reklama

Picie kawy w ciąży może uszkodzić wątrobę dziecka

Najnowsze badania przeprowadzone przez chińskich naukowców dowodzą, że zbyt duża ilość kofeiny w ciąży może zaburzać rozwój wątroby dziecka i zwiększać ryzyko chorób wątroby w wieku dorosłym. Badanie przeprowadził prof. Hui Wang wraz ze współpracownikami z Uniwersytetu Wuhan w Chinach.

Obiektem badania były samice szczurów (co jest zrozumiałe o tyle, że trudno byłoby narażać ciężarne i prowadzić na nich eksperymenty, które mogą okazać się niebezpieczne dla ich dzieci). Badania opublikowano w Journal of Endocrinology.

Badanie polegało na podawaniu ciężarnym szczurom kofeiny. Analizowano wpływ niskiej dawki (odpowiadającej 2-3 filiżankom kawy) i dawki wysokiej (odpowiadającej 6-9 filiżankom kawy) na czynność wątroby i poziom hormonów ich potomstwa.

Wyniki badań wskazują, że spożywanie kofeiny w ilości odpowiadającej 2-3 filiżankek kawy może zmieniać poziom hormonu stresu i hormonu wzrostu w sposób, który może upośledzać wzrost i rozwój oraz zwiększać ryzyko chorób wątroby w wieku dorosłym.

Ciężarne szczury, którym podawano kofeinę, miały potomstwo o niższej masie urodzeniowej, zmienionym poziomie hormonu wzrostu i stresu (wyższy poziom hormonu stresu oraz kortykosteroidu po urodzeniu) oraz zaburzonym rozwoju wątroby.

Wcześniejsze badania wykazały, że spożycie kofeiny w ciąży w dawce 300 mg / dzień lub więcej u kobiet, co stanowi około 2 do 3 filiżanek kawy dziennie, może spowodować obniżenie masy urodzeniowej noworodków. Badania na zwierzętach ponadto sugerują, że może to mieć także szkodliwy wpływ na rozwój wątroby w późniejszych latach życia (zwiększona podatność na niealkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby, związaną z otyłością i cukrzycą).

Dr Yinxian Wen, współautor badań, powiedział: „Nasze wyniki wskazują, że kofeina pita przez ciężarne powoduje nadmiar aktywności hormonu stresu u matki, co hamuje aktywność IGF-1 w rozwoju wątroby przed porodem. Jednak mechanizmy kompensacyjne występują po urodzeniu przyśpieszają wzrost i przywracają normalną czynność wątroby wraz ze wzrostem aktywności IGF-1 i zmniejszeniem sygnalizacji hormonu stresu. Zwiększone ryzyko niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby spowodowane ekspozycją na kofeinę jest najprawdopodobniej konsekwencją tej zwiększonej, kompensacyjnej poporodowej aktywności IGF-1 ”.

Wyniki badań na zwierzętach należy potwierdzić u ludzi. Lepsze zrozumienie wpływu kofeiny na organizm płodu może pomóc w zapobieganiu wielu problemom zdrowotnym u ludzi w przyszłości.

Dr Wen, komentując wyniki badań stwierdził, że: „Nasza praca sugeruje, że kofeina pita przez ciężarne nie jest dobra dla niemowląt. I chociaż te ustalenia nadal wymagają potwierdzenia u ludzi, to i tak zaleciłbym, aby kobiety unikały kofeiny podczas ciąży”.

Z kofeiną w ciąży, zawartą nie tylko w kawie, zdecydowanie należy uważać. Naukowcy podejmujący temat jej wpływu na dzieci doszli bowiem do jeszcze innych ciekwawych wniosków. Badania zamieszczone w czasopiśmie „BMJ Open” dowodzą, że nawet umiarkowane spożywanie kofeiny przez kobietę w ciąży wiąże się z podwyższonym ryzykiem nadwagi lub otyłości u jej dziecka.

Naukowcy ze szwedzkich, norweskich i francuskich ośrodków naukowych przeanalizowali dane dotyczące ponad 50 tysięcy ciężarnych kobiet, a następnie przez osiem lat śledzili losy ich dzieci. Ustalili, że maluchy urodzone przez matki, które w trakcie ciąży piły kawę lub inne napoje zawierające kofeinę, w wieku szkolnym i przedszkolnym częściej cierpiały na nadwagę lub otyłość.

Źródło

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: