Przepis na chleb pana Tadzia
(to ten co można dodać czarnuszkę) - przepis na dwie keksówki.
* 4 szklanki ciepłej wody
* 4 płAskie łyżeczki soli
* 4 płaskie łyżeczki cukru
* 10 dkg drożdży
* 1 kg mąki pszennej (może być 80 dkg pszennej, a 20 dkg np żytnej )
* 2 szklanki płatków owsianych zwykłych
Jeżeli ktoś lubi do smaku można dodać 1-2 łyżki siemienia lnianego, pestki słonecznika, pestki dyni, łyżeczkę czarnuszki itp., co kto lubi.
Wodę, sól, cukier, drożdże rozmieszać. Wsypać płatki i ponownie rozmieszać. Następnie dodawać mąkę i wyrabiać ciasto w misce. Ma rosnąć w ciepłym miejscu ok. pół godz. Następnie delikatnie przełożyć do dwóch keksówek- ciasto ma wyrosnąć do pełna (czyli rośnie kolejne pół godz). Po wyrośnięciu od razu dać do nagrzanego piekarnika.
Temp. 190-200 st. z termoobiegiem piec godzinę.
Temp. 200-210 st. bez termoobiegu- piec ponad godzinkę.
Zawsze się udaje i jest pyszny.
Dziewczyny ja jak wkładam już do piekarnika to lekko uderzam tymi keksówkami, żeby ciasto troszke osiadło. Można namoczyć troszkę ręce olejem i ponacierać go, wtedy też się ładnie przyrumieni.