reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

czemu dziecko płacze jak trzeba isc do przedszkola a potem jest zadowolone?

U nas było troszke inaczej synek rano chętnie wstawał, opowiadał jaki jest zadowolony że jedzie a jak juz nadszedł moment rozstania przed drzwiami był płacz i uciekanie:) Kilka razy wracaliśmy z powrotem do domu, ale w końcu nie dałam za wygrana i zostawiałam dziecko a jak się pozniej okazało za drzwiami juz sie uspakajał i juz uśmiechnięty bawił się z dziećmi:)

reklama
moment rozstania nie jest łatwy, tak też się zdarza, moja córka jeszcze w 4 latkach się do mnie przyklejała ;) Czasami lepiej jak dziecko zaprowadza tata :) Ważne aby zrobić to szybko, nie przedłużać.

Witam. Myślę, że dla twojego synka trudny jest moment rozstania. Ogólnie dla dzieci wcale nie jest tak łatwo rozstać się z mamą. Ale jak tylko mama wyjdzie, dziecko zaczyna skupiać uwagę na zabawkach w przedszkolu lub innych dzieciach. Dla wielu dzieci przedszkole jest fajne, bo jest tam dużo atrakcji, ale rozstanie z głównym opiekunem mimo wszystko wywołuje silne emocje.

Przed wyjściem możesz przypomnieć synkowi o tym, co fajnego będzie robił dzisiaj w przedszkolu, jakimi zabawkami będzie się bawił, itp. Chodzi o to, by przenieść jego uwagę na te przyjemne rzeczy i złagodzić jego niepokój związany z rozstaniem. Myślę również, że pomożesz synkowi, gdy będziesz zachowywać spokój i pozytywne nastawienie - jemu wtedy będzie łatwiej się uspokoić.
Nie martw się, to normalne zachowanie, z czasem powinno minąć.

Do góry