reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2017 ;) zapraszam!

Kochana szukaj ... Ja w drugiej ciąży wyrzuciłam do kosza za raz i po chwilki cos mnie tknęło żeby zobaczyć jeszcze raz i bach dwie kreski. Ale to bylo 4 dni po spóźnionym @
Jak coś było to @ nie przyjdzie i test powtórzę wtedy :) ja nie muszę szukać bo wiem gdzie jest test tylko tej pralki nie dam rady odsunąć a i tak mam zabronione dźwigania przez 2rltygodnie :)

reklama
Witam w 9dc :)
Przykro mi dziewczyny Lili i Ewa Rut :(
Ja też szukam inspiracji na sylwestra bo robie w domu a za miesiac po sylwestrze urodziny syna :) a chcialabym wszystko takie zrobic co jeszcze nie robiłam ;)
Miłego dnia :*
U mnie hit to dwie sałatki ale są zbyt często :
1. 4 ugotowane torebki ryżu, dwie duże piersi z kurczaka pokrojone w kostkę i podsmażone z przyprawą kebab gyros, puszka kukurydzy, puszka ananasa pokrojonego w kostkę, majonez, sól, pieprz, curry. Mniami
2. Kabanos pokrojony w plasterki i podsmażony, ser żółty pokrojony w kostkę, papryka marynowana i ogórek kiszony pokrojony z kostkę. Cebula pokrojona w kostkę, puszka kukurydzy i fasoli czerwonej, majonez i keczup pikantny.

Przystawka (tylko to już droższe i robię od święta)
1. Oscypek pieczony z konfiturą żurawinowa
2. Łosoś pieczony na sałacie z pomidorami, ogórkami i sosem vinegar. Do tego grzanki czosnkowe (bagietka z w kropeczki i smaruje masłem wymieszanym z przeciśniętym czosnkiem i ziołami greckimi).

Z tańszych pomysłów:
1. Rolka kupnego ciasta francuskiego smaruję keczupem układam ser żółty i wędlinę. Zawijam. Kroje w plastry około 2 cm. Układam na leżąco na blaszce i wypiekam.
2. Jajka ugotowane na twardo kroje na pół, układam na półmisku i polewam sosem i teraz dwie możliwości:
A) śmietana + chrzan ze słoika
B) śmietana + majonez
3. Tortilla z serkiem typu almette, wędlina (można też dodać paprykę , ogórek kiszony) zawijam i kroje w plastry.

Zupa:
1. Krem z buraka i sera typu feta
2. Krem z dyni z serkiem mascarpone i curry.
3. Krem z brokuła
Wszystkie zawsze podaje z grzankami (chleb tostowy kroje w kostkę i wkładam do piekarnika żeby wyschły).

Danie główne:
1. (dziś robię to wrzucę potem zdjęcie) Kopytka czerwone (ziemniaki + buraki) i do tego daje gulasz tylko że z jasnym sosem robię (dziś akurat z kurczaka, a można też zrobić ze schabu, Łopatki, udźca z Indyka to już wedle upodobań).
2. Tylko to też trochę droższe wersja. Polędwiczki wieprzowe kroje w plastry, daje w przyprawy i podsmażam tylko po to żeby posamykaly się pory w mięsie i sok nie uciekał. Robię sos musztardowy (musztarda, śmietana, wodą, trochę mąki, przyprawy wedle upodobań) i duszę talarki z polędwiczki wieprzowej w tym sosie. Podaje z ziemniakami i surówką tu też wedle uznania jaka.

Napisane na NEM-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Mmmmm same pyszności [emoji7] daj przepis na ten krem z buraka bo mój burak się domaga ostatnio bo na uczelni mieli okienko i gdzieś na mieście zjadł i mu zasmakowało a z buraków to ja tylko barszcz i buraczki tarte [emoji23]

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom

U mnie hit to dwie sałatki ale są zbyt często :
1. 4 ugotowane torebki ryżu, dwie duże piersi z kurczaka pokrojone w kostkę i podsmażone z przyprawą kebab gyros, puszka kukurydzy, puszka ananasa pokrojonego w kostkę, majonez, sól, pieprz, curry. Mniami
2. Kabanos pokrojony w plasterki i podsmażony, ser żółty pokrojony w kostkę, papryka marynowana i ogórek kiszony pokrojony z kostkę. Cebula pokrojona w kostkę, puszka kukurydzy i fasoli czerwonej, majonez i keczup pikantny.

Przystawka (tylko to już droższe i robię od święta)
1. Oscypek pieczony z konfiturą żurawinowa
2. Łosoś pieczony na sałacie z pomidorami, ogórkami i sosem vinegar. Do tego grzanki czosnkowe (bagietka z w kropeczki i smaruje masłem wymieszanym z przeciśniętym czosnkiem i ziołami greckimi).

Z tańszych pomysłów:
1. Rolka kupnego ciasta francuskiego smaruję keczupem układam ser żółty i wędlinę. Zawijam. Kroje w plastry około 2 cm. Układam na leżąco na blaszce i wypiekam.
2. Jajka ugotowane na twardo kroje na pół, układam na półmisku i polewam sosem i teraz dwie możliwości:
A) śmietana + chrzan ze słoika
B) śmietana + majonez
3. Tortilla z serkiem typu almette, wędlina (można też dodać paprykę , ogórek kiszony) zawijam i kroje w plastry.

Zupa:
1. Krem z buraka i sera typu feta
2. Krem z dyni z serkiem mascarpone i curry.
3. Krem z brokuła
Wszystkie zawsze podaje z grzankami (chleb tostowy kroje w kostkę i wkładam do piekarnika żeby wyschły).

Danie główne:
1. (dziś robię to wrzucę potem zdjęcie) Kopytka czerwone (ziemniaki + buraki) i do tego daje gulasz tylko że z jasnym sosem robię (dziś akurat z kurczaka, a można też zrobić ze schabu, Łopatki, udźca z Indyka to już wedle upodobań).
2. Tylko to też trochę droższe wersja. Polędwiczki wieprzowe kroje w plastry, daje w przyprawy i podsmażam tylko po to żeby posamykaly się pory w mięsie i sok nie uciekał. Robię sos musztardowy (musztarda, śmietana, wodą, trochę mąki, przyprawy wedle upodobań) i duszę talarki z polędwiczki wieprzowej w tym sosie. Podaje z ziemniakami i surówką tu też wedle uznania jaka.

Polecam zupa krem z pora jak ktoś lubi pora :)

Mmmmm same pyszności [emoji7] daj przepis na ten krem z buraka bo mój burak się domaga ostatnio bo na uczelni mieli okienko i gdzieś na mieście zjadł i mu zasmakowało a z buraków to ja tylko barszcz i buraczki tarte [emoji23]

Aga w sumie gotuje jak normalna zupę.
Najpierw wywar mięsny gotuje, potem do wywaru daje buraki, marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę i gotuje aż będą miękkie. Doprawiam w w między czasie a na koniec daje ser feta i blenduje :) do tego grzaneczki możesz podać albo ją pojadę z ugotowanym na twardo jajkiem.

A ile tych buraków tak na oko na litr tego bulionu?

Aga ja daję zawsze na oko. Ale ja daję około 2-3 buraki i 4-5 ziemniaków plus marchewka. Na cały garnek on ma około 2,5 litra. Zawsze lepiej dać więcej warzyw i rozcieńczyć woda niż dać za malo warzyw i potem wyjdzie za rzadka

Jasne! To spoko myślałam że trzeba ich więcej!
Biegnę do warzywniaka po buraki [emoji16] będzie na kolację [emoji7]

reklama
Później jak coś mogę Ci wysłać przepisy na sałatki do pracy [emoji14] mój stary zachwycony zawsze [emoji14]

Do góry