reklama
nnatalie04
Fanka BB :)
Antiope kciuki zacisniete i daj znać po jak i co napewno wszystko będzie dobrze
ja do środy w niepewności co sie dzieje z malenstwami... Mam stresa po tym krwawieniu ;(
ja do środy w niepewności co sie dzieje z malenstwami... Mam stresa po tym krwawieniu ;(
Kamcia2810
Ja też jestem totalnie zrelaksowana, tak jakbym zapomniała o tym, że jestem w ciąży Oprócz coraz bardziej cisnących spodni nie mam żadnych objawów. Wczoraj nawet chwilkę postanowiłam się poopalać :-)
novaspace
A czy któraś z Was miała z ojcem dziecka konflikt serologiczny? Miałyście zastrzyk? Bardzo boli? Mi na początku ciążu lekarka o tym wspomniała, że musi być zrobiony do 28 tygodnia, ale czytałam że też po porodzie. Więcej szczegółów już nie pamiętam, byłam za bardzo przejęta ... Więc pytam Was
Kamcia2810
Mnie na pewno ten zastrzyk nie ominie i z tego co troszkę czytałam to zaraz po porodzie się go robi, żeby w kolejnej ciąży wszystko było ok.
[h=2]Profilaktyka w zakresie konfliktu serologicznego
[/h]Profilaktyka obejmuje oznaczanie czynnika Rh u wszystkich ciężarnych. Kobiety z Rh ujemnym, u których nie wykazano przeciwciał, badanie obecności przeciwciał powtarza się w 28. tygodniu ciąży. U ciężarnych z Rh ujemnym, u których obecne są przeciwciała, badania powtarza się co 2-4 tygodnie.Aby uniknąć skutków konfliktu serologicznego w następnej ciąży, kobiecie z czynnikiem Rh ujemnym, która urodziła dziecko z czynnikiem Rh dodatnim, nie później niż 72 godziny po porodzie podaje się immunoglobulinę anty-D.Obecnie coraz częściej podaje się także immunoglobulinę anty-D około 28. tygodnia ciąży. Immunoglobulinę anty-D podaje się matce nie tylko po urodzeniu dziecka z Rh dodatnim, ale również po poronieniu, ciąży ekotopowej, zabiegach w okresie ciąży oraz po omyłkowym przetoczeniu krwi Rh dodatniej.
[h=2]Profilaktyka w zakresie konfliktu serologicznego
[/h]Profilaktyka obejmuje oznaczanie czynnika Rh u wszystkich ciężarnych. Kobiety z Rh ujemnym, u których nie wykazano przeciwciał, badanie obecności przeciwciał powtarza się w 28. tygodniu ciąży. U ciężarnych z Rh ujemnym, u których obecne są przeciwciała, badania powtarza się co 2-4 tygodnie.Aby uniknąć skutków konfliktu serologicznego w następnej ciąży, kobiecie z czynnikiem Rh ujemnym, która urodziła dziecko z czynnikiem Rh dodatnim, nie później niż 72 godziny po porodzie podaje się immunoglobulinę anty-D.Obecnie coraz częściej podaje się także immunoglobulinę anty-D około 28. tygodnia ciąży. Immunoglobulinę anty-D podaje się matce nie tylko po urodzeniu dziecka z Rh dodatnim, ale również po poronieniu, ciąży ekotopowej, zabiegach w okresie ciąży oraz po omyłkowym przetoczeniu krwi Rh dodatniej.
Ostatnia edycja:
A czy któraś z Was miała z ojcem dziecka konflikt serologiczny? Miałyście zastrzyk? Bardzo boli? Mi na początku ciążu lekarka o tym wspomniała, że musi być zrobiony do 28 tygodnia, ale czytałam że też po porodzie. Więcej szczegółów już nie pamiętam, byłam za bardzo przejęta ... Więc pytam Was
Ja miałam po porodzie, bo córcia ma grupę krwi po ojcu. Die_Perle dostała teraz na początku ciąży, bo plamiła i na wszelki wypadek dali. Jeśli po porodzie dziecko będzie miało twoją grupę to zastrzyk nie jest potrzebny i w 100% mogę powiedzieć, ze nie boli.
Natali rozumiem twój niepokój, ale myśl pozytywnie na pewno maleństwa mają się dobrze.
reklama
Antiope
novaspace u nas na szczęście żadnego konfliktu nie ma, bo oboje mamy krew Rh+
Ja już po wizycie i jestem przeszczęśliwa!!! :-):-):-) Jak pan doktor powiedział, dzidzia idealna, nie ma się do czego przyczepić. Wiem nawet, że dzidzia ma 5 paluszków u obu rączek i nóżek. No i moje maleństwo to wielkolud, bo z pomiaru wychodzi 13 tydzień i 4 dzień, a z OM 12 tydzień i 5 dzień. Dzidzia ma już 7,3 cm. Niestety lekarz nie zgodził się na kręcenie kamerą z monitora, więc mam tylko zdjęcia. :-( Wkleję tylko dwa, na których najlepiej widać, bo na pozostałych to detale po których ciężko poznać co to.
A to wszystkie pomiary, które dostałam od lekarza:
ASP 156/min Ruchy płodu widoczne
Biometria płodu
CRL 73 mm co odp 13,3 Hbd
BPD 22 mm co odp 13,5 Hbd
HC 81 mm co odp 13,4 Hbd
AC 69 mm co odp 13,4 Hbd
FL 11 mm co odp 13,3 Hbd
Średnio wg USG 13,4 Hbd TP wg USG
wg OM 12,5
(Czy ktoś może mi pomóc rozszyfrować te skróty? Które to części ciała?)
Ocena anatomii płodu
Głowa (czaszka) Prawidłowej budowy. Nie stwierdzono objawów czaszkowych przepukliny kręgosłupa
Twarzoczaszka Uwidoczniono zarysy
Szyja Obraz prawidłowy
Kręgosłup Nie uwidoczniono patologii
Klatka piersiowa Nie uwidoczniono patologii
Serce Zlokalizowane w klatce piersiowej, prawidłowej wielkości
Jama brzuszna Uwidoczniono ciągłość ścian powłoki jamy brzusznej. Żołądek prawidłowej wielkości, lokalizacji i kształtu. Jelita o prawidłowej echogeniczności.
Pęcherz moczowy Obecny, prawidłowej wielkości.
Kończyny Kończyny górne – obustronnie obecne. Kończyny dolne – obustronnie obecne.
Dłonie uwidoczniono. Stopy uwidoczniono.
Tkanka podskórna i jamy ciała Bez cech obrzęku uogólnionego
Ocena kosmówki, sznura pępowinowego i płynu owodniowego
Lokalizacja kosmówki ściana przednia wysoko
Nieprawidłowości w budowie kosmówki nie uwidoczniono
Ilość naczyń w pępowinie trzy
Nieprawidłowości w budowie pępowiny nie uwidoczniono
Ilość płynu owodniowego prawidłowa
Screening w kierunku zaburzeń chromosomalnych
NT przezierność karkowa 1,5 mm dla CRL 73 mm
NB kość nosowa obecna
DV przewód żylny prawidłowe widmo przepływu
TR zastawka trójdzielna w widmie przepływu nie stwierdzono cech niedomykalności
Ocena ryzyka
Ryzyko bazowe – Ryzyko po pomiarze
TRI 21 1/488 – TRI 21 1/2081
TRI 18 1/1242 – TRI 18 1/3764
TRI 13 1/3882 – TRI 13 1/46364
(Czy ktoś może mi wyjaśnić skróty TRI 21, TRI 18 i TRI 13? Co to za choroby?)
Ocena myometrium Zmian ogniskowych nie uwidoczniono.
Ocena przydatków W rzucie przydatków patologicznych zmian strukturalnych nie uwidoczniono
http://img521.imageshack.us/img521/9198/20130419dzidzia.jpg
Ja już po wizycie i jestem przeszczęśliwa!!! :-):-):-) Jak pan doktor powiedział, dzidzia idealna, nie ma się do czego przyczepić. Wiem nawet, że dzidzia ma 5 paluszków u obu rączek i nóżek. No i moje maleństwo to wielkolud, bo z pomiaru wychodzi 13 tydzień i 4 dzień, a z OM 12 tydzień i 5 dzień. Dzidzia ma już 7,3 cm. Niestety lekarz nie zgodził się na kręcenie kamerą z monitora, więc mam tylko zdjęcia. :-( Wkleję tylko dwa, na których najlepiej widać, bo na pozostałych to detale po których ciężko poznać co to.
A to wszystkie pomiary, które dostałam od lekarza:
ASP 156/min Ruchy płodu widoczne
Biometria płodu
CRL 73 mm co odp 13,3 Hbd
BPD 22 mm co odp 13,5 Hbd
HC 81 mm co odp 13,4 Hbd
AC 69 mm co odp 13,4 Hbd
FL 11 mm co odp 13,3 Hbd
Średnio wg USG 13,4 Hbd TP wg USG
wg OM 12,5
(Czy ktoś może mi pomóc rozszyfrować te skróty? Które to części ciała?)
Ocena anatomii płodu
Głowa (czaszka) Prawidłowej budowy. Nie stwierdzono objawów czaszkowych przepukliny kręgosłupa
Twarzoczaszka Uwidoczniono zarysy
Szyja Obraz prawidłowy
Kręgosłup Nie uwidoczniono patologii
Klatka piersiowa Nie uwidoczniono patologii
Serce Zlokalizowane w klatce piersiowej, prawidłowej wielkości
Jama brzuszna Uwidoczniono ciągłość ścian powłoki jamy brzusznej. Żołądek prawidłowej wielkości, lokalizacji i kształtu. Jelita o prawidłowej echogeniczności.
Pęcherz moczowy Obecny, prawidłowej wielkości.
Kończyny Kończyny górne – obustronnie obecne. Kończyny dolne – obustronnie obecne.
Dłonie uwidoczniono. Stopy uwidoczniono.
Tkanka podskórna i jamy ciała Bez cech obrzęku uogólnionego
Ocena kosmówki, sznura pępowinowego i płynu owodniowego
Lokalizacja kosmówki ściana przednia wysoko
Nieprawidłowości w budowie kosmówki nie uwidoczniono
Ilość naczyń w pępowinie trzy
Nieprawidłowości w budowie pępowiny nie uwidoczniono
Ilość płynu owodniowego prawidłowa
Screening w kierunku zaburzeń chromosomalnych
NT przezierność karkowa 1,5 mm dla CRL 73 mm
NB kość nosowa obecna
DV przewód żylny prawidłowe widmo przepływu
TR zastawka trójdzielna w widmie przepływu nie stwierdzono cech niedomykalności
Ocena ryzyka
Ryzyko bazowe – Ryzyko po pomiarze
TRI 21 1/488 – TRI 21 1/2081
TRI 18 1/1242 – TRI 18 1/3764
TRI 13 1/3882 – TRI 13 1/46364
(Czy ktoś może mi wyjaśnić skróty TRI 21, TRI 18 i TRI 13? Co to za choroby?)
Ocena myometrium Zmian ogniskowych nie uwidoczniono.
Ocena przydatków W rzucie przydatków patologicznych zmian strukturalnych nie uwidoczniono
http://img521.imageshack.us/img521/9198/20130419dzidzia.jpg