U mnie nie wiem ile to wyjdzie za dziewczyny w przedszkolu... dostawałam kartkę u Hanki rozbicie było na 3 pozycje (zajęcia dodatkowe i żywienie , zajęcia po 13 i rada ) a że Hanka przeważnie miała jakieś opuszczone dni to suma się wahała ( koło 250 było razem, ale wiecie jak chorowała ), teraz nie wiem jak to będzie i jak to będzie u Goni jest zniżka na drugie dziecko, więc na jakąś zniżkę się też załapiemy.;-)
reklama
U nas też są zniżki na drugie dziecko 50%, a za miesiąc wychodzi ok 100zł bo tylko za wyżywienie od 8do 13-30.
Za każdą godzinę 2 zł, angielski i religia za darmo.
Ja w tym roku Julię na wyżywienie nie zapisałam więć będę płacić tylko 5 zł na potrzeby typu kredki, klej ,kartki itp.A Igor zapisany na jedzonko, no i obydwoje od 8 do 13-30 czyli mieszczą się w godz darmowych.
Za każdą godzinę 2 zł, angielski i religia za darmo.
Ja w tym roku Julię na wyżywienie nie zapisałam więć będę płacić tylko 5 zł na potrzeby typu kredki, klej ,kartki itp.A Igor zapisany na jedzonko, no i obydwoje od 8 do 13-30 czyli mieszczą się w godz darmowych.
Tak tanio bo na każdego przeczkolaka jest dofinansowanie z gminy. ą co do 5 zł to jest opłata co miesiąc z wyjątkiem września bo wtedy każde dziecko przynosi swoje przybory, no i żeby co miesiąc rodzice się nie użerali z kupowaniem to pani jak widzi że coś się kończy to kupuje właśnie za te piątki.Dodam tylko że to co każdy przyniesie we wrześniu jest wspólne .Ja zazwyczaj płace 45zl jednorazowo żeby co miesiąc nie pamiętać o tych 5zł. A w ogóle to panie z tych piątek robią też dzieciaczkom prezenciki na urodziny, poczęstunki na np dzień mamy, wyjazd do fikolandu itp. więc gospodarują super.
Nie ma u nas rady rodziców.
Nie ma u nas rady rodziców.
kilolek
podwójna listopadowa mama
aha no to u nas jest 30żł na rade rodziców i w tym są wszystkie wycieczki - do kina, teatru, do dinoparku, teatrzyki itp U nas tez to co kupie jest wspólne ale uważam ze przesadzone, bo jest tam np 5 paczek kredek bambino, 5 pazek plasteliny, 2 pudełka farb itp
agrafka80
Fanka BB :)
powiem wam że coraz bardziej się stresuję tym przedszkolem.
Ala jest taka w tym żłobku/klubiku szcześliwa i zadowoona, tyle się nauczyła. Pomimo tej sytuacji ze zwolnieniem opiekunki i dużą rotacją ona bardzo szybko się przyzywczajała do tych nowych Pań, bo one wszystkie młode i takie bardzo otwarte na dzieci.
Boję się jak będzie w przedszkolu. Ala trafiłą do grupy gdzie opiekunku będą raczej starszymi Paniami, ciekawa jestem jak to przyjmie. Poza tym przeraża mnie ten wymóg samodzielności - wprawdzie w żłobku Panie już teraz trenują Alę z ubieraniem i korzystaniem z WC, ale do WC mają podstawkę a w przedszkolu ten kibelek mały ale Ala na adaptacji nie umiała na nim sama usiąść.
Czy Panie w przedszkolu pomagają dzieciom w takich sprawach ? deklarują ze tak, ale z tego co słyszę od rodziów to to różnie wyglada.. Kurcze naprawdę się boję, Ala przecież nie ma jeszcze 3lat, bedzie pewnie najmłodsza w grupue i boję się, ze to bedzie dla niej duży stres .
Mam nadzieję że się myle...
No bo z drugiej srony jestem przekonana że przedszkole to wielka korzysc dla dziecka. Ja nie chodziłam, mój M też i uważamy że bylibyśmy znacznie lepiej przystosowani do życia gdybyśmy chodzili
Ala jest taka w tym żłobku/klubiku szcześliwa i zadowoona, tyle się nauczyła. Pomimo tej sytuacji ze zwolnieniem opiekunki i dużą rotacją ona bardzo szybko się przyzywczajała do tych nowych Pań, bo one wszystkie młode i takie bardzo otwarte na dzieci.
Boję się jak będzie w przedszkolu. Ala trafiłą do grupy gdzie opiekunku będą raczej starszymi Paniami, ciekawa jestem jak to przyjmie. Poza tym przeraża mnie ten wymóg samodzielności - wprawdzie w żłobku Panie już teraz trenują Alę z ubieraniem i korzystaniem z WC, ale do WC mają podstawkę a w przedszkolu ten kibelek mały ale Ala na adaptacji nie umiała na nim sama usiąść.
Czy Panie w przedszkolu pomagają dzieciom w takich sprawach ? deklarują ze tak, ale z tego co słyszę od rodziów to to różnie wyglada.. Kurcze naprawdę się boję, Ala przecież nie ma jeszcze 3lat, bedzie pewnie najmłodsza w grupue i boję się, ze to bedzie dla niej duży stres .
Mam nadzieję że się myle...
No bo z drugiej srony jestem przekonana że przedszkole to wielka korzysc dla dziecka. Ja nie chodziłam, mój M też i uważamy że bylibyśmy znacznie lepiej przystosowani do życia gdybyśmy chodzili
U mnie za przedszkole 8-16 z dodatkowym angielskim, rytmiką i gimnastyką oraz z wyżywieniem wyjdzie około 350 zł.
Co do pomocy pań to w przedszkolu Martynki w najmłodszej grupie są aż 4 panie z tym jedna tylko do pomocy dla maluszków właśnie przy załatwianiu potrzeb, ubraniu, karmieniu!więc mam nadzieję, że jakoś to będzie! Martyna jest w sumie bardzo samodzielna, ale ja mam takiego stresa przed tym przedszkolem, że aż wolne na pierwsze dni wzięłam
Co do pomocy pań to w przedszkolu Martynki w najmłodszej grupie są aż 4 panie z tym jedna tylko do pomocy dla maluszków właśnie przy załatwianiu potrzeb, ubraniu, karmieniu!więc mam nadzieję, że jakoś to będzie! Martyna jest w sumie bardzo samodzielna, ale ja mam takiego stresa przed tym przedszkolem, że aż wolne na pierwsze dni wzięłam
Agrafka - z pomocą przy załatwianiu się różnie bywa. Hanka potrafiła mieć brudne majtki , bo nie dokładnie się wytarła, dzieci uczą się samodzielności niby dzięki temu..... wolałabym jednak , by miała jakąś pomoc, w drugim przedszkolu też mówiły panie, że dzieci same to robią, ale pomagają... wiesz jeden rodzic zrobi aferę, że pani dotknęła tyłeczka dziecku, inny nie będzie w tym widział podtekstu seksualnego, a ludzie są niestety różni i interpretują różnie zachowania. Każda z nas wysyłająca dziecko po raz pierwszy do żłobka/przedszkola/szkoły/półkolonie/kolonie itd boi się jak to będzie.;-)
u nas w gminie jak masz 3 dzieci lb więcej mozesz wyrobic sobie taka kartę i ona uprawnia do 50% zniżki na basen, do kina i na wszystkie zajęcia organizowane prze ośrodek kultury. Ponadto 25% zniżki na przedszkole, n godizny ponadwymiarowe TO kart 3+. Jest tez karta 4+ oprócz tego co w 3+ jest 30% zniżki na przedszkole i darmowe przejazdy komunikacja miejska.
Taka polityka prorodzinna
Aaaa a ja przeczytałam "Kara" zamiast "Karta"
reklama