reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

Wrzucam przepis na zapiekankę z brukselką, ziemniakami i boczkiem.
Przepis jest z netu, ale Judysia właśnie taki mi podała ( w oryginale ser cheddar). Smacznego :)

BRUKSELKA ZAPIEKANA Z BOCZKIEM

Składniki:
0,5 kg brukselki
20 dag boczku wędzonego
40 dag ziemniaków
10 dag sera żółtego2 łyżki masła
Ząbek czosnku
Sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków

Sposób przygotowania:
Brukselkę czyścimy, wrzucamy do garnka i gotujemy al dente. Ziemniaki czyścimy, obieramy, kroimy w cienkie plastry i gotujemy przez około 5 minut. Boczek kroimy na drobną kostkę, obsmażamy na patelni, następnie dodajemy posiekany czosnek. Na natłuszczonej brytfance układamy odcedzone i wystudzone i odcedzone plastry ziemniaków, następnie odcedzoną brukselkę oraz podsmażony boczek. Całość posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 20 minut.Zamiast posypywania startym serem, całość można oblać pysznym sosem beszamelowym, wykonanym z połączenia zasmażki (mąki i masła), mleka lub śmietany, oraz przypraw (soli, pieprzu, gałki muszkatołowej).Aby pozbawić danie wysokokalorycznych i ciężkostrawnych cech, warto wprowadzić kilka zamienników niezdrowych składników. Na przykład zamiast posypywać całość startym żółtym serem można użyć w tym celu sera feta. Śmietanową bazę do sosu należy zastąpić lekkim jogurtem naturalnym, natomiast w miejsce tradycyjnych metod zapiekania brukselki na tłuszczu, wybrać beztłuszczowe pieczenie w folii lub w tzw. rękawie, a zamiast soli- świeże zioła.
 
Ostatnia edycja:
reklama
Kittkowo-Judysiowa zapiekanka pychotka :tak:

gosienko - babka ziemniaczana dla Ciebie

Składniki:
2kg ziemniaków
2 cebule
35 dag wędzonego boczku
2 czubate łyżki mąki pszennej
3 jaja
sól, pieprz czarny, majeranek

* Zetrzyj ziemniaki na tarce o drobnych oczkach;
* do startych ziemniaków dodaj mąkę i wymieszaj;
* boczek pokrój w kostkę i podsmaż;
* kiedy z boczku wytopi się tłuszcz, wrzuć posiekaną cebulę i poczekaj, aż się zrumieni;
* boczek z cebulą dodaj do masy ziemniaczanej, dodaj jajka, wymieszaj;
* dopraw solą, pieprzem i majerankiem;
* tak przygotowaną masę przelej do posmarowanej smalcem długiej, wąskiej blaszki.
Piecz przez pół godziny w 200 stopniach C, a potem przez godzinę w 150 stopniach.
Podawaj na gorąco lub zimno, z surówką, zsiadłym mlekiem lub jogurtem naturalnym.
SMACZNEGO!
 
Jeszcze co do zupy - tych kostek o ktorych mowi Pascal juz nie ma w sprzedazy - ja kupuje zwykle rosolowe...

chorizo mozna kupic w marketach, delijatesach typu piotr i pawel lub alma, ale swego czasu nawet w biedronce spotkalam...
 
Mam pyszny przepis na chleb, drugi raz już robiłam (Fotka moich wypieków):



Chleb

1)
½ kostki drożdży
1 łyżka cukru
1 litr ciepłej wody (nie gorąca)
Wszystko wymieszać łyżką w misce aż powstaną pęcherzyki.


2)
1 kg mąki tortowej (najlepiej„Lubella”)
1 łyżka soli
½ szklanki otrębów pszennych
½ szklanki siemienia lnianego
½ szklanki słonecznika
½ szklanki pestek dyni
Wszystko wymieszać łyżką.


Jak powstaną pęcherzyki pkt 1) to wlewamy do mąki pkt 2) i dobrze wyrabiamy.
Ciasto na ½ wykładamy do foremek i odstawiamy aby wyrosło.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni termoobieg. Piec 1 godzinę.
Po upieczeniu wyciągnąć na ściereczkę lnianą.
 

Załączniki

  • 902353_10200285736824373_584973184_o.jpg
    902353_10200285736824373_584973184_o.jpg
    29 KB · Wyświetleń: 74
maonka - ale mi smaka na ten chleb narobiłaś i przy okazji przypomniałaś, co na listę prezentów powinnam wpisać - maszynę do pieczenia chleba właśnie.

A ja przedświątecznie upiekłam dzisiaj sernik i jest lekki puszysty, najeść się nim nie mogę i dawno mi już taki fajny nie wyszedł więc polecam i wrzucam przepis:
1 kg sera białego zmielonego /używam sera kanapkowo-sernikowego z Wielunia/
5 jajek
1/2 kostki tłuszczu /używam Kaśki/
1 szkl. cukru
cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
paczka biszkoptów /np. szampańskie/
polewa czekoladowa opcjonalnie (ja nie dałam)

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać tłuszcz, ucierać, następnie porcjami ser nie przerywając miksowania i budyń /proszek/.
Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie drewnianą łyżką wymieszać.
Okrągłą dużą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na dnia biszkopty, a na nie wylać masę serową.
Piec w nagrzanym do max. 180st. piekarniku opcja pieczenia góra+dół bez termoobiegu, piekłam na środkowym poziomie, czas: 55min. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a sernik pozostawić do przestudzenia.
Można polać polewą czekoladową.
Następnym razem dodam mniej cukru, a jeśli planujecie z polewą to raczej z gorzkiej czekolady, bo sernik sam w sobie dość słodki jest.
 
reklama
Do góry