reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Staraczki 2018-2020! :)

Ile masz dzieci?

• 0

Głosów: 253 49,5%
  • 1

Głosów: 158 30,9%
  • 2

Głosów: 72 14,1%
  • 3

Głosów: 20 3,9%
  • 3+

Głosów: 8 1,6%

• Wszystkich głosujących
    511
A powiedz mi Gosia czy do kliniki niepłodności muszę mieć skierowanie od ginekologa ? Czy mogę się umówić normalnie na wizytę tak jak do zwykłego ginekologa ? Jak to wyglada?

reklama
A powiedz mi Gosia czy do kliniki niepłodności muszę mieć skierowanie od ginekologa ? Czy mogę się umówić normalnie na wizytę tak jak do zwykłego ginekologa ? Jak to wyglada?
Umawiasz się bez skierowania. :) Pierwsza wizyta jest z ginekologiem, który specjalizuje się w niepłodności. Idziesz z partnerem, możesz sama, ale oboje najlepiej jak rozmawiacie z lekarzem. Zazwyczaj nie są to badania tylko długa rozmowa, my byliśmy w gabinecie około 1,5h. :) Ginekolog kieruje Was na badania. Tylko my tak trafiliśmy, że został sam ginekolog, a wcześniej był genetyk, androlog i immunolog.

A do genetyka na NFZ jak szlismy to wzięłam skierowanie od lekarza rodzinnego, tak samo do immunologa od lekarza rodzinnego można wziąć skierowanko. :)

Ooo Dziekuje :) mój miał tylko badanie nasienia - ale chyba takie podstawowe tylko :/ wyszły bardzo dobre.
Ja Po poronieniu robiłam te podstawowe: tsh, ft3i4, progesteron, prolaktyna, testosteron, estradiol, lh i fsh - i były ok. Później już tylko progesteron i tsh sprawdzałam. Teraz myśle zeby znowu powtórzyć - albo zrobic właśnie te wirusowe, bo nie miałam nigdy. Żałuje ze po poronieniu nie zrobiłam tych badań immunologicznych, a tak o nich myślałam
Spróbuj, warto. Ja na twoim miejscu próbowałbym przebadać coś co jeszcze nigdy nie badałaś np wymaz na bakterie. Chlamydia może być bezobjawowa, a zatyka jajowody ehhh tyle jest czynników [emoji30]

Jestem ciekawa kiedy dostane ta @. Bo dziś znow temperatura wzrosla, a zazwyczaj mam min 2 dniowa tendecje spadkowa przed i okresem, także by było wychodzilo że może jednak w srode najszybciej ... Niech już przychodzi ten nowy cykl.

A tak poza tym to co tam u Was Gosia się dzieje? Co to za zawirowania?

Ja mam dziś wizytę w invimedzie. Będziemy ustalać termin na drożność jajowodow i omawiać moje wyniki badan. Zobaczymy jakie plan działań ustali mi lekarz. Mam nadzieje ze to będzie szybka sprawa. Jednak to klinika niepłodności. Trochę się stresuje.

Ja mam dziś wizytę w invimedzie. Będziemy ustalać termin na drożność jajowodow i omawiać moje wyniki badan. Zobaczymy jakie plan działań ustali mi lekarz. Mam nadzieje ze to będzie szybka sprawa. Jednak to klinika niepłodności. Trochę się stresuje.
Będzie dobrze :) Daj znać co ci poradził :)

Jestem ciekawa kiedy dostane ta @. Bo dziś znow temperatura wzrosla, a zazwyczaj mam min 2 dniowa tendecje spadkowa przed i okresem, także by było wychodzilo że może jednak w srode najszybciej ... Niech już przychodzi ten nowy cykl.

A tak poza tym to co tam u Was Gosia się dzieje? Co to za zawirowania?
Na razie jest teoretycznie w miarę stabilnie ale jednak póki co pod znakiem zapytania. ;) Od półtora miesiąca mam fajną pracę, dobrze się w niej sprawdzam więc licze, że od stycznia przedłużą mi umowę.
Teraz z mężem czekamy na wiadomość od właściciela mieszkania, które będziemy wynajmować. Przekalkulowaliśmy wszystko od a do z i wynajmowanie mieszkania w Malborku będzie najlepszym dla nas rozwiązaniem. Z właścicielami wszystko dogadane, kwestia teraz podpisania umowy i tam w księgach wieczystych u notariusza. A właściciele też się przeprowadzają w między czasie do większego mieszkania więc stąd takie oczekiwanie, dodatkowo święta były itp. Wstępnie 10-11 listopada mamy się wprowadzac no ale czekamy na podpisanie dokumentów. :) Mieszkanie jest piękne, w bieli, meble na wysoki połysk białe, 47m2 (salon z otwartą kuchnią, sypialnia, łazienka, przedpokój) 7m2 balkonu, garaż dosyć duży i komórka w piwnicy. :) To takie nasze spełnienie marzeń, być sami dla siebie. :)
Dziękuję, że pytasz. :) W ogóle miałam tyle razy ochotę do Ciebie na fb napisać ale jakoś tak głupio mi było, nie chciałam być natarczywa czy coś. :D

reklama
Nie ma czym się stresować, w końcu trafisz do ludzi, którzy niepłodnością się zajmują. A bieganie po ginekologach , którzy po omacku szukają przyczyn niepłodności - bo na tym się nie znają za bardzo - jest bardziej stresujące.
Będziesz miała badanie drożności tradycyjne starą metodą pod rentgenem czy pod usg? Na pewno lepsze jest to pod usg i raczej kliniki niepłodności tylko takie oferują. :)

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry