reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

Dziewczyny, to ja podziele się moim ostatnio ulubionym daniem: sałatką:-)
rukola, roszponka, kiełki rzodkiewki, mozzarella i suszone pomidory - wszystko do miski:-)
na patelni uprażyć ziarna słonecznika (uważać, żeby sie nie przypalił, bo będzie gorzki;-)) z odrobina czosnkowej oliwy z oliwek. Pod koniec prażenia dodać miód - łatwo sie przypala więc naprawdę mały ogień:tak:. Wrzucić do miski i dodać odrobinę octu balsamicznego.
Ja mogłabym to jeść codziennie od śniadania do kolacji:-D
Ależ zrobiłam się głodna. szkoda że, nie mam już składników żeby dziś 3cią porcję zrobić:zawstydzona/y:
Smacznego:tak:
 
reklama
Ja robię tak jak u mnie zawsze się robiło w domu. No i zaczynam dzień wcześniej ;-)
Najczęściej używam łopatki wieprzowej, kroję w kostkę, ja wolę średnią ale moja tesciowa kroi taką, że potem to mięso trudno znaleźć w garnku:-D Wrzucam do michy, kroję cebulkę w piórka a jak mi się chce to w kosteczkę i wrzucam do mięsa, ze 2 ząbki czosnku też siekam albo przez praskę. Ziele angielskie i pieprz czarny w ziarnkach ucieram (na oko daję po parę ziarenek), posypuję mięso, dodaję trochę wegety albo zwykłą sól, ze 2 listki laurowe, mieloną paprykę słodką, czasem jak mam to przyprawę do gulaszu i polewam ciut olejem. Wsio w tej misce mieszam i na noc do lodówki wkładam. Rano tylko na patelnię, podsmażam szybko, żeby mięso się ścięło i soki w środku zostały, jak ma być ciemniejszy sos to zrumieniam a jak jaśniejszy to nie. Przekładam do garnka, w którym mi nie przywiera, wrzątkiem zalewam patelnię i zbieram cały smak, wlewam do mięska;-):-p. Przykrywam. Dusi się samo ok godziny, czasem i dłużej i rozpada się w ustach. Latem jak papryka tania to też dodaję a zimą nie. Jak potrzebuję zagęścić to mąką ziemniaczaną, ale to ze względu na małą tak juz u nas jest, ona zwykłej mąki powinna unikać.
Tak sie u mnie robi.
 
No dziękować spisałyście się na medal :tak:

Aniez nie marudź bo następnym razem suchym chlebem poczęstuję :-D:-D
Daj mi się gotować nauczyć co ?:-D
 
A niby gdzie jest tu marudztwo??? Aniam gotuj z Kwestią Smaku jak się chcesz nauczyć, bo babka ma super przepisy i świetnie wytłumaczone! Każdy zrobisz bez mrugnięcia okiem.
 
Ja robię wersję leniwą. Kroje mięcho w kostkę (najlepszy wychodzi mi z karkówki), wrzucam do gara dużego. Do tego cebule pokrojoną jakoś, pieczarki pokrojone w grubsze plastry (zbyt małe kawałki później giną), jak mam to paprykę kroję w kostkę. Nie mieszam tego na początku, bo w garze nie mam już miejsca ;-) Przykrywam i duszę. Jak zmniejszy się objętość i da się już zamieszać sypię trochę pieprzu, dużo papryki słodkiej, czosnek (zwykły albo z torebki), majeranek. Jak mięso jest już miękkie to wszystko solę. W miseczce mieszam mąkę z wodą i zagęszczam sos. Podaję z ziemniakami, ryżem, plackami ziemniaczanymi, kopytkami albo bułkami na parze. Do tego surówka, a najlepiej buraczki i obiad gotowy :-)
 
Judytkowe włoskie przepisy :-D:-D


***spaghetti z krewetkami, krewetki, czosnek, cebulę, suszone pomidory przesmażyć na dużym ogniu na oliwie, dodać dużo kolendry świeżej i natki, posiekaną czuszkę, podlać b. winem, dwie kosteczki masła otoczonego mąką na wolnym ogniu, sól i pieprz


***penne z kurczakiem w sosie serowym ze szpinakiem. Kostkę z kurczaka przesmażyć, dodać szpinak- może być taki rozmrożony lub swiezy, czosnek, po kilku minutach zalać śmietanką i dodać ser gorgonzola-ew blue lazur, camemberta i czedar starty, na wolnym ogniu się rozpuszczą, dobrze wymieszać, dodać dużo orygano, pieprz. Oczywiście kombinacja serów jest dowolna, ta jest mocna, esencjonalna


***penne z polędwiczką wieprzową w sosie sojowym. Paski polędwiczki przesmażyć na oliwie, dodać ćwiartki pieczarek, później czosnek i dymkę, paseczki papryki czerwonej, zalać dużą ilością sosu sojowego, ewentualnie odrobina ostrygowego i dodać smietankę, pieprz-NIE solić, sok z cytryny.


***papardelle z kurczakiem w sosie śmietanowym. Przesmaż na oliwie pokrojonego w kostkę kurczaka, po kilku minutach dodaj czosnek, piórka cebuli, plastry pieczarek-w sezonie grzybów leśnych, ewentualnie paseczki cukinii i groszek cukrowy, zalać odrobiną wody, dodać dużo słodkiej śmietanki, doprawić sola, pieprzem i zieleniną, zredukować sos, na konieć trochę soku z cytryny


***carbonara, przesmaż cebulke, czosnek i boczek na oliwie, zalej smietanka słodką dopraw solą i pieprzem, niech się redukuje na wolnym ogniu, na koniec dodaj żółtko jaja, wymieszaj szybko i sos gotowy


 
Drugi, przedostatni i ostatni znam i robię- polecam. Ten ostatni jest rewelacyjny dla zabieganych :) tyle, że ja bazuję na jogurcie naturalnym :)
 
reklama
Do góry