reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2017 ;) zapraszam!

Witam serdecznie
Drogie Panie :-) Obserwuje forum już od jakiegoś czasu , i tak sie czaiłam żeby tu napisać, wahałam sie jednak bo wy to macie taki fajny babiniec, i po prostu nie chamiałam przeszkadzać. Mam nadzieje, że przygarniecie mnie do siebie :-) Mam 29 lat i właśnie rozpoczęliśmy z mężem starania o drugie dziecko ( w domu córcia lat 5).

witam i zycze powodzenia, po za tym ja tez jestem Marta i tez o drugie sie straram dziecko a moj potworek ma juz tez 5 lat :)

A ja ogólnie od kilku dni odczuwam taki dziwny spokój, jak nigdy. Zawsze przed @ dostawałam ku*wy, że tak ładnie powiem
emoji12.png
a w tym cyklu wyjątkowo nie, jestem miła dla M, nie krzyczę na niego za dużo, wykazuje wobec niego dużo cierpliwości
emoji3.png
jak nie ja! Może to przez to, że żelazo wróciło do normy?
emoji12.png
biorę teraz 3 opakowanie Tardyferonu i lepiej się po nim w końcu czuje, chociaż ten spokój jest taki dziwny :)

Styczen musi byc Twoj :) ja sie tez nie chce nakrecac ale dzis przy okazji zakupow w rossmanie nie omieszkalam i kupilam test na weekend :laugh2:

Dziewczyny zrobiłam test. Co o tym myślicie??? Są tam 2 kreski czy ta druga jest zbyt Słaba???

slaba moze i jest ale intensywnosc nie swiadczy o braku ciazy tylko o etapie na ktorym jestes wiec powoli gratulacje :tak:

Moja droga :-) punkt nr. 5 przeczytałam jako ,, z połykiem " ja pitole ;-D ale ze mnie głupek :p

hahahaha Marc w ten sposob to dziecka nie bedzie :-p:-p:laugh2::laugh2::-p:-p:laugh2::laugh2:

I powiem wam jestem zła przylapalam koleżanki w pracy ze grzebiąc mi w tel tak mnie to zatkalo ze nie potrafilam wydusic słowa masakra tu są chore układy a ja nie lubię w chodzić w jakieś ustawki no i niewiem co one szukały strasznie nie chce żeby wiedziały o ciąży póki nie jest potwierdzona a tak zycia bym chyba nie miała oj musialsm się komuś wygadac

no zes w morde! jakie babska wscibskie! tel dzis jest tak osobista rzecza ze ja (chociaz bardzo spokona :wink:) opieprzylabym!!!! No az sie zdenerwowalam! :growl::growl::growl:

@StorAnia nie powiem zebys tak nie myslala bo wiem ze sie nie da tak wylaczyc glowy! Ale tak jak dziewczyny pisza to nie tylko kobietom dojrzalym rodza sie chore dzieci. Moja kolezanka pierwsze dziecko ur w wieku 27 lat i niestety porazenie mozgowe, teraz ma juz 35 lat i zdecydowali sie na drugie, jak ja ja podziwialam! Ja sie chyba bardzej od niej stresowalam cala ciaze a moze ona nie dawala po sobie tego poznac, ale ma zdrowego dzidziusia! wiec naprawde to roznie bywa!

Nie chce zebyscie myslaly ze jakas nawiedzona jestem i kogos chce tu nawracac, ja mam z wiara tak roznie raz blizej raz dalej ale wiem ze napewno On tam gdzies jest wiec dla tych wierzacych moge polecic do przeczytania info o Pasie Św Dominika. Ja po pierwszej ciazy i poronieniu kiedy nie potrafilam sobie tego wszystkiego wytlumaczyc a potem przelamac strachu przy drugiej ciazy napisalam do sióstr i przyslaly mi ten pas z modlitwa (oczywiscie to jest bezplatne) nie mowi ze owiazywalam sie tym ale w czasie starania i w ciaze raczej zawsze mialam go w torebce , z modlitwa szczerze to bywlao roznie :zawstydzona/y:. Wiem ze tu macie rozny stosunek to tego wiec niekogo na sile nie namawiam ale czasami kiedy brakuje nam juz sil i nadziei to szukamy jej gdzie sie da wiec moze komus ta info sie przyda.
http://www.dominikanki.republika.pl/pasek_sw_dominika.html

reklama
Nie chodzi, ze zawsze w 9tc ale jak poczytasz fora ciezarowek to 9tc to jakas plaga. Bardzo czesto pojawia sie ten 9tc jako tydzien w ktorym zatrzymal sie zarodek.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Czytałam kochana że w tym tyg już wiadomo czy ciaza się rozwija prawidłowo bo większość narządów już się wyksztalcila i jak coś jest nie tak to natura się pozbywa [emoji20]

Napisane na SM-G920F w aplikacji Forum BabyBoom

Witam Was dziewczynki wieczorowa pora. Znowu naskrobalyscie tyle postów ze szok !
Nir pamietam nicka ale gratuluje dwóch kreseczek !

@bertha a mu znowu idziemy z cyklem łeb w łeb [emoji23] byle do maja kochana !!

Ja dzisiaj znowu poszłam do GP żeby ich pogonić z tym skierowaniem. Bo tydzień minął i cisza. Wiec dopiero dzisiaj lenie śmierdzące przefaksowali skierowanie do kliniki. I kazali czekać na telefon od nich kiedy wizyta. Ale dla pewności jutro zadzwonię i sprawdzę to!

@zgryźliwabasia witaj na forum !! Te dziewczyny i ich wsparcie naprawdę działa cuda ![emoji173]️ ja tez tak fiksowalam ! Znam ten ból! Imigracji również ! Do tej pory ciężko odpuścić w głowie mimo iż czekamy już na ivf. Tez walczymy o pierwszego maluszka.

A ja dzisiaj znowu nie mogłam się powstrzymać [emoji85][emoji85][emoji87][emoji87] kupiłam sterylizator za £2 ! (10zl) !! [emoji87][emoji87] dziecka jeszcze nie ma a już się zaczęło [emoji23][emoji23]
1492629283-aaaaaa.jpeg

Pamiętacie kiedyś miałyśmy temat wózków dla naszych maluszków. Już mi się odwidziało Mima Xari [emoji23][emoji23][emoji87] teraz jestem zakochana w Stokke Trailz [emoji7][emoji7][emoji173]️[emoji85] oj mój M będzie miał przekichane jak wszystko pójdzie dobrze !! A do tego łóżek stokke ... ahh[emoji85][emoji85][emoji7][emoji7][emoji7]

1492629439-aaaaaa.jpeg
1492629445-aaaaaa.jpeg

No tak mnie naszło na podzielenie się z Wami tym [emoji23][emoji23][emoji87]

Ale masz super :-D Jak ja w Uk mieszkałam to tez włączył mi sie na niektóre rzeczy zakupocholizm :p
Jejku za 2f ja cię kręcę mega :-) aż zazdroszczę :p

@Flower mnie zatkalo stalam i nie mogłam sie odewzwac ale doknonca dnia staralam się schodzić z drogi by nie patrzeć na fałszywe mordy sory ale nie wiecie jak złośliwi potrafią być ludzie.

@Emzilka Emma strasznie mi się podoba [emoji4]

@basia89 dziwne, ze bieganie może powodować problemy. Jak u mojego wyszła zbyt mała ruchliwość to lekarz nakazał właśnie ruch, jakiś sport itp. Nie mówił nic, ze bieganie nie ani o balansowaniu wysiłku. No chyba, ze to tylko o ruchliwość chodziło albo lekarz nie do końca zorientowany. A robiliście badanie nasienia ?

@Lanvin ja jestem w 11tc i czuje się super wiec to pewnie bardziej od samopoczucia zależy. Generalnie nie powinno być przeciwwskazań. Moja przyjaciółka jest w 14tc i cały czas po koncertach biega [emoji4]

@mfifi04 polecam leżenie na brzuchu [emoji6] mi właśnie w tym cyklu z leżeniem się udało

@StorAnia zajmiesz się budowa domku i zaskoczy zobaczysz [emoji6] będzie dobrze

@Docia1975 dobrze ze z tata coraz lepiej. Trzymam kciuki za ten cykl [emoji110]️

Ja dziś mega wk*rw ... człowiek dalej pracuje, bo chce zapewnić stabilność i ładnie wszystko zorganizować a tu jednego dnia gratulacje, oszczędzaj się a innego 'zaraz znikniesz na pare miesięcy' jest używane jako kontrargument w dyskusji ... No szlag jasny czyli, ze co mam odpuścić i robta co chceta z moimi ludźmi ... o nie będę walczyć do końca !!! Sorki ale musiałam się wygadać ...

Idę włączyć Przyjaciół, bo muszę się na chwile wyłączyć ...

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Kochana, masz racje.. ruch i wysiłek fizyczny jest jak najbardziej wskazany ale czytałam, że wyjątkiem są maratony.. jak ktoś biega 20km na tydzień to ok.. a moj pobiegnie 40km jednego dnia [emoji30] a praca się nie przejmuj [emoji8]
Patrzcie kobietki co znalazłam razem z przepisem na ziółka ojca Sroki [emoji16]

Zalecenia praktyczne:

1. Zasięgnąć porady lekarza specjalisty po upływie roku od rozpoczęcia starania się o potomka. (Najlepiej tego znającego się na naprotechnologii- przypis autora). A jeżeli będzie to konieczne wykonać dodatkowe badania – dotyczy to zarówno męża jak i żony.

2. Rzucić palenie, dotyczy to obojga małżonków, choć kobiecie palenie szkodzi bardziej.

3. Zaleca się by małżonkowie jedli dużo nasion słonecznika (zawierają witaminę E), kiełki pszenicy i surówki oraz owoce (zwłaszcza te o kolorze czerwonym mp. aronia, porzeczka, borówka czarna, ciemne winogrona). Owoce te zawierają w swoim składzie przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki. Można też stosować przeciwutleniająco działającą witaminę C.

4. Łoże powinno być odpromieniwane (położyć skórę baranią lub koc wełniany).

5. Oboje małżonkowie powinni stosować miód pszczeli z pyłkiem pszczelim i propolisem. (Ojciec Grzegorz zalecał Bonimel pyłkowo-propolisowy dla żony oraz Bonimel pyłkowo – propolisowy z dodatkiem wyciągu z korzenia żeń-szenia dla męża- przypis autora).

6. Dobrze mieć pożycie między godziną 2 a 5 rano - to bardzo korzystny czas na poczęcie.

7. Lepsze jest pożycie gdy oboje małżonkowie są głodni. Są silniejsi.

8. W miesiącu swego urodzenia kobieta jest najbardziej płodna, najlepiej skorzystać z pożycia pod koniec jajeczkowania.

9. Dobrze by było poczynać dzieci między nowiem a pełnią księżyca, jeżeli wystąpi jajeczkowanie. Nie poleca się poczęcia na zmniejszającym się księżycu. Dzieci poczęte na „starym”, kończącym się księżycu często są słabe i częściej chorują.

10. Wygoda życia u żony utrudnia poczęcie i donoszenie ciąży. Żona przed pożyciem powinna być zmęczona, upracowana, głodna (urządzić pranie, sprzątanie, długą meczącą przechadzkę).

11. Nie sprzyja poczęciu alkohol i powoduje opłakane skutki, nie trzeba tego udowadniać.

12. Silne nerwice, pragnienie posiadania potomstwa, lęki, przesądy, uprzedzenia, obawy, nieświadomości, nie sprzyjają łatwemu poczęciu.

13. Tragedie, smutki, płacz, żałość, boleści, kataklizmy sprzyjają poczęciu.

14. Po klimakterium kobieta nie zachodzi w ciążę (u nas 48-56 lat).

15. Po pożyciu poczęciowym nie należy mieć kolejnego stosunku. Najmniej przez 8 dni trzeba wstrzymać się od pożycia. Inplantacja następuje dopiero w 6-8 dni od poczęcia. Często pożycie wcześniejsze powoduje trudności w zagnieżdżeniu się zarodka.

16. Plemnik ma żywotność najczęściej 5-48 godzin. (Ich żywotność zwiększa się gdy w diecie stosuje się produkty z dużą zawartością selenu np. grzyby, brokuły i orzechy brazylijskie. Ruchliwość i żywotność plemników wzrasta także wtedy gdy zmniejsza się stres antyoksydacyjny, dlatego warto stosować zalecenia z pkt. nr 3 - przypis autora).

17. O ile możliwe, należy często jadać młodą baraninę i owcze sery (nie bryndzę) i mleko.

18. Żywność ma być zdrowa, naturalna, z dużą ilością mikroelementów, nie zabrudzona chemicznie. Ma zawierać dużo pełnowartościowego białka. Jeść często, a mało.

19. Raz na tydzień ubić zapłodnione przez koguta jajko z jedną łyżeczką miodu. Posiada dużo witamin i życia. UWAGA: jak rozpoznać, że jajko jest zapłodnione? Można to rozpoznać w ten sposób, że jajko będzie się podświetlać silnym snopem światła. Promienie światła przechodzące przez skorupkę uwidocznią mały ciemny punkt lub plamkę. W odróżnieniu od takiego jajka, jajko niezapłodnione będzie miało jednolity kolor. Jajka takie najlepiej kupować w gospodarstwach wiejskich – czyli z miejsc, gdzie żyją zarówno kury jak i kogut.

20. Nosić obuwie na średnim obcasie – szpilki szkodzą.

21. Unikać bielizny osobistej wykonanej z tworzyw sztucznych. Używać mydła: szarego np. biały jeleń (bez dodatków zapachowych), można także do mycia używać Bonidermu czyli Pomady O. Grzegorza. Możliwe do wykorzystania są także mydła dla dzieci. (Mydła takie nie wywołują uczuleń, podrażnień, a zawarte w nich łagodne substancje zapachowe nie wpływają negatywnie na organizm kobiety – przypis autora).

22. Obojgu małżonkom nie wolno pić wina swojej roboty – zakwasza.

23. Wzajemna służba sobie, pomoc, zaufanie, delikatność, modlitwa, oddanie, wierność, unikanie stresów sprzyja poczęciu.

24. Stosować mieszankę ziołową, recepturę której przedstawiamy powyżej.

25. Poczęciu sprzyja intensywne i długie nasłonecznienie np. pożycie w Tunezji w lipcu lub sierpniu w okresie jajeczkowania.

Hahaha uśmiałam się [emoji23] mój plan na czerwiec ( wtedy mam urodziny to będę najbardziej płodna) : urobię się i głodna wskoczę na M ( on jeść też nie dostanie oczywiście) a wcześniej się jeszcze pokłóciły i dzidziol gotowy [emoji23]

Że prawdopodobnie te wszystkie zaburzenia i moje wyniki świadczą o zbliżającym się przekwitaniu, czyli menopauzie... I że ciąże w tym okresie się zdarzają, ale są obciążone wieloma wadami płodu itd Nie wiem co robić, nie wiem co czuje, wiem że chcę płakać płakać płakać...

Na pewno ciaze w takim wieku sa ciazami wysokiego ryzyka ale nawet majac 20 lat nikt nie da ci pewnosci ze urodzisz dziecko zdrowe Aniu pozatym ciocia moja.jedna miala 40lat jak urodzila a druga 42 I wszystko bylo I jest z dziecmi ok kiedys kobiety jeszcze pozniej zachodzily w ciaze I tez rodzily zdrowe dzieci Aniu to tylko teorie w praktyce zadko tak bywa ...

Kochana, masz racje.. ruch i wysiłek fizyczny jest jak najbardziej wskazany ale czytałam, że wyjątkiem są maratony.. jak ktoś biega 20km na tydzień to ok.. a moj pobiegnie 40km jednego dnia [emoji30] a praca się nie przejmuj [emoji8]

Hahaha uśmiałam się [emoji23] mój plan na czerwiec ( wtedy mam urodziny to będę najbardziej płodna) : urobię się i głodna wskoczę na M ( on jeść też nie dostanie oczywiście) a wcześniej się jeszcze pokłóciły i dzidziol gotowy [emoji23]

No na czerwiec ten sam mam plan [emoji1] urobic się gdzieś najlepiej w polu ale oczywiście jednoczesnie być zrelaksowana, wypoczeta i bezstresowa zjemy kilo słonecznika i potem pomiędzy 2-5 rano w pełni księżyca przytulanki [emoji1] A i oczywiście słonecznik będzie jedynym posiłkiem [emoji1]

Cześć dziewczyny :)
Mogę dołączyć:)
Właśnie rozpoczęliśmy starania o drugiego maluszka :) nasza córcia w czerwcu skończy 3 latka. Ja jestem po odstawieniu tabletek i mam nadzieję że szybko pójdzie. Trochę się obawiam bo mam endometrioze, ale skoro z pierwszym dość szybko poszło (3 cykl staran) to może i teraz pójdzie:)

Napisane na SM-G903F w aplikacji Forum BabyBoom

Witam Was dziewczynki wieczorowa pora. Znowu naskrobalyscie tyle postów ze szok !
Nir pamietam nicka ale gratuluje dwóch kreseczek !

@bertha a mu znowu idziemy z cyklem łeb w łeb [emoji23] byle do maja kochana !!

Ja dzisiaj znowu poszłam do GP żeby ich pogonić z tym skierowaniem. Bo tydzień minął i cisza. Wiec dopiero dzisiaj lenie śmierdzące przefaksowali skierowanie do kliniki. I kazali czekać na telefon od nich kiedy wizyta. Ale dla pewności jutro zadzwonię i sprawdzę to!

@zgryźliwabasia witaj na forum !! Te dziewczyny i ich wsparcie naprawdę działa cuda ![emoji173]️ ja tez tak fiksowalam ! Znam ten ból! Imigracji również ! Do tej pory ciężko odpuścić w głowie mimo iż czekamy już na ivf. Tez walczymy o pierwszego maluszka.

A ja dzisiaj znowu nie mogłam się powstrzymać [emoji85][emoji85][emoji87][emoji87] kupiłam sterylizator za £2 ! (10zl) !! [emoji87][emoji87] dziecka jeszcze nie ma a już się zaczęło [emoji23][emoji23]
1492629283-aaaaaa.jpeg

Pamiętacie kiedyś miałyśmy temat wózków dla naszych maluszków. Już mi się odwidziało Mima Xari [emoji23][emoji23][emoji87] teraz jestem zakochana w Stokke Trailz [emoji7][emoji7][emoji173]️[emoji85] oj mój M będzie miał przekichane jak wszystko pójdzie dobrze !! A do tego łóżek stokke ... ahh[emoji85][emoji85][emoji7][emoji7][emoji7]

1492629439-aaaaaa.jpeg
1492629445-aaaaaa.jpeg

No tak mnie naszło na podzielenie się z Wami tym [emoji23][emoji23][emoji87]

Też myślałam o tym łóżeczku! A sterylizator za dyche? Mega!!! :D

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Też myślałam o tym łóżeczku! A sterylizator za dyche? Mega!!! :D

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

No łóżeczko jest mega ! Raz ze na kółkach, a dwa ma 3poZiomy rozbudowy co jest fajne ;-)

A sterylizator miał tez butelkę i smoczek w środku. Ahh uwielbiam oferty w uk [emoji7]

Do góry