reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2018-2020! :)

Ile masz dzieci?

• 0

Głosów: 253 49,5%
  • 1

Głosów: 158 30,9%
  • 2

Głosów: 72 14,1%
  • 3

Głosów: 20 3,9%
  • 3+

Głosów: 8 1,6%

• Wszystkich głosujących
    511
Kochana nie rob nic na wlasna rękę. Niech lekarz powie Ci co i kiedy masz zrobic. Badz spokojna i zaufaj lekarzowi
I tak na jutro żadnego badania już nie zrobię, ale i tak chciałam skonsultować wszystko z lekarzem. Aczkolwiek i tak chcę przebadać wszystko, bo moje wiecznie pozytywne testy owu mnie martwią i niepokoją.

reklama
Wiem dziewczyny, że Temat był już Wałkowany wiele razy i często to pisałyście, ale nie zwracałam na to za dużej uwagi, bo bezpośrednio mnie to nie dotyczyło, a naprawdę przejęłam się trochę tymi moimi badaniami i tymi dziwnymi testami, które tak wiecznie wychodzą i pozytywne, otóż powiedzcie mi kiedy mam robić następujące badania czy w jakimś konkretnym dniu cyklu czy mogę np. teraz i z marszu do laboratorium nie na czczo i oddać krew.

- FSH
- LH
- prolaktyna
- estradiol progesteron
Progesteron tak jak dziewczyny piszą, dobrze tydzień po owulacji ale nawet jeśli to na wynikach masz normy dla konkretnych faz cyklu więc możesz oczywiście zrobić w obojętnie jakim dniu cyklu.

Ja teraz zrobiłam na własną rękę by wiedzieć o i jak by ewentualnie przyspieszyć wizytę u ginekologa no i zaraz właśnie dzwonię się umówić. :)

Miałam do gina iść w środę na konsultację, ale cieszę się, że przełożyłam wszystko na jutro. Mam nadzieję, że na jakiś dowcipnych globulkach się skończy. I że da mi jakieś odp. odnośnie badań.

dziewczyny, mam spisany taki zestaw badań i terminy badań, poprawcie mnie w razie czego i dorzucajcie proszę opinie:

- FSH - 3dc
- LH - (?)
- prolaktyna - na czczo - (?)
- TSH, FT3, FT4 - (?)
- progesteron - 21-23 dc

coś jeszcze?

dziewczyny, mam spisany taki zestaw badań i terminy badań, poprawcie mnie w razie czego i dorzucajcie proszę opinie:

- FSH - 3dc
- LH - (?)
- prolaktyna - na czczo - (?)
- TSH, FT3, FT4 - (?)
- progesteron - 21-23 dc

coś jeszcze?
Prolaktynę możesz zbadać w każdym dniu cyklu, FSH badasz razem z LH. :) Tarczycowe w sumie tez w każdym dniu cyklu. :) Ja jeszcze robiłam estradiol.

No i zalecenie jest z prolaktyną takie, że pobranie krwi powinno być po 3 godzinach od pobudki przed badaniem 24 godziny nie pobudzamy sutków. Trzeba być wyspanym, nie zestresowanym, nie powinno się ćwiczyć.
A jeśli chodzi o resztę to ogólnie na każde hormonalne badania powinno iść sie na czczo w tym też nie powinno brać się leków.

No i zalecenie jest z prolaktyną takie, że pobranie krwi powinno być po 3 godzinach od pobudki przed badaniem 24 godziny nie pobudzamy sutków. Trzeba być wyspanym, nie zestresowanym, nie powinno się ćwiczyć.
A jeśli chodzi o resztę to ogólnie na każde hormonalne badania powinno iść sie na czczo w tym też nie powinno brać się leków.
a kwas foliowy się zalicza do leków? ;) bo w sumie obecnie tylko to biorę.

dobrze, że labo mam blisko domu <3

reklama
Do góry