reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Żłobki i przedszkola:)

Etna a dlaczego akurat teraz zdecydowałas się na przedszkole dla maluszka? Z racji tego ze masz teraz ferie czy przedszkola cos organizują na ferie u Was? Posyłasz prywatnie czy panstwowo?

X racji tego ze tesciowie mieszkają kolo przedszkoli dzis widzialam ze dzieci wychodziły po 12 ok 13 z przedszkola panstwowego. Zastanawiam sie czy chodziło o to ze do 13 jest bezpłatnie i tez tak mozna. ale z drugiej strony przeciez jest zaludnione wiec pierwwszenstwo mają dzieci ktore zostają do 16.
Sama nie wiem. ja tez niedługo bede o tym myslec :)

Moj Oli teraz jest w przedszkolu dziadkowym :)

reklama
Etna brawo :)

Ja 11 lutego idę a Alą (i jeszcze jedną dziewczynką ze żłobka i jej mamą) na takie zajecia adaptacyjne do przedszkola publicznego. Zajęcia są głownie dla dzieci które do tej pory z mamami były, ale idziemy zobaczyć co i jak.

To przedszkole lokalizacyjne bi mi pasował, bo jest blisko Alusi żłobka, wiec zakłądajac że drugie maluch też do tego żłobka pójdzie byłoby mi wygodnie. Ale zobaczymy co i jak...

Ula, szczerze mówić ja w deklaracji napisze, ze Ala będzie do 16 - żeby zwiększyć swoje szanse na przyjecie a będę ją zabierać wcześniej i najwyżej zaplacę za te dodatkowe godziny.

No to my teraz już możemy się udzielać w tym wątku ;-), mam mojego przedszkolaka już w domu, smacznie sobie śpi w łóżeczku. Z przedszkola ciężko mu się wychodziło bo chciał zostać na leżakowanie:rofl2:, mówi że jutro też idzie - zobaczymy rano. Ogólnie panie mówiły że dzielny był, miał mały kryzys ale książka o Kubusiu Puchatku dała mu nowego powera :-). Cieszę się że mamy ten "pierwszy raz" za sobą uffff

edit. dziewczyny macie moze sprawdzone jakies sklepy gdzie mogę zakupić śpiworek do spania w przedszkolu???
super, ze tak dzielnie znieśliście to oboje :-)
a tco do spania powiedzilei ci "śpiworek". Śpiworek to ja nie wiem, bo u nas dzieci mają koc obleczony w pościel - duzy i składają na pół z zawinietym ejdnym rogiem i się robi cos na kształ śpiworka. We wszystkich przedszkolach u na stak jest. Mozę spytaj mamy z przedszkola albo panią gdzie to kupić

Ula deklaracja, deklaracją ale nikt Ci nie zabroni odbierać dziecka wczesniej. Pomijając, ze ludzie mijaja się z prawdą w deklaracji to bywają rózne sytuacje - L4, urlopy, babcie chętne do odbioru. To nie koniecznie chodzi o to, ze potem sa godizny płatne tylko o to, ze po 12 jest obiad a ok 13 leżakowanie wiec albo odbierzesz dziecko przed 13 albo dopiero ok 16. Wiec jak ktos ma mozliwosc odbiera po obiedzie

Kilolku tam też dzieci miały pościel, ale większość miała śpiworki takie w środku na polarku. Fajnie to wyglądało.

Ula paweł jest w prywatnym bo u nas jest duuuuużo przedszkoli ale wszystkie prywatne :crazy:

Teraz zaczyna bo ja mam ferie i odbieram go przed spaniem, później będzie zostawał ze spaniem. Tylko na razie będzie chodził 2 razy w tygodniu. Tak na stałe to chyba od września jak się zdecyduje

Etna - bomba , że Pawełek tak to przyjął, kontakt z dziećmi musi być.;-) Ja tym moim nie organizuje tak czasu jak mają w żłobie i przedszkolu.
Przeglądałam wniosek jaki składałam do przedszkola z Hanką i nie mam tam deklaracji godzin;-), jest tylko pytanie czy rodzice są pracujący. Składałam wniosek 23 marca, do 10 przedszkoli:szok::szok: do 8 w kolejności się dostała. Mam nadzieję, że Gonia ma większe szanse, bo siostra chodzi do tego przedszkola.

Etna - gratulacje dla dzielnego Pawełka:tak:

Ja też liczę na to miejsce w przedszkolu dla Julka jak już Zuzia chodzi.

Ula - u mnie też tak było, podpisywałam deklarację na 8 godzin, ale wiadomo że nie będę jej tam tyle trzymała skoro i tak siedzę w domu. Odbieram ją o 14 a chodzimy na 9, więc w sumie jest w przedszkolu 5 godzin, tyle że u nas nie ma czegoś takego jak 5 godzin za darmo. Przedszkola obchodzą ten przepis jak mogą.

A wogóle to u mnie znowu podnieśli przedszkole, 210 już kosztuje sama podstawa. Zapłaciłam 250 zł a Zuzia w grudniu naprawdę mało była, tyle płaciłam za cały przechodzony miesiąc:szok: I nawet nie raczyli poinformować o podwyżce:wściekła/y:

reklama
a u nas mocno obnizyli, w listopadzie chyba. W rezyltacie płacę mniej niż w zeszłym roku. Za cały miesiąc, cale dnie jak jest z angelskim, rytmika i komitetem ok 250 czy 280 zł a w zesżłym roku po tremu wychodzilo mniej 350

Do góry