Witam w 9dc
Przykro mi dziewczyny Lili i Ewa Rut
Ja też szukam inspiracji na sylwestra bo robie w domu a za miesiac po sylwestrze urodziny syna
a chcialabym wszystko takie zrobic co jeszcze nie robiłam
Miłego dnia :*
U mnie hit to dwie sałatki ale są zbyt często :
1. 4 ugotowane torebki ryżu, dwie duże piersi z kurczaka pokrojone w kostkę i podsmażone z przyprawą kebab gyros, puszka kukurydzy, puszka ananasa pokrojonego w kostkę, majonez, sól, pieprz, curry. Mniami
2. Kabanos pokrojony w plasterki i podsmażony, ser żółty pokrojony w kostkę, papryka marynowana i ogórek kiszony pokrojony z kostkę. Cebula pokrojona w kostkę, puszka kukurydzy i fasoli czerwonej, majonez i keczup pikantny.
Przystawka (tylko to już droższe i robię od święta)
1. Oscypek pieczony z konfiturą żurawinowa
2. Łosoś pieczony na sałacie z pomidorami, ogórkami i sosem vinegar. Do tego grzanki czosnkowe (bagietka z w kropeczki i smaruje masłem wymieszanym z przeciśniętym czosnkiem i ziołami greckimi).
Z tańszych pomysłów:
1. Rolka kupnego ciasta francuskiego smaruję keczupem układam ser żółty i wędlinę. Zawijam. Kroje w plastry około 2 cm. Układam na leżąco na blaszce i wypiekam.
2. Jajka ugotowane na twardo kroje na pół, układam na półmisku i polewam sosem i teraz dwie możliwości:
A) śmietana + chrzan ze słoika
B) śmietana + majonez
3. Tortilla z serkiem typu almette, wędlina (można też dodać paprykę , ogórek kiszony) zawijam i kroje w plastry.
Zupa:
1. Krem z buraka i sera typu feta
2. Krem z dyni z serkiem mascarpone i curry.
3. Krem z brokuła
Wszystkie zawsze podaje z grzankami (chleb tostowy kroje w kostkę i wkładam do piekarnika żeby wyschły).
Danie główne:
1. (dziś robię to wrzucę potem zdjęcie) Kopytka czerwone (ziemniaki + buraki) i do tego daje gulasz tylko że z jasnym sosem robię (dziś akurat z kurczaka, a można też zrobić ze schabu, Łopatki, udźca z Indyka to już wedle upodobań).
2. Tylko to też trochę droższe wersja. Polędwiczki wieprzowe kroje w plastry, daje w przyprawy i podsmażam tylko po to żeby posamykaly się pory w mięsie i sok nie uciekał. Robię sos musztardowy (musztarda, śmietana, wodą, trochę mąki, przyprawy wedle upodobań) i duszę talarki z polędwiczki wieprzowej w tym sosie. Podaje z ziemniakami i surówką tu też wedle uznania jaka.
Napisane na NEM-L21 w aplikacji Forum BabyBoom