reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Żłobki i przedszkola:)

Etna a dlaczego akurat teraz zdecydowałas się na przedszkole dla maluszka? Z racji tego ze masz teraz ferie czy przedszkola cos organizują na ferie u Was? Posyłasz prywatnie czy panstwowo?

X racji tego ze tesciowie mieszkają kolo przedszkoli dzis widzialam ze dzieci wychodziły po 12 ok 13 z przedszkola panstwowego. Zastanawiam sie czy chodziło o to ze do 13 jest bezpłatnie i tez tak mozna. ale z drugiej strony przeciez jest zaludnione wiec pierwwszenstwo mają dzieci ktore zostają do 16.
Sama nie wiem. ja tez niedługo bede o tym myslec :)

Moj Oli teraz jest w przedszkolu dziadkowym :)

reklama
Etna brawo :)

Ja 11 lutego idę a Alą (i jeszcze jedną dziewczynką ze żłobka i jej mamą) na takie zajecia adaptacyjne do przedszkola publicznego. Zajęcia są głownie dla dzieci które do tej pory z mamami były, ale idziemy zobaczyć co i jak.

To przedszkole lokalizacyjne bi mi pasował, bo jest blisko Alusi żłobka, wiec zakłądajac że drugie maluch też do tego żłobka pójdzie byłoby mi wygodnie. Ale zobaczymy co i jak...

Ula, szczerze mówić ja w deklaracji napisze, ze Ala będzie do 16 - żeby zwiększyć swoje szanse na przyjecie a będę ją zabierać wcześniej i najwyżej zaplacę za te dodatkowe godziny.

No to my teraz już możemy się udzielać w tym wątku ;-), mam mojego przedszkolaka już w domu, smacznie sobie śpi w łóżeczku. Z przedszkola ciężko mu się wychodziło bo chciał zostać na leżakowanie:rofl2:, mówi że jutro też idzie - zobaczymy rano. Ogólnie panie mówiły że dzielny był, miał mały kryzys ale książka o Kubusiu Puchatku dała mu nowego powera :-). Cieszę się że mamy ten "pierwszy raz" za sobą uffff

edit. dziewczyny macie moze sprawdzone jakies sklepy gdzie mogę zakupić śpiworek do spania w przedszkolu???
super, ze tak dzielnie znieśliście to oboje :-)
a tco do spania powiedzilei ci "śpiworek". Śpiworek to ja nie wiem, bo u nas dzieci mają koc obleczony w pościel - duzy i składają na pół z zawinietym ejdnym rogiem i się robi cos na kształ śpiworka. We wszystkich przedszkolach u na stak jest. Mozę spytaj mamy z przedszkola albo panią gdzie to kupić

Ula deklaracja, deklaracją ale nikt Ci nie zabroni odbierać dziecka wczesniej. Pomijając, ze ludzie mijaja się z prawdą w deklaracji to bywają rózne sytuacje - L4, urlopy, babcie chętne do odbioru. To nie koniecznie chodzi o to, ze potem sa godizny płatne tylko o to, ze po 12 jest obiad a ok 13 leżakowanie wiec albo odbierzesz dziecko przed 13 albo dopiero ok 16. Wiec jak ktos ma mozliwosc odbiera po obiedzie

Kilolku tam też dzieci miały pościel, ale większość miała śpiworki takie w środku na polarku. Fajnie to wyglądało.

Ula paweł jest w prywatnym bo u nas jest duuuuużo przedszkoli ale wszystkie prywatne :crazy:

Teraz zaczyna bo ja mam ferie i odbieram go przed spaniem, później będzie zostawał ze spaniem. Tylko na razie będzie chodził 2 razy w tygodniu. Tak na stałe to chyba od września jak się zdecyduje

Etna - bomba , że Pawełek tak to przyjął, kontakt z dziećmi musi być.;-) Ja tym moim nie organizuje tak czasu jak mają w żłobie i przedszkolu.
Przeglądałam wniosek jaki składałam do przedszkola z Hanką i nie mam tam deklaracji godzin;-), jest tylko pytanie czy rodzice są pracujący. Składałam wniosek 23 marca, do 10 przedszkoli:szok::szok: do 8 w kolejności się dostała. Mam nadzieję, że Gonia ma większe szanse, bo siostra chodzi do tego przedszkola.

Etna - gratulacje dla dzielnego Pawełka:tak:

Ja też liczę na to miejsce w przedszkolu dla Julka jak już Zuzia chodzi.

Ula - u mnie też tak było, podpisywałam deklarację na 8 godzin, ale wiadomo że nie będę jej tam tyle trzymała skoro i tak siedzę w domu. Odbieram ją o 14 a chodzimy na 9, więc w sumie jest w przedszkolu 5 godzin, tyle że u nas nie ma czegoś takego jak 5 godzin za darmo. Przedszkola obchodzą ten przepis jak mogą.

A wogóle to u mnie znowu podnieśli przedszkole, 210 już kosztuje sama podstawa. Zapłaciłam 250 zł a Zuzia w grudniu naprawdę mało była, tyle płaciłam za cały przechodzony miesiąc:szok: I nawet nie raczyli poinformować o podwyżce:wściekła/y:

reklama
a u nas mocno obnizyli, w listopadzie chyba. W rezyltacie płacę mniej niż w zeszłym roku. Za cały miesiąc, cale dnie jak jest z angelskim, rytmika i komitetem ok 250 czy 280 zł a w zesżłym roku po tremu wychodzilo mniej 350

Do góry