reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdjęcia z USG, wizyty lekarskie, badania...

reklama
żabcia dobrze że byłaś zrobić to usg.

U mnie dziś wszystko posprawdzali.
W wyniku czego nie wiem nic poza tym że zdrowe:)
Przesuneli mi już 2 raz termin porodu. na 22.10.
Widziałam serducho, 2rączki, nóżki skrzyżowane, mozg, i jedna kość czaszki. 9 nie zapamiętałam nazwy angielskiej wiec nie sprawdze która to była, ma żołądek... i już wiecej nie pamiętam.

a i wg usg mamy juz równo 13tydz. młode się przeciągało i uśmiechało. Przynajmniej tak kobita mówiła.

Czesc Dziewczynki!

Sliczne te Wasze maluszki! Rosna jak na drozdzach!

Ja w poniedzialek widzialam naszego malucha. Ma 5.51 cm i wszystko jest ok, przeziernosc mala wiec ok. Mialam tez pobierana krew na wypadek genetycznych nieprawidlowosci.
Mlode grzecznie spalo i dalo sie pomierzyc dokladnie. Usg strasznie kiepskiej jakosci, bo panstwowe- ledwie bylo cos widziec. Powiedzieli mi tylko, ze ma wszystko na miejscu a z wewnetrznych organow - serce i pecherz...
Na szczescie jade do Polski za 2 tygodnie to zrobie porzadne usg :)

Przedstawiam Wam mojego groszka, ktory zagral mamie i tacie na nosie pozujac do zdjec :)

usg 2.jpgusg1.jpgusg3.jpg

Załączniki

• usg 2.jpg
    usg 2.jpg
    19 KB · Wyświetleń: 72
  • usg1.jpg
    usg1.jpg
    19,6 KB · Wyświetleń: 74
  • usg3.jpg
    usg3.jpg
    17,3 KB · Wyświetleń: 68
Żabcia, aleksiel fajnie, że z Maluchami wszystko ok:)

Co do pęcherze...to chyba też zależy od stopnia wypełnienia. U mnie było tak, że lekarz pokazał mężowi pęcherz dziecka, ale jak 30 minut później chciał pokazać mi to miał z tym problem...mówił, że to niby dlatego, że pęcherz musiał być na daną chwilę niewypełniony.

Ja stresowałam się tym, że na moim usg nie było przepływów...a dzisiaj znalazłam 10 stron zaleceń towarzystwa ginekologicznego odnoście badań USG i :
I. Podstawowe badanie obejmuje:
1. Szczegółową ocenę struktury jaja płodowego
obejmuje następujące elementy:
a. liczba pęcherzyków ciążowych i płodów w jamie
macicy,
b. ocena czynności serca płodu (FHR),
Komentarz: w ciąży prawidłowej częstość uderzeń serca płodu
zmniejsza się z około 170 uderzeń na minutę w 11 tygodniu ciąży do
150 uderzeń na minutę w 14 tygodniu ciąży [8].
c. pomiary biometryczne: długość ciemieniowo-siedzeniowa
(CRL), wymiar dwuciemieniowy (BPD),
d. ocena anatomii płodu:
– czaszka – kształt, sierp mózgu, sploty naczyniówkowe
komór bocznych,
– ściany powłok jamy brzusznej – uwidocznienie
przyczepu pępowiny,
– żołądek,
– serce płodu – lokalizacja, oś i czynność serca,
– pęcherz moczowy,
– kręgosłup,
– kończyny górne i dolne,
– ocena kosmówkowości w ciąży mnogiej
2. Ocenę ryzyka wystąpienia najczęstszych aberracji
chromosomowych (trisomii 13, 18, 21) przy
długości ciemieniowo-siedzeniowej płodu (CRL) 45-84
mm. [1]. Wśród markerów ultrasonograficznych wyróżnia
się:
a. Czynność serca płodu (FHR – Fetal Heart Rate)
b. Przezierność karku płodu (NT – Nuchal Translucency)
d. Błona owodniowa – należy starannie odróżnić owodnię
od skóry płodu,

Natomiast przepływy do w USG rozszerzonym chyba jak jest jakaś nieprawidłowość:
II. Badanie rozszerzone obejmuje:
– badanie podstawowe,
– dodatkowe markery aberracji chromosomowych:
a. Kość nosowa u płodu (NB – Nasal Bone)
b. Przepływ w przewodzie żylnym (DV – Ductus
Venosus)
c. Przepływ przez zastawkę trójdzielną
(TR – Tricuspid Regurgitation),
d. „małe markery” – torbiel splotu pajęczynówki, poszerzenie
miedniczek nerkowych, ognisko hyperechogenne
w sercu, hyperechogenne jelito

Ja też już po wizycie :) wszystko jest dobrze. Dzidzia jest zdrowa, nie ma żadnych wad genetycznych :) Widzieliśmy rączki, nóżki, mózg, żołądek, pęcherz i przeponę :) niestety nie udało się podejrzeć płci ale wszystko jest w normie i to nas cieszy :) kolejna wizyta za miesiąc

aleksiel, nula super ze maluchy rosną i sa zdrowe:)
nula masz jakieś foteczki? No i szkoda ze nie dało sie płci dojrzeć :( ja mam nadzieje ze za tydzień pani doktor spróbuje ustalić co rośnie w brzuszku :)

reklama
Do góry