reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2018-2020! :)

Ile masz dzieci?

• 0

Głosów: 253 49,5%
  • 1

Głosów: 158 30,9%
  • 2

Głosów: 72 14,1%
  • 3

Głosów: 20 3,9%
  • 3+

Głosów: 8 1,6%

• Wszystkich głosujących
    511
Ja mam 165 i przed ciążą ważyłam ok 57 kg na poczatku schudlam do 54 teraz już 62 (!) W 23 tyg. Przypuszczam, że drugie tyle przytyje, ale z córką startowałam z wagi 58 i 2 tyg po porodzie schudłam do 56. Według mnie przy kp bardzo szybko lecą kilogramy w dół więc bez stresu.

reklama
Ja mam 165 i przed ciążą ważyłam ok 57 kg na poczatku schudlam do 54 teraz już 62 (!) W 23 tyg. Przypuszczam, że drugie tyle przytyje, ale z córką startowałam z wagi 58 i 2 tyg po porodzie schudłam do 56. Według mnie przy kp bardzo szybko lecą kilogramy w dół więc bez stresu.
Oj tak. U mnie kp też super mi pomogło z waga. Ciążę kończyłam 72 kg i zeszlam w pół roku do 46.

Ja w pierwszej ciazy startowalam z waga 50kg na koniec mialam 60 i po porodzie zostalo 2/3kg które zeszlo w miesiac. Teraz niestety startuje z wieksza waga bo 65 (wzrost 163..), mam nadzieję że na koniec teraz tez bedzie co najwyzej 10..

Poszlam do labo oddac krople krwi na badanie cukru i Pani po cichu powiedziala mi zebym poszla do przychodni do zabiegowego tam zrobia mi glukometrem i bede miala wynik od razu. I dzis wynik 87..
Troche czuje sie rozbita bo mam 2 rozne wyniki ale wobec tego musze i tak isc za tydz do przychodni to podejdę i zrobie jeszcze raz.
Ale wiesz, ze jeśli pierwsze badanie mialas z krwi zylnej a teraz tylko glukometrem to te wyniki nijak mają się do siebie? Mi przy krzywej cukrowej na czczo glukometrem wyszło 85- czyli w normie, a z żyły 94- więc za dużo. Od razu gin skierował mnie do diabetologa, a ten powiedział, że zassze bierzemy pod uwage wynik z krwi żylnej! Glukometry mają rozbieznosc bawet do 15%. Nadal mysle, ze bedzie dobrze, ale lepiej, gdybyś jednak zbadała glukoze na czczo z krwi żylnej. Oczywiscie to tylko moje sugestie, wiec na spokojnie.

Ale wiesz, ze jeśli pierwsze badanie mialas z krwi zylnej a teraz tylko glukometrem to te wyniki nijak mają się do siebie? Mi przy krzywej cukrowej na czczo glukometrem wyszło 85- czyli w normie, a z żyły 94- więc za dużo. Od razu gin skierował mnie do diabetologa, a ten powiedział, że zassze bierzemy pod uwage wynik z krwi żylnej! Glukometry mają rozbieznosc bawet do 15%. Nadal mysle, ze bedzie dobrze, ale lepiej, gdybyś jednak zbadała glukoze na czczo z krwi żylnej. Oczywiscie to tylko moje sugestie, wiec na spokojnie.
No to te wyniki maja sie nijak to po co w ogole uzywac glukometra?

Ale się wystraszyłam [emoji23] Nie uznajcie mnie za wariatkę. Trzymam sobie rączkę na brzuszku ( nie wiem nie były to raczej jelita, bo jelita czuję inaczej ) i poczułam ale tak naprawdę naprawdę minimalnie delikatnie jakby coś ( nie wiem jak to opisać bo aż się wystraszyłam ;o ) ale jakby delikatne muśniecie, jakby taka rybka się otarła delikatnie, tak naprawdę delikatnie. Pewnie niemożliwe ale i tak się wystraszyłam. Mała ma już około 9 cm w tym tygodniu pewnie.
No to pierwsze ruchy były kochana! Zanotuj, bo będą lekarze o to pytać ;)

Daga, u Ciebie już 34tc! Już końcóweczka. Jak się czujesz? Wyprawka już skompletowana? :)

Glukoza 88 na czczo w ciąży jest zła? O ile dobrze pamiętam taka miałam, ale ja kilka dni przed jadłam dużo słodyczy
Nie, norma na czczo jest do 90. Od 90 stwierdzają cukrzyce ciążową...
No to te wyniki maja sie nijak to po co w ogole uzywac glukometra?
Sama chciałabym to wiedzieć i uwierz, zw ułatwiłoby mi to zycie, bo gdy lekarze brali pod uwage tylko wynik z glukometra przy badaniu na czczo, to nie miałabym stwierdzonej cukrzycy i nie musiałabym się męczyć, bo cukry po posilkach mam jak i z krzywej 1h i 2h po są dobre u mnie...
Cały twmat cukrzycy ciazowej to dla m ie do teraz jedna wielka zagadka i smieszy mnie to troche, zw mając np 89 nie masz cukrzycy i mozesz jesc normalnie, a mając 90 stwierdzaja cukrzyce, jestes do konca ciazy pod opieką diabetologa, kłujesz sie 4 razy dziennie i masz diete...

reklama
U Was też dziś tak wieje? Dosłownie głowę urywa.
W naszym przedszkolu, grupa mojego młodszego idzie dziś na wycieczkę do weterynarza. Mają takie miesiąc nauki o zwierzętach domowych i idą zobaczyć gabinet i pogadać z lekarzem. Kazali zabrać peleryny i kalosze - mam nadzieję, że nie będą musieli ich zakładać i nie będzie padać.

No i pochwalę się, bo starszak z dyktanda dostał 4+! Tylko dwa błędy <3 Ufff!

Do góry