reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zdjęcia z USG, wizyty lekarskie, badania...

Jejku ja bez owocow to bym umarla a bez winogrona tym bardziej. Wspolczuje niestety ale kazda z nas moglo to spotkac. Jesli chodzi o paski - fakt strasznie drogie sa :/ ale nie wiem czy nie sa jakos refundowane?

reklama
Rajani na receptę wyszły sporo taniej + dostałam 30% zniżki kupując w aptece w przychodni, normalna cena to 46 zł za 50 pasków na 8 dni :szok:, mi wyszło 47 zł za 3 opakowania + jedno opakowanie pasków do moczu, które wystarcza już do końca, lekarka nawet poradziła mi że paski do moczu mogę przeciąć wzdłuż na pół i dzięki temu mam ich 2 razy więcej :)

joanna pewnie płacisz tyle za paski, bo wizyta prywatna...gdybyś była państwowo to paski kosztowałyby o wiele mniej. Przykro mi. Ja płaciłam 1 grosz mając receptę refundowaną. Ja próbowałam się dowiedzieć na infolinii NFZ czy jeśli masz cukrzycę w ciąży to mogą Cię nie przyjąć. Wydaje mi się, że nie. Spróbuj.
A z tą dietą to poważnie musisz sprawdzać, bo ja np. po smażonym filecie, kilku ziemniakach i koniecznie dużej ilości warzyw nie miałam jakoś tragicznego cukru. Na śniadanie mogłam spokojnie zjeść dwie parówki i kromkę chleba białego z masłem. Wiedziałam, że jak zjem 5 herbatników plus jogurt naturalny to cukier nie przekracza 120...i tak jakoś wypracowałam sobie metodą prób i błędów swoją dietę.

Takhisis masz rację, wszystko wyjdzie w praniu czego mogę jeść więcej a czego mniej, będę eksperymentować, bo też myślę że czasem pozwolę sobie na więcej i nic się nie stanie :)

joanna_84 dasz radę. Jak masz jadłospisy przykładowe, to wpadniesz w rytm takiego jedzenia i nawet się nie będziesz nad tym zastanawiać. Będzie dobrze.

Dam radę ale najgorsze jest kłucie no boje się tej igły :szok: rano dziś zużyłam 6 pasków na jeden pomiar bo za lekko się kułam i było za mało krwi ehhhh jakie to okrutne

Witam,
przepraszam, że się tak wtrącam. Jestem październikową mamą i od dawna Was podczytuję nigdy nic nie pisałam bo wydawało mi się, że już jesteście na tyle zgrane, że głupio mi było tak nagle:zawstydzona/y: Joanna, ja również mam cukrzycę walczę z tym cholerstwem od prawie 2 miesięcy i wiem, że nie jest łatwo. Czasami człowiek naprawdę może się podłamać, a zwłaszcza na początku tej "przygody". Dlatego zapraszam Cię do odwiedzenia naszego wątku o cukrzycy: https://www.babyboom.pl/forum/ciaza...-ciazowa-i-zycie-po-niej-21291/index2066.html trochę nas jest, i z pewnością posłużymy radą. Niestety paski za 1grosz juz dawno zostały wycofane i teraz nawet jak przez NFZ to jest na nie 30% :(
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
joanna_84 będzie dobrze, choć musisz bardzo restrykcyjnie przestrzegać diety, ale dasz rade ;)

Ja mam wizytę w poniedziałek, ciekawa jestem w moim przypadku poziomu żelaza. Bo już mi sie wymiotować chce na myśl o soku buraczanym albo czerwonym mięsie. No ale mój mąż się przejął..

nova to 3mam kciuki za prawidłowe wyniki, miewałam problemy z bardzo niskim żelazem długo przed ciążą,
dobrze że mąż się przejmuje, a my no cóż... zrobimy wszystko dla naszych maleństw :)

reklama
Dziewczyny to nieprawda, że jak wizyta jest prywatna to musisz mieć receptę 100 % płatną !!!! To nie od tego zależy. Chodzi o to czy lekarz pojechał do NFZ i podpisał z nimi umowę na refundację leków i tyle. Nawet z prywatnej wizyty możesz dostać zniżkę, tylko umowa między lekarzem a nfz musi być. Co innego jeśli chodzi o skierowania na badania krwi, tutaj już niestety są płatne.
Oczywiście nie każdy lekarz taką umowę podpisał i wtedy wydaje wszystkie leki na 100%.

No i jeszcze informacja że lekarz rodzinny też sprawuje opiekę nad cukrzykiem i może wypisywać i paski i insulinę. Oni mają za to płacone trochę więcej niż za normalną wizytę.

Ostatnia edycja:
Do góry