reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Staraczki 2018-2020! :)

Ile masz dzieci?

• 0

Głosów: 253 49,5%
  • 1

Głosów: 158 30,9%
  • 2

Głosów: 72 14,1%
  • 3

Głosów: 20 3,9%
  • 3+

Głosów: 8 1,6%

• Wszystkich głosujących
    511
Dziewczyny jak czujecie się podczas owulacji. Możecie to jakoś opisać?
Ja mam dziś i wczoraj inne odczucia niż przez resztę cyklu. Boli mnie podbrzusze i jakby jajniki, czuje potrzebę bycia piękną;) i mam zwiększone libido.
A jak jest u was? Zauważyłam że w zeszłym miesiącu kiedy cykl byl bezowulacyjny nie miałam takich "ciągot" ;)

reklama
Dziewczyny jak czujecie się podczas owulacji. Możecie to jakoś opisać?
Ja mam dziś i wczoraj inne odczucia niż przez resztę cyklu. Boli mnie podbrzusze i jakby jajniki, czuje potrzebę bycia piękną;) i mam zwiększone libido.
A jak jest u was? Zauważyłam że w zeszłym miesiącu kiedy cykl byl bezowulacyjny nie miałam takich "ciągot" ;)
U mnie libido takie dosyć słabe podczas dni płodnych, mam tak od zawsze. A tak to jakby ból miesiączkowy, ciągnie mnie konkretny jajnik z którego jest owu. Sluz najpierw wodnisty, później rozciągliwy, szyjka coraz bardziej mięknie, schodzi nisko i otwiera się. W dzień owulacji mam biegunkę - zawsze. ;) To u mnie tak wygląda.

U mnie libido takie dosyć słabe podczas dni płodnych, mam tak od zawsze. A tak to jakby ból miesiączkowy, ciągnie mnie konkretny jajnik z którego jest owu. Sluz najpierw wodnisty, później rozciągliwy, szyjka coraz bardziej mięknie, schodzi nisko i otwiera się. W dzień owulacji mam biegunkę - zawsze. ;) To u mnie tak wygląda.

Jak dobrze zbadać szyjkę? Nigdy tego nie robiłam a jak próbowałam to żadne z opisów z internetu nie pokrywało się z moimi odczuciami;)

Jak dobrze zbadać szyjkę? Nigdy tego nie robiłam a jak próbowałam to żadne z opisów z internetu nie pokrywało się z moimi odczuciami;)
Bo nie dasz rady ocenić po jednym badaniu jaka jest. Czasami niektórym kobietom wystarczy jeden cykl, żeby się zapoznać innym około 3 cykli to zajmuje. Codziennie o tej samej porze badasz szyjkę pod względem wysokości (czyli ile palca Ci wchodzi do momentu dotknięcia szyjki), czy szyjka jest w dotyku np jak czubek nosa, wtedy mówimy o twardej czy może miękka jak hm.. powiedziałabym jak usta ale raczej aż tak miękkiej nigdy nie miałam. No i kwestia otwarcia. Ogólnie szyjka macicy mi przypomina główkę penisa, moze dziwne skojarzenie ale dzięki temu łatwo mi ją ocenić. :) Za chwilkę podlinkuję Ci wartościowe artykuły na ten temat.

W jaki sposób dokonywać obserwacji szyjki macicy?
Szyjka macicy jest dodatkowym wskaźnikiem płodności, który może dostarczyć wielu cennych informacji o nadchodzącej owulacji (w jaki sposób dochodzi do owulacji?). W miarę zbliżania się owulacji szyjka unosi się, otwiera i staje się bardziej miękka. Po owulacji ponownie opada nisko, zamyka się i twardnieje. Dokonywanie obserwacji szyjki macicy jest relatywnie proste, należy tylko przestrzegać kilku zasad:
  • rozpocznij sprawdzanie szyjki macicy dzień po zakończeniu miesiączki;
  • zawsze przed obserwacją porządnie umyj ręce;
  • sprawdzaj szyjkę codziennie, mniej więcej o tej samej porze (na przykład rano lub wieczorem po wzięciu prysznica), gdyż szyjka może zmieniać pozycję w ciągu dnia, np. często szyjka jest wyżej rano, a niżej wieczorem;
  • sprawdzaj szyjkę macicy zawsze w tej samej pozycji, gdyż zmiana pozycji wpływa na ocenę jej wysokości. Dla wielu kobiet wygodną pozycją jest pozycja stojąca z jedną nogą opartą o wannę lub krzesło bądź pozycja kucająca. Którąkolwiek pozycję wybierzesz nie zmieniaj jej.
  • aby dokonać obserwacji szyjki macicy włóż do pochwy środkowy palec i zwróć uwagę na jej wysokość, twardość i stopień otwarcia (Jakie pozycje i postać może przybierać szyjka macicy? Jak zapisywać jej obserwację w OvuFriend? ).
Przy okazji sprawdzania szyjki macicy, możesz również zwrócić uwagę na śluz obecny wewnątrz pochwy (czy śluz jest obecny? czy jest wilgotny, śliski?). Sprawdzanie szyjki macicy zazwyczaj wymaga trochę czasu, aby nabrać wprawy i wyczucia. Może Ci zająć kilka cykli, żeby dostrzec różnice pomiędzy jej wysokością, miękkością i otwartością. Jeśli nie jesteś w stanie określić wszystkich pozycji, wystarczy że wpiszesz tą którą potrafisz (na przykład jeśli nie potrafisz ocenić otwarcia szyjki macicy, a wyczuwasz zmianę jej wysokości, wystarczy że wpiszesz tylko jej wysokość).

Jakie pozycje i postać może przybierać szyjka macicy? Jak zapisywać jej obserwację w OvuFriend?
W OvuFriend masz do wyboru trzy opcje przy zapisie obserwacji szyjki macicy, są to:
  • wysokość (wysoko, średnio, nisko) – zwróć uwagę jak wysoko znajduje się szyjka macicy, jak daleko musisz wsadzić palec aby ją poczuć.
  • twardość (twarda, średnia, miękka) – sprawdź jaka jest szyjka w dotyku, czy twarda jak kamień czy bardziej miękka, rozpulchniona.
  • otwarcie (otwarta, średnia /półotwarta, zamknięta) – czy jesteś w stanie wyczuć lekkie „wgłębienie” (otwarcie) w szyjce? Często u kobiet, które już rodziły szyjka macicy jest zawsze lekko otwarta, w takiej sytuacji mimo wszystko powinnaś być w stanie zaobserwować różnice w jej otwarciu na przestrzeni cyklu. Jeśli nie jesteś, pomiń tę pozycję i sprawdź pozostałe elementy (wysokość i twardość szyjki).
Pamiętaj, że zmiany w szyjce macicy są bardzo subiektywne, dlatego ważne jest abyś poznała swoją skalę i dostrzegała różnice w wysokości, twardości i otwarciu szyjki u siebie na przestrzeni cyklu. Upewnij się, że znasz zasady sprawdzania szyjki macicy (W jaki sposób dokonywać obserwacji szyjki macicy?).

A tu zdjęcia szyjki w każdej fazie cyklu.

Polecam pozycję kucającą do tego badania bo inną łatwo zaburzyć badanie jeśli chodzi o jej położenie, wystarczy trochę inaczej nogę o coś oprzeć i już może być wyżej lub niżej.

reklama
Wzięłam sobie rady odnośnie testów do serca, wszystkie robiłam ok godziny 11 drugi ok godziny 22. Wczorajszy wynik był z ciemną kreską kreska rano a wieczorem już nie. Dziś też jest blada kreska. Dla pewności robiłam bo dwa testy. Wiem to trochę zwariowane ale chciałam poświęcić ten miesiąc na dokładną analizę swojego organizmu.
Co myślicie?

Załączniki

• IMG_20190709_105238.jpg
    IMG_20190709_105238.jpg
    944,9 KB · Wyświetleń: 270
Do góry