reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2018-2020! :)

Ile masz dzieci?

• 0

Głosów: 253 49,5%
  • 1

Głosów: 158 30,9%
  • 2

Głosów: 72 14,1%
  • 3

Głosów: 20 3,9%
  • 3+

Głosów: 8 1,6%

• Wszystkich głosujących
    511
Hej Wam! Dobija mnie już ta pogoda. :c Ale z niecierpliwością czekam na prezent urodzinowy od męża, który sama sobie wybrałam. :D Na takie pogody jak znalazł. ;) Do tego uczę się niemieckiego od nowa, bo to co w szkole było tyle lat temu to już nie pamiętam. A planujemy wyjechać do Niemiec więc dobrze, jakby chociaż któreś z nas znało język w miarę.

reklama
A planujecie wyjechać na stałe czy tylko do pracy?
Hej Wam! Dobija mnie już ta pogoda. :c Ale z niecierpliwością czekam na prezent urodzinowy od męża, który sama sobie wybrałam. :D Na takie pogody jak znalazł. ;) Do tego uczę się niemieckiego od nowa, bo to co w szkole było tyle lat temu to już nie pamiętam. A planujemy wyjechać do Niemiec więc dobrze, jakby chociaż któreś z nas znało język w miarę.

Na razie do pracy, ale planujemy w przyszłości na stałe.
Rozumiem. Myśmy z mężem podjęli decyzję ze spontana . Miało być tylko do pracy A mamy już tu mieszkanie w pełni umeblowane i siedzimy tutaj. Przyjechaliśmy wogule nie znając języka. Aż biegiem czasu załapałam język gorzej jest w jakiś poważnych urzędach albo u specjalistów. Bo język medyczny jest tutaj bardzo trudny i trudno to ogarnąć. Ale ogólnie w sklepie aptekach na mieście na poczcie w banku potrafię się dogadać. Jeżeli nie znasz języka to jest dużo Polaków którzy znają niemiecki i chętnie pomagają w załatwianiu spraw. Ale jeśli masz możliwość się uczenia niemieckiego w domu to jak najbardziej. Nie zaszkodzi A napewno pomoże na początku w obcym kraju.

Rozumiem. Myśmy z mężem podjęli decyzję ze spontana . Miało być tylko do pracy A mamy już tu mieszkanie w pełni umeblowane i siedzimy tutaj. Przyjechaliśmy wogule nie znając języka. Aż biegiem czasu załapałam język gorzej jest w jakiś poważnych urzędach albo u specjalistów. Bo język medyczny jest tutaj bardzo trudny i trudno to ogarnąć. Ale ogólnie w sklepie aptekach na mieście na poczcie w banku potrafię się dogadać. Jeżeli nie znasz języka to jest dużo Polaków którzy znają niemiecki i chętnie pomagają w załatwianiu spraw. Ale jeśli masz możliwość się uczenia niemieckiego w domu to jak najbardziej. Nie zaszkodzi A napewno pomoże na początku w obcym kraju.
Chociaż sobie podstawowe zwroty póki co przypominam, aplikacja twierdzi, że idzie mi świetnie. :D Jakoś nawet lepiej mi pasuje niemiecki niż angielski, teraz takie wrażenie mam. Kiedyś nie lubiłam tego języka. ;)

Chociaż sobie podstawowe zwroty póki co przypominam, aplikacja twierdzi, że idzie mi świetnie. :D Jakoś nawet lepiej mi pasuje niemiecki niż angielski, teraz takie wrażenie mam. Kiedyś nie lubiłam tego języka. ;)
W Niemczech jest bardzo trudno komunikować się w języku angielskim. Bo Niemcy twierdza że jesteś w ich kraju i mimo że znają język angielski nie mają obowiązku mówić w innym języku niż niemieckim. Ale oczywiście zdarzają się Niemcy że mimo wszystko chcą się dogadać i rozmawiają po angielsku jeśli ktoś nie umie niemieckiego. Zależy na kogo się trafi.

W Niemczech jest bardzo trudno komunikować się w języku angielskim. Bo Niemcy twierdza że jesteś w ich kraju i mimo że znają język angielski nie mają obowiązku mówić w innym języku niż niemieckim. Ale oczywiście zdarzają się Niemcy że mimo wszystko chcą się dogadać i rozmawiają po angielsku jeśli ktoś nie umie niemieckiego. Zależy na kogo się trafi.

Do tego ponoć w każdym landzie inaczej mówią po tym niemiecku.

Dokładnie zgadza się.
To tak jak w każdym kraju w różnych rejonach. :) Nie ma co popadać w paranoje. Dobrze znać język w podstawowej formie, a potem jak człowiek mieszka w danym rejonie to się uczy tego konkretnego rodzaju języka. :) Tak samo jak ktoś z żuław nie dogada się ze ślązakiem a nawet z kaszubem będzie miał problem mimo, że ma blisko. :)

reklama
Pogoda jest dzisiaj fatalna. Nawet w domu człowiek marznie [emoji58] a co takiego sobie wybrałaś na urodzinki? Dzisiaj masz?

Do góry