzu, gałki muszkatołowej).Aby pozbawić danie wysokokalorycznych i ciężkostrawnych cech, warto wprowadzić kilka zamienników niezdrowych składników. Na przykład zamiast posypywać całość startym żółtym serem można użyć w tym celu sera feta. Śmietanową bazę do sosu należy zastąpić lekkim jogurtem naturalnym, natomiast w miejsce tradycyjnych metod zapiekania brukselki na tłuszczu, wybrać beztłuszczowe pieczenie w folii lub w tzw. rękawie, a zamiast soli- świeże zioła.
Ostatnia edycja: