tak jak pisałam, sama nie robiłam, ale zajadałam i jest bardzo smaczny...
tort:
Ciasto:
- 2 szklanki + 2 płaskie łyżki mąki tortowej
- ¾ szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- szklanka pełnego mleka
- 18 dag masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szklanka + 2 łyżki powideł śliwkowych
Masło miksujemy z powidłami (uwaga masło nie powinno być twarde bo będzie problem z połączeniem go z powidłami.). Następnie dodajemy jajka, cukier puder i, cały czas miksując, dodajemy małymi partiami mleko. Do jednolitej masy sypiemy przez sito mąkę, kakao, cynamon i sodą oczyszczoną. Składniki dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Następnie przekładamy do przygotowanej (wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą) średniej wielkości tortownicy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 160 stopni przez 40 minut. Ciasto jest upieczone, gdy wierzch się lekko zarumieni, a boki odstają od formy
Masa:
- 500 ml śmietanki (36%)
- ¾ szklanki cukru pudru
- 500 gram serka mascarpone
Najpierw ubijamy śmietankę na sztywno wraz z cukrem pudrem. Następnie dodajemy małymi porcjami serek cały czas mieszając wszystko mikserem na najniższych obrotach. Masa powinna przyjąć jednolitą konsystencję.
Finał:
- dżem morelowy (lub według własnego uznania)
- polewa czekoladowa
Po upieczeniu czekamy aż ciasto całkowicie wystygnie. Następnie kroimy je na trzy równe części.
Z całej masy zostawiamy jedną czwartą do wykończenia boków, natomiast pozostałą część dzielimy na dwie równe części.
Na warstwę spodnią ciasta kładziemy najpierw cienką warstwę dżemu morelowego a następnie jedną część masy. Przykrywamy 2 częścią ciasta i ponownie warstwa dżemu i masy. Następnie kładziemy ostatnią część ciasta. Na tą warstwę również możemy położyć cienką warstwę dżemu. Pozostałą masą wyrównujemy boki tortu. Całość wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Dobrze wychłodzone ciasto polewamy na wierzchu roztopioną polewą czekoladową (uwaga szybko zastyga na zimnym cieście) i ponownie odstawiamy do zastygnięcia.
Zamiast polewy górę torta można również w dowolny sposób udekorować owocami lub masą.
SMACZNEGO J
tort:
Ciasto:
- 2 szklanki + 2 płaskie łyżki mąki tortowej
- ¾ szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- szklanka pełnego mleka
- 18 dag masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szklanka + 2 łyżki powideł śliwkowych
Masło miksujemy z powidłami (uwaga masło nie powinno być twarde bo będzie problem z połączeniem go z powidłami.). Następnie dodajemy jajka, cukier puder i, cały czas miksując, dodajemy małymi partiami mleko. Do jednolitej masy sypiemy przez sito mąkę, kakao, cynamon i sodą oczyszczoną. Składniki dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Następnie przekładamy do przygotowanej (wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą) średniej wielkości tortownicy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 160 stopni przez 40 minut. Ciasto jest upieczone, gdy wierzch się lekko zarumieni, a boki odstają od formy
Masa:
- 500 ml śmietanki (36%)
- ¾ szklanki cukru pudru
- 500 gram serka mascarpone
Najpierw ubijamy śmietankę na sztywno wraz z cukrem pudrem. Następnie dodajemy małymi porcjami serek cały czas mieszając wszystko mikserem na najniższych obrotach. Masa powinna przyjąć jednolitą konsystencję.
Finał:
- dżem morelowy (lub według własnego uznania)
- polewa czekoladowa
Po upieczeniu czekamy aż ciasto całkowicie wystygnie. Następnie kroimy je na trzy równe części.
Z całej masy zostawiamy jedną czwartą do wykończenia boków, natomiast pozostałą część dzielimy na dwie równe części.
Na warstwę spodnią ciasta kładziemy najpierw cienką warstwę dżemu morelowego a następnie jedną część masy. Przykrywamy 2 częścią ciasta i ponownie warstwa dżemu i masy. Następnie kładziemy ostatnią część ciasta. Na tą warstwę również możemy położyć cienką warstwę dżemu. Pozostałą masą wyrównujemy boki tortu. Całość wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Dobrze wychłodzone ciasto polewamy na wierzchu roztopioną polewą czekoladową (uwaga szybko zastyga na zimnym cieście) i ponownie odstawiamy do zastygnięcia.
Zamiast polewy górę torta można również w dowolny sposób udekorować owocami lub masą.
SMACZNEGO J