reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szczepienia na covid

reklama
No tak, lobby antyszczepionkowe nie śpi. Obligatoryjność takiego szczepienia ma uzasadnienie w tym, że to bardzo zakaźna choroba i pożądanym jest aby ją wyeliminować.

No tak, lobby antyszczepionkowe nie śpi. Obligatoryjność takiego szczepienia ma uzasadnienie w tym, że to bardzo zakaźna choroba i pożądanym jest aby ją wyeliminować.
Uważasz, ze szczepionka wyeliminujesz covid ? Jestem za szczepieniami, ale nie za tą ;) każdy może mieć swoje zdanie i to szanuję, jeżeli ktoś chce się szczepić niech się szczepi, jeżeli nie chce niech tego nie robi. Krótka piłka ;)

Uważasz, ze szczepionka wyeliminujesz covid ? Jestem za szczepieniami, ale nie za tą ;) każdy może mieć swoje zdanie i to szanuję, jeżeli ktoś chce się szczepić niech się szczepi, jeżeli nie chce niech tego nie robi. Krótka piłka ;)
Super. Tylko taka teoria omija fakt, że do eliminacji choroby konieczne jest wyszczepienie odpowiedniego odsetka populacji. Vide odra. Ospa. Żyjąc w społeczeństwie należy takie rzeczy brać pod uwagę.
I naprawdę nie rozumiem, jak można wybiórczo traktować szczepienia. Nie za tą to za jaką?

Grypa też jest zakaźna, tak samo ospa, odra i na to szczepisz gdy chcesz. Szczepienie nie wyeliminowało tych chorób. Dlaczego nie szanujesz zdania tych, którzy nie chcą tego robić? I to nie ma nic wspólnego z ruchem antyszczepionkowym.

Grypa też jest zakaźna, tak samo ospa, odra i na to szczepisz gdy chcesz. Szczepienie nie wyeliminowało tych chorób. Dlaczego nie szanujesz zdania tych, którzy nie chcą tego robić? I to nie ma nic wspólnego z ruchem antyszczepionkowym.
Właśnie dzięki masowym szczepieniom ospę praktycznie wyeliminowano. No moim zdaniem brak zachorowań przez pół wieku oznacza eliminację. Odra wróciła do Polski wraz z migrantami z krajów, w których nie było masowych szczepień a i tak uważam, że kilkadziesiąt przypadków rocznie to duży sukces wyszczepienia populacji. Kolejny przykład - gruźlica.
Jak najbardziej szanuję zdanie innych, ale żyjąc w cywilizowanym kraju musimy się liczyć z ograniczeniami i przymusem. Płacimy podatki, nie mordujemy, nie kradniemy, szczepimy się.

Właśnie dzięki masowym szczepieniom ospę praktycznie wyeliminowano. No moim zdaniem brak zachorowań przez pół wieku oznacza eliminację. Odra wróciła do Polski wraz z migrantami z krajów, w których nie było masowych szczepień a i tak uważam, że kilkadziesiąt przypadków rocznie to duży sukces wyszczepienia populacji. Kolejny przykład - gruźlica.
Jak najbardziej szanuję zdanie innych, ale żyjąc w cywilizowanym kraju musimy się liczyć z ograniczeniami i przymusem. Płacimy podatki, nie mordujemy, nie kradniemy, szczepimy się.
Moim zdaniem nie szanujesz w ogóle i próbujesz narzucić swoje zdanie. Wierzysz ślepo w to co podają Ci w telewizji i internecie. Te choroby nie zostały wyeliminowane i covid też nie będzie. Chcesz się szczepić to zrób to, ale nie każdy chce to zrobić i weź to pod uwagę.

reklama
Moim zdaniem nie szanujesz w ogóle i próbujesz narzucić swoje zdanie. Wierzysz ślepo w to co podają Ci w telewizji i internecie. Te choroby nie zostały wyeliminowane i covid też nie będzie. Chcesz się szczepić to zrób to, ale nie każdy chce to zrobić i weź to pod uwagę.
Szanuję, ale mam świadomość, że wszyscy musimy się poddawać ograniczeniom i pogodzić się z obowiązkami. Przykładowo ja mam bardzo złe zdanie o reformach oświaty, ale realizuję obowiązek szkolny. A kwestia szczepień to nie jest „moje” zdanie tylko specjalistów. Swoją drogą, ciekawe jest, że tyle osób ma „swoje zdanie” i „swoje racje” w kwestii szczepień i tak chętnie o nich dyskutuje natomiast niewielu jest chętnych do dyskusji o „swoim zdaniu” w zagadnieniach fizyki kwantowej.

Dlaczego i na jakiej podstawie negujesz wyeliminowanie groźnych chorób zakaźnych dzięki szczepieniom? Od kilkudziesięciu lat na świecie nie odnotowano przypadku ospy a zachorowalność na odrę tylko w Polsce spadła z kilkuset tysięcy do kilkudziesięciu. Polio zostało zmarginalizowane. Jeśli nie dzięki szczepieniom to dlaczego?

Do góry