Nifty robisz wtedy gdy na usg i pappa wyszły źle.Też o tym czytałam i dlatego Was się pytam jakie macie zdanie na ten temat, mój lekarz robi bardzo dokładne USG i pewnie niejednokrotnie wykrywa więcej wad niż lekarz certyfikowany, ale sama właśnie nie wiem, na NIFTY raczej nie będzie mnie stać, zresztą nie wiem jaką decyzję bym podjęła jeżeli by się okazało coś nie tak, bo wiesz przed ciążą się mówi tak, a w trakcie inaczej...
Przed ciążą zawsze mówiłam, że chciałbym mieć prawo do podjęcia decyzji w sytuacji dziecka chorego, ale po poronieniu już mi się tok myślenia trochę zmienił i nie wiem jaką decyzję bym podjęła, a powiedz mi NIFTY jakby zastępuje te 3 badania prenatalne czy tylko wyklucza wady, które wyklucza również to badanie prenatalne w 12 tc?
reklama
kasiula222
Fanka BB :)
Też o tym czytałam i dlatego Was się pytam jakie macie zdanie na ten temat, mój lekarz robi bardzo dokładne USG i pewnie niejednokrotnie wykrywa więcej wad niż lekarz certyfikowany, ale sama właśnie nie wiem, na NIFTY raczej nie będzie mnie stać, zresztą nie wiem jaką decyzję bym podjęła jeżeli by się okazało coś nie tak, bo wiesz przed ciążą się mówi tak, a w trakcie inaczej...
Przed ciążą zawsze mówiłam, że chciałbym mieć prawo do podjęcia decyzji w sytuacji dziecka chorego, ale po poronieniu już mi się tok myślenia trochę zmienił i nie wiem jaką decyzję bym podjęła, a powiedz mi NIFTY jakby zastępuje te 3 badania prenatalne czy tylko wyklucza wady, które wyklucza również to badanie prenatalne w 12 tc?[/QUOTEW]Nifty pobiera się krew i wykrywa zespoły genetyczne a gin mi ostatnio powiedział że jak zrobię Nifty to nie muszę robić prenetalnych. Ale z perspektywy czasu że urodziłam dziecko chore mimo że w ciąży było ok. Tylko w7 mięs zaczely wody odchodzić .. To bazować będę na USG u specjalisty który dobrze robi USG. I chyba zrobię Nifty . Ja z córką co się urodziła nie miałam wyboru ..ale to co ona się wycierpiała i w dalszym ciągu cierpi to nie wiem co bym zrobiła . To trzeba się znaleźć w takiej sytuacji by podjąć decyzję . W każdym razie żadna nie jest dobra .
paulina1994
Dlatego właśnie boje się, że wyjdzie statystyka, która będzie mijała się z prawdą, a ja do końca ciąży oszaleje!Robiłam (mój ginekolog ma certyfikat)) ale tylko usg. Umówiłam się z moim lekarzem że jeśli na usg będzie coś nie tak to wtedy zrobimy z krwi. Bo z krwi to tylko statystyka by zmniejszyć bądź zwiększyć ryzyko które mogło wyjść na usg.
Dlaczego nie chciałam od razu? Koleżance wyszła duża szansa na zespół downa i cała ciąże stres. Koniec końców dziecko urodziło się zdrowe.
A badania prenatalne badaniami prenatalnymi. Ja robiłam bo u syna na 3 prenatalnym wyszły zastój w nerkach, teraz u córki Tez. Więc wiem czego pilnować po porodzie dodatkiem mam zawsze zdjęcie pysia dzieckaTeż o tym czytałam i dlatego Was się pytam jakie macie zdanie na ten temat, mój lekarz robi bardzo dokładne USG i pewnie niejednokrotnie wykrywa więcej wad niż lekarz certyfikowany, ale sama właśnie nie wiem, na NIFTY raczej nie będzie mnie stać, zresztą nie wiem jaką decyzję bym podjęła jeżeli by się okazało coś nie tak, bo wiesz przed ciążą się mówi tak, a w trakcie inaczej...
Przed ciążą zawsze mówiłam, że chciałbym mieć prawo do podjęcia decyzji w sytuacji dziecka chorego, ale po poronieniu już mi się tok myślenia trochę zmienił i nie wiem jaką decyzję bym podjęła, a powiedz mi NIFTY jakby zastępuje te 3 badania prenatalne czy tylko wyklucza wady, które wyklucza również to badanie prenatalne w 12 tc?
Dziś może też dostanę mimo że to nie prenatalne [emoji23]
paulina1994
Mogę zapytać na co choruje córka ? U mnie w rodzinie kuzyn ma córeczkę z rozszczepem kręgosłupa, wodogłowie, pęcherz neurogenny i lekarz nie wykrył tego do 30 tc (chodziła na NFZ), miała wylatywać do Anglii do męża i chciała iść na USG 3D do innego lekarza żeby mieć pamiątkę i niestety wszystkie te wady na USG wyszłyNifty pobiera się krew i wykrywa zespoły genetyczne a mogę gin mi ostatnio powiedział że jak zrobię Nifty to nie muszę robić prenetalnych. Ale z perspektywy czasu że urodziłam dziecko chore mimo że w ciąży było ok. Tylko w7 mięs zaczely wody odchodzić .. To bazować będę na USG u specjalisty który dobrze robi USG. I chyba zrobię Nifty . Ja z córką co się urodziła nie miałam wyboru ..ale to co ona się wycierpiała i w dalszym ciągu cierpi to nie wiem co bym zrobiła . To trzeba się znaleźć w takiej sytuacji by podjąć decyzję . W każdym razie żadna nie jest dobra .
paulina1994
U mnie wiem, że ten lekarz, który robi prenatalne wymaga testu PAPPA i koniec, ale zobaczę jaką decyzję podejmę, mój lekarz prowadzący też teoretycznie robi prenatalne, ale na liście lekarzy z certyfikatem go nie widzę no chyba, że ta lista jest słabo aktualizowanaA badania prenatalne badaniami prenatalnymi. Ja robiłam bo u syna na 3 prenatalnym wyszły zastój w nerkach, teraz u córki Tez. Więc wiem czego pilnować po porodzie dodatkiem mam zawsze zdjęcie pysia dziecka
Dziś może też dostanę mimo że to nie prenatalne [emoji23]
IrenaX
Za kolejny cykl Ja właśnie jade do ginekologa, ciekawe co mi powie 3 dni temu strasznie czułam lewy jajnik, być może była to owu, No ale jak wiadomo jeszcze muszę czekac ze staraniami :/No to witam się w 1dc [emoji24] zaczynamy więc 3 cykl starań. Przynajmniej wiem, że plemniki mojego M. nie żyją 3 dni. Dobrze, że to robienie dzieci jest takie przyjemne ale fakt, teraz muszę pomysleć o zapasie testów ciążowych, bo poki co te owu mam sporo.
Nie może wymagać. Mógłby wymagać jeśli byłby na nfz... A skoro masz za to płacić nie ma prawa tego od Ciebie wymagać.U mnie wiem, że ten lekarz, który robi prenatalne wymaga testu PAPPA i koniec, ale zobaczę jaką decyzję podejmę, mój lekarz prowadzący też teoretycznie robi prenatalne, ale na liście lekarzy z certyfikatem go nie widzę no chyba, że ta lista jest słabo aktualizowana
kasiula222
Moja córka ma zespól Downa o złożona wadę serca. Spędziła dwa lata na oiomie na respiratorze w stanie bardzo ciężkim . Teraz jest w domu z rurka tracheostomijną w szyji z sonda do żołądkowa i tlenem . Ma 4 latka a wygląda jak roczne dziecko . Nie widzieli nic lekarze w moim mieście prenetalnych nie kazali robić bo syn zdrowy .Na połówkowym też było ok a byłam prywatnie. A tu taka niespodzianka po porodzieMogę zapytać na co choruje córka ? U mnie w rodzinie kuzyn ma córeczkę z rozszczepem kręgosłupa, wodogłowie, pęcherz neurogenny i lekarz nie wykrył tego do 30 tc (chodziła na NFZ), miała wylatywać do Anglii do męża i chciała iść na USG 3D do innego lekarza żeby mieć pamiątkę i niestety wszystkie te wady na USG wyszły
reklama
paulina1994
Przykre to ja nie rozumiem naprawdę gdzie ci lekarze mają oczy do jasnej ****, człowiek może chociaż się przygotować w jakiś sposób psychicznie, a oni ślepi są no :/Moja córka ma zespól Downa o złożona wadę serca. Spędziła dwa lata na oiomie na respiratorze w stanie bardzo ciężkim . Teraz jest w domu z rurka tracheostomijną w szyji z sonda do żołądkowa i tlenem . Ma 4 latka a wygląda jak roczne dziecko . Nie widzieli nic lekarze w moim mieście prenetalnych nie kazali robić bo syn zdrowy .Na połówkowym też było ok a byłam prywatnie. A tu taka niespodzianka po porodzie