reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

🌞🌻🌼 W ciepłym sierpniu testujemy, dwóch kresek ⏸️ na teście wypatrujemy 🐞🐝

No coś tak mi się obiło o uszy właśnie, dlatego wolałam dopytać. Na tej krążącej tutaj staraczkowej liście badań androstendion też jest wyszczególniony w drugim etapie i bez wskazania na konkretny dc. W tym wykupionym pakiecie mam testosteron, DHEA-S i SHBG, a androstendion sobie dokupiłam sama do tego. No i teraz nie wiem czy badać od razu, czy później.
Myślę, że lepiej sobie zbadać od razu wszystko, bo jednak wszystkie te hormony mają ze sobą powiązania i tworzą grupy i zależności w całym układzie hormonalnym. Dobrze, że sobie dokupiłaś.

reklama
Wracam z USG. Pęcherzyk zniknął, ale nie ma jeszcze ciałka żółtego. Więc lekarz mówi, że jeśli był pęcherzyk to potencjalnie owulacja była na tyle niedawno, że ciałko się jeszcze nie wytworzyło. I kazał dzisiaj znów działać jeszcze. A partner niezbyt z tego zadowolony…

Miała któraś z was tak, że był płyn a ciałka żółtego brak?
Tak, ja w niedzielę na monitoringu miałam śladowe ilości płynu w Zatoce, a na ciałko żółte jeszcze w takim momencie jest za wcześnie, ono tworzy się po owulacji. Po uwolnieniu jajka też endometrium trochę wskazuję swoim wyglądem, jest mniej jednorodne.

58 dni 😵‍💫 Ale doczekałam się!! 10 dnia po odstawieniu proga. Pierwszy raz mi się to zdarzyło. Aż się zaczęłam zastanawiać czy jednak nie było jakiejś turbo późnej owulacji z tego pęcherzyka 17mm w 42dc 😳 To by może trochę wyjaśniało, dlaczego ten progesteron tak wolno spadał, bo przecież nie miałam jakiejś dużej dawki tej luteiny. I pasowałoby do 14-dniowej fazy lutealnej (zakładając, że owu była w 44dc i pęcherzyk mógł wtedy mieć ok. 21mm przy przyroście 2mm/dzień).

Dobra!! W końcu mogę iść na badania 2-5dc 😁 A jako, że mam w pakiecie prolaktynę, to proszę o wskazówki jak zachować tę higienę badania? Tyle pamiętam, że lepiej nie iść z samego rana, bo wtedy jest naturalnie wysoka. I podobno androstendion w trakcie @ też może być zawyżony, więc odłożyć go na później…? A na razie tylko testosteron i DHEA-S?
Wkońcu przyszła wredna @ ! Co do prolaktyny to na pewno czynniki takie jak wysiłek fizyczny, stres, seks, stymulacja sutków mogą zaburzyć wiarygodność badania. Nie idź na badanie z biegu, przed pobraniem krwi odpocznij nieco przyjdź sobie szybciej do labu, także nie szalej dzień przed porannym badaniem i wyśpij się dobrze🙂

@wrobelmm czy Ty zioła ojca Sroki na niepłodność piłaś/pijesz cały cykl, czy tylko do owu? Chodzą mi po głowie już od jakiegoś czasu i zastanawiam się czy nie włączyć ich do swojej suplementacji… 🤔
Czasem tak, a czasem tak ;) Ale częściej do owu.

Ja zamawiałam na allegro worek pełen ziół w odpowiednich proporcjach (do samodzielnego zmieszania), a ostatnio zamówiłam osobno każde z ziół i tak wychodzi korzystniej cenowo.

Czasem tak, a czasem tak ;) Ale częściej do owu.

Ja zamawiałam na allegro worek pełen ziół w odpowiednich proporcjach (do samodzielnego zmieszania), a ostatnio zamówiłam osobno każde z ziół i tak wychodzi korzystniej cenowo.
też można pić przez całe 3 cykle i później miesiąc przerwy,ja teraz też je pije,teraz będzie 2 cykl i ogólnie bardzo mi cera się poprawiła na plus

Ja akurat androstendion i 17 OH progesteron miałam w normie jeśli chodzi o androgeny.
Androstendion norma wg labu w którym robiłam ( ta sama jednostka co u Ciebie) to < 2.25, więc faktycznie lekko podwyższony wynik. Normę na
DHEAS miałam 98.8-340 w tej samej jednostce, więc wygląda ok. U mnie to różnie bywało wyniki ponad 500, 400, czasem 340, badałam kilka razy, ponieważ mam ciągle ponad normę i testosteron też na ogół podwyższony.
Wszystkie androgeny najlepiej badać właśnie na początku cyklu, wtedy ich stężenie i wpływ na organizm jest najbardziej obiektywny do interpretacji dla lekarza (najlepiej ginekolog endokrynolog w jednej osobie) w odniesieniu do konkretnego przypadku ( schorzeń towarzyszących jak IO, PCO, PCOS, to lubi mieszać w hormonach androgenowych). Jak pójdziesz z wynikami możesz dostać też inne hormony do oznaczenia jak kortyzol, ACTH i inne, żeby lekarz miał pełny obraz i wykluczył np. choroby nadnerczy.
Dodam jeszcze, że przewlekły stres może dodatkowo powodować wzrost androgenów, to info. od takiego starszego endokrynologa dostałam, więc na to zagadnienie na prawdę potrzeba spojrzeć szerzej w odniesieniu o dokładny wywiad.
właśnie u mnie nie ma normy laboratoryjnej przy androstedion , zobaczymy co powie lekarz , wygląda na to że nie mam jakoś podwyższonego ,jeszcze będę badać krzywa cukrowa i insuline w przyszłym tygodniu . Zobaczymy czy zleci jeszcze jakieś inne badania

reklama
Do góry