reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2018-2020! :)

Ile masz dzieci?

• 0

Głosów: 253 49,5%
  • 1

Głosów: 158 30,9%
  • 2

Głosów: 72 14,1%
  • 3

Głosów: 20 3,9%
  • 3+

Głosów: 8 1,6%

• Wszystkich głosujących
    511
Siuski do kubeczka i na testy poczekają [emoji6]
Świetnie by było gdyby II kreski były

Wiesz z tymi testami to chyba jest tak, ze musisz dobrać pod siebie. Nie ma takich co by wszystkim idealnie pasowało. U mnie najlepiej wychodzą te z Allegro, u innych te z dl także. Kup kilka i porównaj które dobrze bedą pokazywać [emoji1307]

Niestety nie do końca jest to prawda. Dlatego zawsze uczulam kobiety żeby były ostrożne z alkoholem ponieważ im młodsza ciąża tym cięższe uszkodzenia mogą być.
Oczywiście, cześć osób nadużywa alko zanim sie dowie o ciąży i dzieci są zdrowe albo przynajmniej nie ma widocznych oznak. Bo fas to bardzo podstępny syndrom i czasem z wyglądu dziecko jest Ok a pojąć różnych rzeczy nie może.
Nie było moim zamiarem obrażenie kogokolwiek czy polowanie palcem raczej jako punkt do przemyśleń.
Mam synka z fas (płodowy zespół alkoholowy) i wiem jak czasem mu trudno [emoji22]
Po jednorazowym napiciu się alkoholu w bardzo wczesnym studium kiedy niewiemy jeszcze o ciąży to praktycznie niemożliwe :)
Co innego jsk wie się o ciąży i dalej pije

reklama
Mysle ze tak [emoji6][emoji110][emoji4][emoji110][emoji110][emoji110]

Hej [emoji255]
Ja wczoraj bylam u gin, zleciła podstawowe badania moje i tz koniecznie badanie nasienia, i mam przysc z wynikami w przyszlym cyklu przed owu zeby ocenic pecherzyki, musze przede wszystkim zbadać prolaktyne zeby wiedziec czy ona jest powdodem wycieku z piersi, jesli nie to wtedy usg piersi, ale w zwyklym badaniu nic nie wyczula.
Na usg wszystko wyglada dobrze, endometrium dobre bo 12mm, jajniki, macica, szyjka, wszystko wyglada dobrze, nie wie skąd moglo sie wziac to krwawienie w srodku cyklu bo na usg czysto wiec zostaje zbadanie hormonów a jesli by sie powtórzyło takie krwawienie mam od razu do niej przyjść.
Jestem bardzo zadowolona z wizyty, teraz trzeba działać żeby wiedziec na czym stoje [emoji4]
Super. Wazne ze obraz usg dal odpowiedz ze nic zlego sie nie dzieje. Byc moze sie okaze jak u mnie ze zaczniecie badania robic pusci blokada i od razu w ciążę zajdziecie:)

Po jednorazowym napiciu się alkoholu w bardzo wczesnym studium kiedy niewiemy jeszcze o ciąży to praktycznie niemożliwe :)
Co innego jsk wie się o ciąży i dalej pije

Taki krąży mit. Ale wierz zbyt wiele matek widuje, które pofolgowali sobie nie wiedząc o ciąży. Teraz zmagają sie z różnymi problemami, a problem alkoholu w ciąży jest wciąż lekceważony. Pi wypiciu alkohol jest jie tylko we krwi ale każe tkankach wiec samo przyleganie zarodka do „pijanej” macicy może go uszkodzić. W zasadzie niegdy nie wiesz czy nie dojdzie do uszkodzenia wiec lepiej unikać. I zwłaszcza w wczesnej ciąży gdy na poziomie komórkowym zachodzi organogeneza. To kluczowy moment i niestety bardzo duże uszkodzenia mogą byc z relatywnie niskiej dawki alko.
To tyle. Jak temat zainteresuje to poczytajcie. Nie ma bezpiecznej dawki, ani tym bardziej bezpiecznego momentu na picie w ciąży.

Taki krąży mit. Ale wierz zbyt wiele matek widuje, które pofolgowali sobie nie wiedząc o ciąży. Teraz zmagają sie z różnymi problemami, a problem alkoholu w ciąży jest wciąż lekceważony. Pi wypiciu alkohol jest jie tylko we krwi ale każe tkankach wiec samo przyleganie zarodka do „pijanej” macicy może go uszkodzić. W zasadzie niegdy nie wiesz czy nie dojdzie do uszkodzenia wiec lepiej unikać. I zwłaszcza w wczesnej ciąży gdy na poziomie komórkowym zachodzi organogeneza. To kluczowy moment i niestety bardzo duże uszkodzenia mogą byc z relatywnie niskiej dawki alko.
To tyle. Jak temat zainteresuje to poczytajcie. Nie ma bezpiecznej dawki, ani tym bardziej bezpiecznego momentu na picie w ciąży.
[emoji24][emoji24] Czyli mam naprawdę się czego bać

[emoji24][emoji24] Czyli mam naprawdę się czego bać

I tak i nie. Ryzyko jest. Zawsze jest. Ale naprawdę bardzo często dzieci rodzą sie bez jakiejkolwiek szkody.
Znam Twój strach bo sama przy drugim poszalała z alko. I wiesz teraz u niego wychodzą problemy szkolne, kto wie czy to właśnie nie przez to? Nikt Ci nie powie.
Najlepiej już o tym nie mysl. Odbyło się, i nic nie zrobisz. Unikaj alko i będzie dobrze.
Trzymam kciuki [emoji1307]

Do tego mam problem z biegunkami i normalnie aż się boję wyjść z domu. A mam dziś do lekarza kawałek. Wcześniej brałam stoperan prawie cały czas, jak wyszła beta to od razu odstawiłam wszystko. Jeszcze mam takie migreny, w nocy prawie z bólu nie mogłam wyrobić a nic nie mogę wziąć przeciwbólowego [emoji17]

Tak to w sumie nie czuje się na ciążę [emoji17] Na razie przejmuje się tym, że nie wiedziałam nic i piłam alkohol nie raz i to nie w małych ilościach. Ostatnio w piątek bawiliśmy się [emoji17] Masakra mam takie wyrzuty sumienia, że cała jestem w nerwach.

Do tego chyba coś zaczynają się mdłości, bo w nocy leżałam sztywno [emoji23] Tak mi niedobrze było. Ale przytrzymałam.

Na razie w sumie z objawów to na samym początku biegunki i piersi dały o sobie znać od samego początku dosłownie. Później pare dni wymiotowałam jak kot, nic nie mogłam zjeść. Apetyt miałam wilczy [emoji23] Parcie lekkie na pęcherz teraz jest mocniejsze. Mój mi powiedział, że za dużo herbaty pije i to dlatego [emoji23] A ja aha okej pewnie tak jest [emoji23] Cera się psuje bardzo, jakby ktoś mi olej wylał na twarz i wysadził bombę [emoji23] Humorki, boże masakra, chodzę wkurzona jak osa, albo płacze albo się wkurzam, taki PMS tylko 100000 razy gorszy. Nie wytrzymuje nawet sama ze sobą [emoji23][emoji85][emoji134] No i mam te bóle takie, ale to od jakiegoś czasu od tygodnia może dłużej takie właśnie ponad macicą takie dziwne i trochę jajniki mnie bolą [emoji17]

Po owu galaretka..b. gesty potem im bliżej okresu wodnisty a nastepnie Dosłownie żółty ..w międzyczasie i rozciągliwy żółty się trafił ..miałam tak do ok 15 tyg. Potem już Mleczno biały i do dziś tak
Bóle ... na poczatku silniejsze .raz bolało raz nie. W środku..gdzie jajniki. Na wysokości pępka...i nadal się trafia dni że coś zaćmi. pociągnie .. takze głowa do gory:)

Wysyp krost na plecach miałam tragiczny ale im dalej w las tym się robiła czystka a dziś ZERO

I tak i nie. Ryzyko jest. Zawsze jest. Ale naprawdę bardzo często dzieci rodzą sie bez jakiejkolwiek szkody.
Znam Twój strach bo sama przy drugim poszalała z alko. I wiesz teraz u niego wychodzą problemy szkolne, kto wie czy to właśnie nie przez to? Nikt Ci nie powie.
Najlepiej już o tym nie mysl. Odbyło się, i nic nie zrobisz. Unikaj alko i będzie dobrze.
Trzymam kciuki [emoji1307]
Niedobory minerałów itp. też mogą przyczyniać się do zaistniałej sytuacji kto wie

reklama
Dopiero drugi cykl starań. Ten będzie wspomagany duphastonem bo mam jedno poronienie za sobą z powodu niskiego progesteronu. Druga ciąża przebiegła prawidłowo i mam coreczke która niedawno skończyła półtora roku. Miałam cesarke więc musieliśmy odczekać trochę czasu. W czerwcu odstawilam tabletki a od lipca zaczęliśmy się starać :)

Też jestem po cc tyle że u nas rok po :)

Do góry