reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

❄️⛄STYCZNIOWE KRESKI ⛄❄️ Nowy Rok zaczynamy, dwie kreseczki pochłaniamy ! 🩷

reklama
Dziewczyny chciałbym prosić o Waszą poradę.

Staramy się od lutego zeszłego roku. Na początku nie miałam żadnego ciśnienia, wiedziałam że może nie udać się od razu, ale nie spodziewałam się przez tyle miesięcy nic…

Ja raczej z tych co nie lubią czekać, więc ustaliliśmy że po powrocie z wakacji w listopadzie jak dalej nie będę w ciąży zaczniemy sprawdzać czy wszytsko jest okej, na zasadzie że jak trzeba po prostu dłużej poczekać to okej, ale jeśli coś jest nie tak to lepiej zacząć wcześniej niż później.

Ja raczej regularnie robiłam podstawowe badania krwi i wszystko było okej.
Zbadaliśmy AMH, nasienie - tu wszytsko ok. Dostałam skierowanie na badanie drożności jajowodów, i tu okazało się że jeden jajowód był niedrożny, ale na szczęście udało się go udrożnić podczas zabiegu.

Na co dzień biorę kwas foliowy i wit D i staram się generalnie dbać o siebie, odpoczynek, spacery itp.

Nie mówiliśmy jeszcze nikomu że się staramy i czasem już mam wrażenie że zaczęło mnie to wszystko przerastać… 😩

Nie wiem czy powinniśmy teraz po prostu dać sobie więcej czasu..? Macie może jak jakieś rady co jeszcze sprawdzić na tym etapie? Coś zmienić?
Tu jest taka krążąca lista, która pokazuje co warto zbadać i na jakim etapie 🙂 Super, że masz już drożność za sobą, zwłaszcza że jeden okazał się niedrożny. Dawno to było?

Załączniki

• IMG_1524.jpeg
    IMG_1524.jpeg
    48,6 KB · Wyświetleń: 22
Drożność miałam robioną w tym cyklu, 2 stycznia. W poprzednim byłam na wizycie gdzie lekarz potwierdził że będzie owulacja… ale było to tylko jedno USG
Sama po sygnałach mam wrażenie że już umiem wyłapać owulację, od kilku miesięcy robię też testy owulacyjne
Progesteronu nie sprawdzam..
A wiesz ile trwa u Ciebie faza lutealna? Warto ten progesteron chociaż raz czy dwa razy zbadać 7 dni po owulacji, żeby zobaczyć czy tutaj nie ma żadnych niedoborów. Dobrze rozumiem, że nie masz żadnych biochemów za sobą?

zobacz sobie przychodnie współpracujące w okolicy, ale nie typowo medi. Ja tak chodziłam normalnie do gina i za każdym razem miałam usg, bo zapisywałam się normalnie w przychodni na wizytę do gina tylko na pakiet, a lekarz już sobie sam kierował na usg 😉
Oooo, dzięki za radę! 😇 Jak to sprawdzić, które są współpracujące? U nich na stronie jakoś się nie dokopałam, ale może wystarczy lepiej poszukać. Albo infolinia.

U nas po ,, wizycie ,, jak można to tak nazwać bo tylko meilowo , dostaliśmy antybiotyk na 10 dni oboje , ja mam zacząć od pierwszego dnia cyklu , chyba że takiego nie będzie to wtedy się zgłosić i dadzą inny lek bo tego nie można w ciąży , i dostałam probiotyk dopochwowy . Tylko nie mam wsumie napisane od kiedy brać ten probiotyk , ale wnioskuję że mogę już prawda ? Nie muszę czekać do nowego cyklu ? Potem mam zrobić kontrolny wymaz min 10 dni po zakończeniu kuracji ,także jak teraz się nie uda to w lutym starać się nie będziemy . Wsumie nie ma nic o tym że nie możemy , ale wnioskuję że nie dobrze myślę ? Ile czasu mamy bana na sex waszym zdaniem ? Aż do nowego cyklu i skończenia pełnej kuracji ? 😯 I jeszcze się zastanawiam , bo ja muszę czekać z antybiotykiem do nowego cyklu ale mąż chyba może już brać nie ?

Moim zdaniem probiotyk jak najbardziej możesz brać już teraz - bo to z niczym nie koliduje, w ciąży też warto.
Jeżeli chodzi o leczenie, chyba najlepiej było by razem, ale też jeżeli np. zakładacie, że nie będziecie się starać i w grę wchodzą prezerwatywy to nie ma to znaczenia bo i tak nie będziecie się zarażać

Oooo, dzięki za radę! 😇 Jak to sprawdzić, które są współpracujące? U nich na stronie jakoś się nie dokopałam, ale może wystarczy lepiej poszukać. Albo infolinia.
ja też mam pakiet e medi z pracy i z tego co wiem to najlepiej na infolinii,oni ci podadzą . Tylko często z tymi współpracującymi jest tak że chcą skierowanie . Sama miałam taką sytuację , jeszcze było tak że dostałam skierowanie poszłam z nim w w tej przychodni wpspracujacej mi powiedzieli że to musi być skierowanie zewnętrzne i z tym mnie przyjmą , albo mogą mnie przyjąć ale będę musiała zapłacić 🤦

U nas po ,, wizycie ,, jak można to tak nazwać bo tylko meilowo , dostaliśmy antybiotyk na 10 dni oboje , ja mam zacząć od pierwszego dnia cyklu , chyba że takiego nie będzie to wtedy się zgłosić i dadzą inny lek bo tego nie można w ciąży , i dostałam probiotyk dopochwowy . Tylko nie mam wsumie napisane od kiedy brać ten probiotyk , ale wnioskuję że mogę już prawda ? Nie muszę czekać do nowego cyklu ? Potem mam zrobić kontrolny wymaz min 10 dni po zakończeniu kuracji ,także jak teraz się nie uda to w lutym starać się nie będziemy . Wsumie nie ma nic o tym że nie możemy , ale wnioskuję że nie dobrze myślę ? Ile czasu mamy bana na sex waszym zdaniem ? Aż do nowego cyklu i skończenia pełnej kuracji ? 😯 I jeszcze się zastanawiam , bo ja muszę czekać z antybiotykiem do nowego cyklu ale mąż chyba może już brać nie ?
Chyba nie musi czekać. A on też musi zrobić wymaz? Jeśli tak, to wtedy może łatwiej Wam będzie zrobić go tego samego dnia razem.
Ja bym się wstrzymała z seksami na te 20 dni + czas oczekiwania na wynik, żeby mieć pewność że antybiotyk zadziałał i że nie ma ryzyka, że się zarazicie nawzajem.
Probiotyk też na receptę i też na 10 dni?

reklama
Wydaje mi się że powinniście brać w tym samym czasie żeby się nawzajem nie zarażać.
no właśnie też tak myślałam. A jak myślisz na jaki czas musimy mieć bana na seksy ? Aż do wybrania całego antybiotyku? Bo zacznę go brać za jakieś 2 tygodnie dopiero 😯 i potem 10 dni musimy brać . No i co z tym probiotykiem dopochwowym brać teraz już ?

Do góry