reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdjęcia z USG, wizyty lekarskie, badania...

Oskaa trzymam kciuki za wizytę

Paulinek mi też smakowało w poprzedniej ciąży, ale teraz nic słodkiego mi nie podchodzi, a kg nie wiem z czego mam :-(

reklama
No Takhisis bo czekalm az cos napiszesz i czekalam- GRATULACJE!!!! ale widze ze jedank teraz wszytkie wizyty takie troszke rozczarowujace:p tak chyba ma byc:) U mnie tez pomiarów nie było tylko brzuchol zmierzony :)- Grochowy w sensie...

Co do genetycznego- moja lekarka powiedziala ze w 20 mam przysjc na połowkowe, a genetyczne najlepiej zrobić w 22 tygodniu- i jak sie wczoraj resjtrsowalam w tej klinice prenatlnej to babka pytałą na które badanie w 20 czy w 22 tygodniu chcę sie zarejstrowac bo to są ponoć inne badania. Powiedziała ze na tym genetycznym w 22 tc - mierzy sie m.in to wsyztko o czym napisałąs, ale takrze sprawdza czy nie ma roszczepu podniebienia, mikroplam na sercu, przepływy, i cos tam jeszcze ale nie wiem jak to przetłumaczyć na polski- bo w sumie niedokonca zrozumiałam- ale chodzi o jakies janse plamy czy cos....i że to tylko w 22 tc.

Jak czytam co piszecie, to odnosze wrazenie ze na kazdej wizycie mam mierzone wszystko, co sie da w danym momencie. Wiec calkiem mozliwe ze jakiegos "duzego" polowkowego, czy tez genetycznego miec nie bede.

Takhisis ja też czasem czuję niedosyt. I mi lekarz też nie powiedział dokładnie jaka płeć, tylko, że on by jeszcze nie zdradzał płci, ale póki co fifola i jajeczek nie widzi i jemu to na dziewczynkę wygląda. Wszyscy mi mówią żebym się nie nastawiała, bo wszystko się może zmienić. Więc poczekam do tego 4 czerwca, mam nadzieję, że przez te ślubne przygotowania zleci szybko. Gratuluję, że z dzidzią wszystko ok :)

Ja wiem czemu to genetyczne w 14 tyg miałam takie ubogie. Bo było w ramach wizyty. U mnie bez skierowania prywatnie robi to dwóch lekarzy z tej listy co wysłałyście i kosztuje ta przyjemność 370zł. Teraz pewnie będzie podobnie. No ja mam wizytę 4 czerwca czyli to wychodzi chyba właśnie 22 tydzień. Coś nie umiem policzyć, ale chyba tak. Ale pewnie to będzie badanie podobne do innych. Ja go poproszę tylko żeby mi w 4d pokazał twarzyczkę :)

takhisis gratulacje!!!

oska chciałabym mieć taka hemoglobine. Moja ost wynosiła 7,5 więc najniższy wskaźnik... No ale dwójka ciągnie wiecej od mamy;)

do tej słodkiej glukozy możecie dodać cytryny ponoć lepsze;) pytałam sie w laboratorium tylko trzeba mieć swoją;)

Ja polowkowe mieć będę ale nie wiem jeszcze kiedy... Pewnie dowiem sie w poniedziałek na wizycie i mnie gdzieś tam wcisna;)

bardzo sie ciesze że wasze badania są ok.

Ale tesknie do polskiego ginekologa, który zajrzy tu i tam.
Mnie nikt nigdzie nie zagląda... spotkania z polozna to tylko badanie krwi... i wypelnienie kolejnych druków.
Musze do tego przywyknąc.

Widziałam w TV jak oni zajmują się ciężarnymi i chyba z moimi schizami bym tam rady nie dała, a może bym schizowała mniej. Na pewno dasz rade Landrynka.

Z mojego wyjścia nici. Pozbierałam to i owo w domu i patrze. a tu 12:30 więc nie będę się gonić, bo po Oli muszę iść do przedszkola. Jutro tez jest dzień :-).

Die_perle a ja myślałam, że genetyczne to już połówkowe. Nie da się tego połączyć?

Odebrałam wyniki morfologii, moczu i TSH. Trochę mnie TSH martwi, bo wzrosło z 1,56 przy ostatnim badaniu do 2,33, czyli blisko granicy normy.

Czy ktoś może mi pomóc zinterpretować morfologię, bo mam same skróty i nie wiem co jest co?

Morfologia krwi obwodowej:
WBC 6,1 tyś norma 4,00-10,00
RBC 4,14 mln norma 3,5-5,1
HGB 12,4 g norma 11,0-15,0
HCT 37% norma 35,0-52,0
MCV 90,3 fl norma 80,0-94,0
MCH 30,0 pg norma 26,0-38,0
MCHC 33,2 g/dl norma 31,0-37,0
PLT 278 tyś norma 140-450
LYMPH% 20,1%
MXD% 7,9%
NEUT% 72,0%
LYMPH 1,20 tys norma 1,50-4,50
MXD 0,50 tys norma 0,22-2,22
NEUT 4,40 tys norma 1,50-6,00
PDW 12,9 fl
RDW-CV 14,0%
RDW-SD 45,7 fl
MPV 10,3 fl
P-LCR 28,0 fl

Antiope z tego co widzę to wynik dobry, wszystko w normie. Powpisuj sobie w google te skróty ;-)

reklama
Dziewczyny gratuluję udanych wizyt i poznania płci dzieciaczków :) Chyba więcej chłopców póki co.

Dziś byłam u gina (chodzę tylko na nfz), miałam tylko badanie bez usg, bo tydzień temu robił genetyczne. Powiedział że na następnej wizycie zobaczymy dzidziusia, czyli 27.05- mam nadzieję że malec pokaże co ma między nogami, wstępnie jest facecik, ale wolę się upewnić.
Widzę że ten lekarz nie ogranicza ilości usg do jednego w trymestrze, co mnie cieszy. Poza tym ten lekarz ma certyfikat The Fetal Medicine Foundation i wiele innych certyfikatów, podejście genialne, no i super przystojny jest ;) Szkoda że tylko ja mam takie pozytywne odczucia co do lekarza na nfz, przecież każdy dostaje za to kasę więc powinni starać się dbać o pacjentki.

Do góry