reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdjęcia z USG, wizyty lekarskie, badania...

Ashlee- slicznosci :) gartulacje!!! a kriwaczkiem sie nie martw- tez mialam wchloną się, i jesli lekarz mówi ze bedzie dobrze to bedzie!!! jeszcze raz gratki

reklama
Dziewczynki byłam właśnie odebrać wyniki krzywej cukrowej. Czy ktoś może mi pomóc zinterpretować wyniki? Ginka powiedziała, żebym do niej przyszła jak wyjdą złe, a ja sama nie wiem, czy one złe, czy dobre...

Jeśli chodzi o normy, to mam podane tylko: Zakres wartości referencyjnych 3,70 - 5,80

A u mnie wychodzi:
Glukoza na czczo 4,82
Glukoza po 1h od podania 75 g glukozy 7,05
Glukoza po 2h od podania 75 g glukozy 5,69

Antiope
masz jakieś dziwne wartości:D nawet mi ciężko to rozszyfrować...tak naprawdę to nie spotkałam się z takim jednostkami, zazwyczaj są podawane w mg. Po dwóch godzinach powinnaś mieć cukier nie wyższy niż 140mg...
Nie podałaś jakie masz jednostki. Znajdź w necie przelicznik jednostek i przelicz to może na mg....

Nie wiadomo czy te wartości referencyjne, które podali na wyniku są dla glukozy na czczo, czy jak?

Zasada jest taka, że cukier po 2 godzinach powinien być jak najbardziej zbliżony do wartości na czczo...U mnie było tak, że po dwóch godzinach miałam cukier większy niż po godzinie, ale mimo wszystko poniżej 140mg...bo miałam 134mg...Z tym, że ginekolog powiedział, że jestem zbyt blisko górnej granicy (już w 5 tyg ciąży) i zaleca się trzymanie względnej diety. No a co będzie w 24 tyg zobaczymy, bo na pewno będę powtarzać krzywą cukrową.

Widziałam na wątku ogólnym, że brałaś metformax, czyli już wcześniej musiałaś mieć problem z cukrem, albo insuliną, bo metformax podaje się chyba tylko w takich przypadkach (same policystyczne jajniki mogą być skutkiem nadprodukcji insuliny...wtedy podaje się metformax).

Ashlee gratulacje.

Antiope, skonsultuj jeszcze później ze swoją gin, ale twoja krzywa wygląda całkiem ok :tak: W sumie to nawet po 60' i 120' masz dość niskie te wartości, do górnej granicy normy sporo ci brakuje.

Takhisis no właśnie w Internecie wszędzie tylko te drugie jednostki i też znalazłam, że nie powinno być więcej niż 140. U mnie norma jest m mol/l.
Z tym przelicznikiem to dobry pomysł miałaś. Znalazłam przelicznik i wychodzi:

m mol/l mg/dl
3,70 – 5,80 66,6 – 104,4
4,82 86,4
7,05 120,0 (7,0) – 127,8 (7,1) (są tylko dziesiętne po przecinku)
5,69 102,8 (zaokrągliłam do 5,7)

Wychodzi na to, że wyniki mam dobre. Wprawdzie cukier po 2 godzinach wyższy niż na czczo, ale niższy niż po godzinie i wychodzi dużo mniej niż 140. :-)

Metformax przepisał mi endokrynolog na PCO, to się często leczy tym lekiem, ale wielokrotnie w aptece musiałam odpowiadać na pytanie czy to na cukrzycę. Mój endokrynolog uprzedził mnie, że takie pytania się pojawią, ale mam się nie przejmować, bo to nie na cukrzycę, bo jej nie mam.

amethyst dzięki :-)

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry