reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

🌞🌻🌼 W ciepłym sierpniu testujemy, dwóch kresek ⏸️ na teście wypatrujemy 🐞🐝

No coś tak mi się obiło o uszy właśnie, dlatego wolałam dopytać. Na tej krążącej tutaj staraczkowej liście badań androstendion też jest wyszczególniony w drugim etapie i bez wskazania na konkretny dc. W tym wykupionym pakiecie mam testosteron, DHEA-S i SHBG, a androstendion sobie dokupiłam sama do tego. No i teraz nie wiem czy badać od razu, czy później.
Myślę, że lepiej sobie zbadać od razu wszystko, bo jednak wszystkie te hormony mają ze sobą powiązania i tworzą grupy i zależności w całym układzie hormonalnym. Dobrze, że sobie dokupiłaś.

reklama
Wracam z USG. Pęcherzyk zniknął, ale nie ma jeszcze ciałka żółtego. Więc lekarz mówi, że jeśli był pęcherzyk to potencjalnie owulacja była na tyle niedawno, że ciałko się jeszcze nie wytworzyło. I kazał dzisiaj znów działać jeszcze. A partner niezbyt z tego zadowolony…

Miała któraś z was tak, że był płyn a ciałka żółtego brak?
Tak, ja w niedzielę na monitoringu miałam śladowe ilości płynu w Zatoce, a na ciałko żółte jeszcze w takim momencie jest za wcześnie, ono tworzy się po owulacji. Po uwolnieniu jajka też endometrium trochę wskazuję swoim wyglądem, jest mniej jednorodne.

58 dni 😵‍💫 Ale doczekałam się!! 10 dnia po odstawieniu proga. Pierwszy raz mi się to zdarzyło. Aż się zaczęłam zastanawiać czy jednak nie było jakiejś turbo późnej owulacji z tego pęcherzyka 17mm w 42dc 😳 To by może trochę wyjaśniało, dlaczego ten progesteron tak wolno spadał, bo przecież nie miałam jakiejś dużej dawki tej luteiny. I pasowałoby do 14-dniowej fazy lutealnej (zakładając, że owu była w 44dc i pęcherzyk mógł wtedy mieć ok. 21mm przy przyroście 2mm/dzień).

Dobra!! W końcu mogę iść na badania 2-5dc 😁 A jako, że mam w pakiecie prolaktynę, to proszę o wskazówki jak zachować tę higienę badania? Tyle pamiętam, że lepiej nie iść z samego rana, bo wtedy jest naturalnie wysoka. I podobno androstendion w trakcie @ też może być zawyżony, więc odłożyć go na później…? A na razie tylko testosteron i DHEA-S?
Wkońcu przyszła wredna @ ! Co do prolaktyny to na pewno czynniki takie jak wysiłek fizyczny, stres, seks, stymulacja sutków mogą zaburzyć wiarygodność badania. Nie idź na badanie z biegu, przed pobraniem krwi odpocznij nieco przyjdź sobie szybciej do labu, także nie szalej dzień przed porannym badaniem i wyśpij się dobrze🙂

@wrobelmm czy Ty zioła ojca Sroki na niepłodność piłaś/pijesz cały cykl, czy tylko do owu? Chodzą mi po głowie już od jakiegoś czasu i zastanawiam się czy nie włączyć ich do swojej suplementacji… 🤔
Czasem tak, a czasem tak ;) Ale częściej do owu.

Ja zamawiałam na allegro worek pełen ziół w odpowiednich proporcjach (do samodzielnego zmieszania), a ostatnio zamówiłam osobno każde z ziół i tak wychodzi korzystniej cenowo.

Czasem tak, a czasem tak ;) Ale częściej do owu.

Ja zamawiałam na allegro worek pełen ziół w odpowiednich proporcjach (do samodzielnego zmieszania), a ostatnio zamówiłam osobno każde z ziół i tak wychodzi korzystniej cenowo.
też można pić przez całe 3 cykle i później miesiąc przerwy,ja teraz też je pije,teraz będzie 2 cykl i ogólnie bardzo mi cera się poprawiła na plus

Ja akurat androstendion i 17 OH progesteron miałam w normie jeśli chodzi o androgeny.
Androstendion norma wg labu w którym robiłam ( ta sama jednostka co u Ciebie) to < 2.25, więc faktycznie lekko podwyższony wynik. Normę na
DHEAS miałam 98.8-340 w tej samej jednostce, więc wygląda ok. U mnie to różnie bywało wyniki ponad 500, 400, czasem 340, badałam kilka razy, ponieważ mam ciągle ponad normę i testosteron też na ogół podwyższony.
Wszystkie androgeny najlepiej badać właśnie na początku cyklu, wtedy ich stężenie i wpływ na organizm jest najbardziej obiektywny do interpretacji dla lekarza (najlepiej ginekolog endokrynolog w jednej osobie) w odniesieniu do konkretnego przypadku ( schorzeń towarzyszących jak IO, PCO, PCOS, to lubi mieszać w hormonach androgenowych). Jak pójdziesz z wynikami możesz dostać też inne hormony do oznaczenia jak kortyzol, ACTH i inne, żeby lekarz miał pełny obraz i wykluczył np. choroby nadnerczy.
Dodam jeszcze, że przewlekły stres może dodatkowo powodować wzrost androgenów, to info. od takiego starszego endokrynologa dostałam, więc na to zagadnienie na prawdę potrzeba spojrzeć szerzej w odniesieniu o dokładny wywiad.
właśnie u mnie nie ma normy laboratoryjnej przy androstedion , zobaczymy co powie lekarz , wygląda na to że nie mam jakoś podwyższonego ,jeszcze będę badać krzywa cukrowa i insuline w przyszłym tygodniu . Zobaczymy czy zleci jeszcze jakieś inne badania

reklama
Do góry