paulina1994
Fanka BB :)
Ja narazie biorę Prenatal tam mam zmetylowaną formę, a 5 mg brałam tylko w ciąży ale wiem, że kobietom po poronieniu też ten 5 mg przepisuje więc tak czy tak będzie kazał mi go brać, lekarza raczej nie zmienię bo to jedyny, który daje heparyne właśnie po jednym poronieniu i jest ogólnie polecanym ginekologiemBrałam chwilkę ten kwas ale jak zbadałam poziom we krwi to była masakra i inny gin kazał odstawić i był w szoku że taka dawkę mi dał kwasu . A kierował się tym że mam dziecko z wada genetyczną. Ale obecnie biorę wersję metylowana i teraz poziom jest ok syntetycznego nie biorę wcale . A żeby krew lepiej przepływała to raczej acard . Ja mam mutacje genu niby najłagodniejsza ale zlecił mi gin od pozytywnego testu heparynę.Ja bym na twoim miejscu jeśli bierzesz ten kwas zbdaala poziom kwasu i homocysteiny . A lepiej brać formę. Metylowana przyswaja się lepiej
A jeżeli chodzi o wadę genetyczna nie wiem jaką ma twoje dziecko, ale rzeczywiście przy rozszczepie czy innej wadzie u rodzeństwa dawaja wysoka dawkę kwasu foliowego już przed ciążą