reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

stycznióweczki u lekarza:)

MariaOla szczęściary z nas. Jestem zadowolona z wyniku.

A tak w ogóle to ja miałam 75g glukozy i 2 badanie po 2 godzinach. Tak mnie wszyscy nastraszyli, ze szłam na badanko jak na ścięcie, a tymczasem było całkiem spoko. Wypicie tej ilości to nie był problem, wytrzymanie do badania po 2 godzinach tymbardziej. Więc uszy do góry - dla tych które mają to przed sobą - nie jest źle! Cytrynka rzeczywiście pomaga ;-)

reklama
Ja też już jestem po badaniu, ale wynik dopiero do odebrania mam po 14 więc się wtedy dowiem czy dobrze wyszedł!!Ale mam nadzieje że TAk:-) A co do smaku to mnie nadal mdli!!:sick: nawet cytrynka nie pomogła!! Bleee ochydztwo

ja tez juz po badaniu,nawet nie bylo tak zle,roztwor byl dobry taki malinowy,a siostra w polsce nastraszyla mnie ze to jest nie do wypicia,no ale te godziny bez jedzenia ciagly sie strasznie,:wściekła/y: musialam czekac 2 godziny i pobierali mi krew 2 razy, wyniki sa do odbioru popoludniu , mam tez podwyzszone bialko w moczu i nie wiem co to oznacza jak tylko dostane wyniki to zaraz dzwonie do lekarza:eek:

Dziewczyny niewiem czy to dobrze czy nie ale po obciążeniu 50g glukozą mój wynik to 162 i niewiem czy jest dobry czy nie:-( ide jutro rano do lekarza pokazać wyniki ale do tej pory nieda mi to spokoju, bo niewiem czy mam się martwić czy też nie:confused: :confused:

Xmamuska lepiej idź z tym do lekarza, obawiam się że wynik jest trochę zawyżony, ale niestety niewiele się znam i nic Ci więcej nie dam rady powiedzieć. Mój wynik to 106.

z tego zo dzarzylam przeczytac gdy wynik wyjdzie zawyzony przy 50 g, wtedy powtarza sie badanie z 75 g glukozy, dopiero dwa zawyzone wyniki sa podstawa do stwierdzenia cukrzycy w ciazy... ale to tylko moja wiedza internetowa ;-) zobaczymy co Ci lekarz powie :-) a tym czasem postaraj sie nie martwic na zapas :-)

Tak w wynikach noram to od 70 do 115 ale na czczo i nie są to normy dla ciężarnej, tak powiedziała mi tylko babka w labolatorium gdzie odbierałam wyniki!!:confused: :confused: :-( I niewiem co mam myśleć!!

reklama
Znalazłam coś takiego w internecie!!:-(

każdej kobiecie między 24. a 28. tygodniem ciąży powinno się przeprowadzić test doustnego obciążenia glukozą (50 g). Po godzinie od wypicia wody z glukozą pobiera się krew i oznacza poziom stężenia glukozy. W czasie tego badania kobieta nie musi być na czczo, nie ma także znaczenia pora dnia ani czas, jaki upłynął od ostatniego posiłku. Za prawidłowe uznajemy stężenie glukozy w surowicy krwi poniżej 140 mg%. Jeśli poziom cukru wynosi od 140 do 180 mg%, należy wykonać test obciążenia 75 g glukozy. Nieprawidłowe wyniki oznaczają konieczność wizyty w poradni diabetologicznej. Jeżeli natomiast test obciążenia 50 g glukozy jest nieprawidłowy, ale wynik drugiego testu jest prawidłowy, w 32. tygodniu ciąży należy wykonać jeszcze raz test obciążenia 75 g glukozy.

:-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(

Do góry