reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Staraczki 2018-2020! :)

Ile masz dzieci?

• 0

Głosów: 253 49,5%
  • 1

Głosów: 158 30,9%
  • 2

Głosów: 72 14,1%
  • 3

Głosów: 20 3,9%
  • 3+

Głosów: 8 1,6%

• Wszystkich głosujących
    511
Ostatnio mój partner nawet wspominał o in vitro...
orientujesz się Gosia jaki to jest koszt ? Po prostu pytam z czystej ciekawości- wiem ze to są nie małe pieniądze, szereg badań itd.
Jeśli nie znasz przyczyny niepłodności i tak najpierw mnóstwo badań przed samą procedurą in vitro. Najtańszy program in vitro to około 6500zł ale zawiera tylko kilka wizyt, pobieranie komórek i transfer zarodków, więc reszta badań jest poza pakietem. Ja mimo wszystko bym nie ryzykowała na taki standard bez badań skoro jakiś problem jest. Przebadajcie się, zróbcie podstawy razem z mężem czyli oboje hormony i choroby zakaźne (badania). Mąż oprócz badań krwi powinien pójść do urologa/androloga zrobić usg jąder, potem lub przed tym (warto do urologa/androloga iść z wynikami nasienia) zrobić badanie nasienia ogólne + posiew nasienia + morfologia i fragmentacja DNA. Dalej już tak bardziej zaawansowane badania czyli genetyka, oboje zróbcie w razie czego kariotyp, Ty czynnik V leiden i genu protrombiny || i MTHFR, jeśli u męża wyjdą dobre wyniki nasienia nie musi robić badania AZF ale warto by zrobił CFTR (2) i CFTR (33) jednak nie jest to konieczność. Jeśli tutaj badania wszystkie wyjdą wzorowe możecie pomyśleć o zwyczajnym in vitro bez badań preimplantacyjnych. Czasami błahe rzeczy sprawiają, że nie możemy zajść w ciażę. Na przykład infekcja nie wyczuwalna przez mężczyzne, które wychodzą dopiero po posiewie nasienia.
Powiedz mi kochana jakie badania już mieliście robione. :)

reklama
W takim razie jakie badania mi polecacie zeby zrobic ? Bo i tak myśle zeby powtórzyć te podstawowe: progesteron, prolaktyne, tsh, itd. Przypomnijcie jakie wykonuje się w 3dc-5dc? Bo akurat jutro mam 3dc.

Jeśli nie znasz przyczyny niepłodności i tak najpierw mnóstwo badań przed samą procedurą in vitro. Najtańszy program in vitro to około 6500zł ale zawiera tylko kilka wizyt, pobieranie komórek i transfer zarodków, więc reszta badań jest poza pakietem. Ja mimo wszystko bym nie ryzykowała na taki standard bez badań skoro jakiś problem jest. Przebadajcie się, zróbcie podstawy razem z mężem czyli oboje hormony i choroby zakaźne (badania). Mąż oprócz badań krwi powinien pójść do urologa/androloga zrobić usg jąder, potem lub przed tym (warto do urologa/androloga iść z wynikami nasienia) zrobić badanie nasienia ogólne + posiew nasienia + morfologia i fragmentacja DNA. Dalej już tak bardziej zaawansowane badania czyli genetyka, oboje zróbcie w razie czego kariotyp, Ty czynnik V leiden i genu protrombiny || i MTHFR, jeśli u męża wyjdą dobre wyniki nasienia nie musi robić badania AZF ale warto by zrobił CFTR (2) i CFTR (33) jednak nie jest to konieczność. Jeśli tutaj badania wszystkie wyjdą wzorowe możecie pomyśleć o zwyczajnym in vitro bez badań preimplantacyjnych. Czasami błahe rzeczy sprawiają, że nie możemy zajść w ciażę. Na przykład infekcja nie wyczuwalna przez mężczyzne, które wychodzą dopiero po posiewie nasienia.
Powiedz mi kochana jakie badania już mieliście robione. :)
Ooo Dziekuje :) mój miał tylko badanie nasienia - ale chyba takie podstawowe tylko :/ wyszły bardzo dobre.
Ja Po poronieniu robiłam te podstawowe: tsh, ft3i4, progesteron, prolaktyna, testosteron, estradiol, lh i fsh - i były ok. Później już tylko progesteron i tsh sprawdzałam. Teraz myśle zeby znowu powtórzyć - albo zrobic właśnie te wirusowe, bo nie miałam nigdy. Żałuje ze po poronieniu nie zrobiłam tych badań immunologicznych, a tak o nich myślałam

Prolaktyna i progesteron około 7 dni po owulacji czyli ok 21dc (do prolaktyny odpowiednio się przygotuj)
3-5dc wszystkie razem które możesz zrobić: AMH, SHBG, TSH, FT3, FT4, LH, FSH, Estradiol, Testosteron

Mąż może zrobić razem z tobą: Testosteron, TSH, FT3, FT4, Estradiol, LH, FSH, Prolaktyna (niech tak samo skrupulatnie przygotuje się do badania) i progesteron.

Ooo Dziekuje :) mój miał tylko badanie nasienia - ale chyba takie podstawowe tylko :/ wyszły bardzo dobre.
Ja Po poronieniu robiłam te podstawowe: tsh, ft3i4, progesteron, prolaktyna, testosteron, estradiol, lh i fsh - i były ok. Później już tylko progesteron i tsh sprawdzałam. Teraz myśle zeby znowu powtórzyć - albo zrobic właśnie te wirusowe, bo nie miałam nigdy. Żałuje ze po poronieniu nie zrobiłam tych badań immunologicznych, a tak o nich myślałam
Hormonalne napisałam Ci wyżej. Ten pakiet koniecznie razem zróbcie. :)
Immunolog i genetyk wskazany przy długim czasie starań. :) Ale i tak wszystko nie jest refundowane więc warto najpierw zrobić badania genetyczne na własną rękę a jak coś nie tak to pójść na konsultacje ze specjalistą.

Oboje zróbcie sobie badania w kierunku toksoplazmozy. Ty oprócz tego też : różyczka, chlamydioza, cytomegalia. Na te badania infekcyjne powinniście dostać skierowanie. :)

Nawet jeśli raz wam wyszły wyniki nasienia dobre, warto je powtórzyć i właśnie tak jak pisałam: podstawowe + posiew + morfologia + fragmentacja DNA.

Poszukajcie w swojej okolicy poradni niepłodności na NFZ (my znaleźliśmy), czasami warto nawet 100km przejechać mając te wszystkie badania na NFZ. Często takie poradnie mają nawet badania genetyczne na NFZ, my się spóźniliśmy o miesiąc bo właśnie to było.

Prolaktyna i progesteron około 7 dni po owulacji czyli ok 21dc (do prolaktyny odpowiednio się przygotuj)
3-5dc wszystkie razem które możesz zrobić: AMH, SHBG, TSH, FT3, FT4, LH, FSH, Estradiol, Testosteron

Mąż może zrobić razem z tobą: Testosteron, TSH, FT3, FT4, Estradiol, LH, FSH, Prolaktyna (niech tak samo skrupulatnie przygotuje się do badania) i progesteron.
Hormonalne napisałam Ci wyżej. Ten pakiet koniecznie razem zróbcie. :)
Immunolog i genetyk wskazany przy długim czasie starań. :) Ale i tak wszystko nie jest refundowane więc warto najpierw zrobić badania genetyczne na własną rękę a jak coś nie tak to pójść na konsultacje ze specjalistą.

Oboje zróbcie sobie badania w kierunku toksoplazmozy. Ty oprócz tego też : różyczka, chlamydioza, cytomegalia. Na te badania infekcyjne powinniście dostać skierowanie. :)
Dziekuje Ci Gosia:) póki co narazie i tak muszę być po wypłacie, bo jednak jest to wydatek- a jak już robić to pakiet badań.

reklama
Lista ośrodków referencyjnych leczących niepłodność w ramach NFZ:
Wyłonione ośrodki referencyjne to:

1. Uniwersyteckie Centrum Kliniczne im. Prof. K. Gibińskiego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach,
  2. Instytut „Centrum Zdrowia Matki Polki” w Łodzi,
  3. Instytut Matki i Dziecka w Warszawie,
  4. Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny Nr 1 we Wrocławiu,
  5. Uniwersytecki Szpital Kliniczny w Białymstoku,
  6. Ginekologiczno-Położniczy Szpital Kliniczny w Poznaniu,
  7. Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny Nr.1 im. prof. Tadeusza Sokołowskiego PUM w Szczecinie,
  8. Uniwersyteckie Centrum Zdrowia Kobiety i Noworodka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego Sp. z o.o.,
  9. Szpital Uniwersytecki w Krakowie,
  10. Szpital Uniwersytecki Nr.2 im. Dr. Jana Biziela w Bydgoszczy,
  11. Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny im. Prof. dr. W. Orłowskiego Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Warszawie,
  12. Uniwersytecki Szpital Kliniczny im. Jana Mikulicza-Radeckiego we Wrocławiu,
  13. Centrum Ginekologii, Położnictwa i Neonatologii w Opolu,
  14. Wojewódzki Szpital Zespolony w Kielcach,
  15. Kliniczny Szpital Wojewódzki Nr 2 im. Św. Jadwigi Królowej w Rzeszowie,
  16. Uniwersyteckie Centrum Kliniczne w Gdańsku.
W takich województwach jak: kujawsko-pomorskie, lubelskie oraz lubuskie nie wybrano ośrodków referencyjnych, gdyż żaden z oferentów nie spełniał wymogów zapewniających przystąpienia do programu lub żaden ośrodek się nie zgłosił do konkursu

Do góry