reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2017 ;) zapraszam!

Kochana szukaj ... Ja w drugiej ciąży wyrzuciłam do kosza za raz i po chwilki cos mnie tknęło żeby zobaczyć jeszcze raz i bach dwie kreski. Ale to bylo 4 dni po spóźnionym @
Jak coś było to @ nie przyjdzie i test powtórzę wtedy :) ja nie muszę szukać bo wiem gdzie jest test tylko tej pralki nie dam rady odsunąć a i tak mam zabronione dźwigania przez 2rltygodnie :)

reklama
Witam w 9dc :)
Przykro mi dziewczyny Lili i Ewa Rut :(
Ja też szukam inspiracji na sylwestra bo robie w domu a za miesiac po sylwestrze urodziny syna :) a chcialabym wszystko takie zrobic co jeszcze nie robiłam ;)
Miłego dnia :*
U mnie hit to dwie sałatki ale są zbyt często :
1. 4 ugotowane torebki ryżu, dwie duże piersi z kurczaka pokrojone w kostkę i podsmażone z przyprawą kebab gyros, puszka kukurydzy, puszka ananasa pokrojonego w kostkę, majonez, sól, pieprz, curry. Mniami
2. Kabanos pokrojony w plasterki i podsmażony, ser żółty pokrojony w kostkę, papryka marynowana i ogórek kiszony pokrojony z kostkę. Cebula pokrojona w kostkę, puszka kukurydzy i fasoli czerwonej, majonez i keczup pikantny.

Przystawka (tylko to już droższe i robię od święta)
1. Oscypek pieczony z konfiturą żurawinowa
2. Łosoś pieczony na sałacie z pomidorami, ogórkami i sosem vinegar. Do tego grzanki czosnkowe (bagietka z w kropeczki i smaruje masłem wymieszanym z przeciśniętym czosnkiem i ziołami greckimi).

Z tańszych pomysłów:
1. Rolka kupnego ciasta francuskiego smaruję keczupem układam ser żółty i wędlinę. Zawijam. Kroje w plastry około 2 cm. Układam na leżąco na blaszce i wypiekam.
2. Jajka ugotowane na twardo kroje na pół, układam na półmisku i polewam sosem i teraz dwie możliwości:
A) śmietana + chrzan ze słoika
B) śmietana + majonez
3. Tortilla z serkiem typu almette, wędlina (można też dodać paprykę , ogórek kiszony) zawijam i kroje w plastry.

Zupa:
1. Krem z buraka i sera typu feta
2. Krem z dyni z serkiem mascarpone i curry.
3. Krem z brokuła
Wszystkie zawsze podaje z grzankami (chleb tostowy kroje w kostkę i wkładam do piekarnika żeby wyschły).

Danie główne:
1. (dziś robię to wrzucę potem zdjęcie) Kopytka czerwone (ziemniaki + buraki) i do tego daje gulasz tylko że z jasnym sosem robię (dziś akurat z kurczaka, a można też zrobić ze schabu, Łopatki, udźca z Indyka to już wedle upodobań).
2. Tylko to też trochę droższe wersja. Polędwiczki wieprzowe kroje w plastry, daje w przyprawy i podsmażam tylko po to żeby posamykaly się pory w mięsie i sok nie uciekał. Robię sos musztardowy (musztarda, śmietana, wodą, trochę mąki, przyprawy wedle upodobań) i duszę talarki z polędwiczki wieprzowej w tym sosie. Podaje z ziemniakami i surówką tu też wedle uznania jaka.

Napisane na NEM-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Mmmmm same pyszności [emoji7] daj przepis na ten krem z buraka bo mój burak się domaga ostatnio bo na uczelni mieli okienko i gdzieś na mieście zjadł i mu zasmakowało a z buraków to ja tylko barszcz i buraczki tarte [emoji23]

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom

U mnie hit to dwie sałatki ale są zbyt często :
1. 4 ugotowane torebki ryżu, dwie duże piersi z kurczaka pokrojone w kostkę i podsmażone z przyprawą kebab gyros, puszka kukurydzy, puszka ananasa pokrojonego w kostkę, majonez, sól, pieprz, curry. Mniami
2. Kabanos pokrojony w plasterki i podsmażony, ser żółty pokrojony w kostkę, papryka marynowana i ogórek kiszony pokrojony z kostkę. Cebula pokrojona w kostkę, puszka kukurydzy i fasoli czerwonej, majonez i keczup pikantny.

Przystawka (tylko to już droższe i robię od święta)
1. Oscypek pieczony z konfiturą żurawinowa
2. Łosoś pieczony na sałacie z pomidorami, ogórkami i sosem vinegar. Do tego grzanki czosnkowe (bagietka z w kropeczki i smaruje masłem wymieszanym z przeciśniętym czosnkiem i ziołami greckimi).

Z tańszych pomysłów:
1. Rolka kupnego ciasta francuskiego smaruję keczupem układam ser żółty i wędlinę. Zawijam. Kroje w plastry około 2 cm. Układam na leżąco na blaszce i wypiekam.
2. Jajka ugotowane na twardo kroje na pół, układam na półmisku i polewam sosem i teraz dwie możliwości:
A) śmietana + chrzan ze słoika
B) śmietana + majonez
3. Tortilla z serkiem typu almette, wędlina (można też dodać paprykę , ogórek kiszony) zawijam i kroje w plastry.

Zupa:
1. Krem z buraka i sera typu feta
2. Krem z dyni z serkiem mascarpone i curry.
3. Krem z brokuła
Wszystkie zawsze podaje z grzankami (chleb tostowy kroje w kostkę i wkładam do piekarnika żeby wyschły).

Danie główne:
1. (dziś robię to wrzucę potem zdjęcie) Kopytka czerwone (ziemniaki + buraki) i do tego daje gulasz tylko że z jasnym sosem robię (dziś akurat z kurczaka, a można też zrobić ze schabu, Łopatki, udźca z Indyka to już wedle upodobań).
2. Tylko to też trochę droższe wersja. Polędwiczki wieprzowe kroje w plastry, daje w przyprawy i podsmażam tylko po to żeby posamykaly się pory w mięsie i sok nie uciekał. Robię sos musztardowy (musztarda, śmietana, wodą, trochę mąki, przyprawy wedle upodobań) i duszę talarki z polędwiczki wieprzowej w tym sosie. Podaje z ziemniakami i surówką tu też wedle uznania jaka.

Polecam zupa krem z pora jak ktoś lubi pora :)

Mmmmm same pyszności [emoji7] daj przepis na ten krem z buraka bo mój burak się domaga ostatnio bo na uczelni mieli okienko i gdzieś na mieście zjadł i mu zasmakowało a z buraków to ja tylko barszcz i buraczki tarte [emoji23]

Aga w sumie gotuje jak normalna zupę.
Najpierw wywar mięsny gotuje, potem do wywaru daje buraki, marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę i gotuje aż będą miękkie. Doprawiam w w między czasie a na koniec daje ser feta i blenduje :) do tego grzaneczki możesz podać albo ją pojadę z ugotowanym na twardo jajkiem.

A ile tych buraków tak na oko na litr tego bulionu?

Aga ja daję zawsze na oko. Ale ja daję około 2-3 buraki i 4-5 ziemniaków plus marchewka. Na cały garnek on ma około 2,5 litra. Zawsze lepiej dać więcej warzyw i rozcieńczyć woda niż dać za malo warzyw i potem wyjdzie za rzadka

Jasne! To spoko myślałam że trzeba ich więcej!
Biegnę do warzywniaka po buraki [emoji16] będzie na kolację [emoji7]

reklama
Później jak coś mogę Ci wysłać przepisy na sałatki do pracy [emoji14] mój stary zachwycony zawsze [emoji14]

Do góry