reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2017 ;) zapraszam!

@Kurcia coś ty, to tak w dużym uproszczeniu [emoji1] ja generalnie niedoczynność mam dziedziczna i od małego tsh w górnej normie. Nigdy nie przekraczało, ale zawsze podchodzilo pod 5. No ale kiedyś nie zwracałam na to.uwagi [emoji14]
Po pierwsze jadę na roztworze jodyny i przyjmuję dawkę o wiele większą niż jest zalecana przez WHO (serio, jak się.poczyta artykuły na ten temat to włosy na głowie stają...). Selen, cynk, B complex, w zimie ,d3. Pasty do zębów bez fluoru, zero nabiału. Unikam glutenu choć nie zawsze wychodzi [emoji1] nie.kupuję mięsa w sklepach i marketach (szpikowane jest estrogenami, za dużo estro zaburza pracę tarczycy)... No i czas. Sporo. Tarczyca nie popsuła się w tydzień to i w tydzień jej nie naprawie [emoji1] No ale po doświadczeniach wokół mnie jeszcze bardziej się zaparłam [emoji6]
Nie bierzcie mnie za jakiegoś freaka, który.wszystko naturalnie i podciera się liściem bananowca [emoji23] Ale warto.zagłębić się w temat.

Na tsh idę w przyszłym miesiącu, to będzie 3 miesiąc "terapii", wtedy zobaczymy [emoji6]

[emoji304][emoji292][emoji560][emoji128][emoji240][emoji64]

cbpr2ehex2xkwku1.png

Liściem bananowca [emoji23][emoji23][emoji23][emoji23] uwielbiam Cię :)

Najpierw brałam lethrox, od grudnia euthyrox.
Nie można przerywać brania hormonu na tarczyce.. Skąd ten pomysł? I tak chcieliście mieć dzidzie i tak. Należało tylko kontrolować tsh, żeby nie popaść w nadczynność.
Poza tym leczenie tarczycy nie jest tylko wtedy kiedy chce się zajść w ciążę. Może ona powodować różne dolegliwości utrudniające życie.
Tak jak dziewczyny mówią, koniecznie usg.

Żadnych dolegliwości nigdy nie miałam, stad powód odstawienia tabletek. Za to moja dieta ostatnie dwa miesiące opierała się głównie na nabiale. Sery białe i jogurty, mleczne smothiee itd...

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
3 dc, tak z Elbląga a skąd wiesz? [emoji57][emoji57]

Już nie, przestałam brać euthyrox pod koniec lutego. Postanowiliśmy z mężem do czasu operacji i regeneracji żołnierzyków odpuścić starania, to i odstawiłam leki. Tylko nie spodziewałam się ze wyniki tak się pogorszą...:(
Spałam około 6 godzin, byłam na czczo, bez stresu. Myślisz żeby jutro powtórzyć? Czy np przy okazji badania progesteronu?

A jakie leki brałaś?

Nie, nie robiłam usg tarczycy, a powinnam? W sumie mam mocne wole, jak faceci maja jabłko Adama ja mam takie duże wole. Nie brałam żadnych tabletek. Nie biorę od końca lutego. Wcześniej brałam euthyrox. Jak zaszłam w ciąże to dr kazała mi zbadać tsh i powiedziała ze jak będę miała max 2,5 to spokojnie nic nie trzeba a jak więcej to koniecznie przyjść po receptę. I dostałam euthyrox.

Bo ten lab jest w Elblągu  lam24 

A czemu odstawilas euthyrox z tego co mi wiadomo niedoczynności nie można wyleczyć i się leki całe życie bierze więc nic dziwnego że Ci podskoczylo.

Napisane na SM-G920F w aplikacji Forum BabyBoom

Liściem bananowca [emoji23][emoji23][emoji23][emoji23] uwielbiam Cię :)

Żadnych dolegliwości nigdy nie miałam, stad powód odstawienia tabletek. Za to moja dieta ostatnie dwa miesiące opierała się głównie na nabiale. Sery białe i jogurty, mleczne smothiee itd...

Ale kochana tarczyca może nie dawać żadnych objawów, których byś z nią wiązała. Nie wolno się tak bawić z hormonami tarczycy i odstawiac kiedy się chce bo sobie jeszcze krzywdę zrobisz! A z tarczyca nie ma żartów.

Napisane na SM-G920F w aplikacji Forum BabyBoom

Jak już jesteśmy w tarczycowym temacie.... jak myślicie dziewczyny, jak w połowie maja okaże się, że jednak TSH mi nie spadło jak powinno na samym jodzie i selenie (na starcie miałam 2,96), to myślicie, że jak wtedy zacznę brać Eutyrox to w ciągu 2-3 tygodni (do czerwcowej owulacji) powinno mi dojść do bezpiecznego poziomu? Czy to jednak za krótko i powinnam starania przełożyć na lipiec?
Ja miałam 3.3 jak zaczynałam brać eutyrox 25 i lekarz mówił żeby nie trzeba czekać ze staraniami. Po 2 miesiącach miałam już 1.6 z tym ze 3tyg z tego brałam juz większą dawkę bo byłam w ciąży.

Napisane na GT-I9515 w aplikacji Forum BabyBoom

Przy chorej tarczycy to niestety nie jest tak ze mozna hormony po prostu odstawic. Wyniki Ci polecialy bez lekow.

@Kurcia niestety zdaję sobie sprawę, że w ciąży mogę być skazana na hormony... nie będę wtedy wydziwiać, będę grzecznie łykać tabletki [emoji1] Tym bardziej ze bardzo skacze, szczególnie jak organizm dziecka zaczyna ogarniac co to tarczyca i może zacząć robić się niebezpiecznie... poza tym przy nie kontrolowaniu i niezbijaniu tsh w ciąży mogą się pojawić wady u dziecka. Oczywiście to skrajne przypadki, no ale jednak...
Fluor, chlor i brom to antagoniści jodu i niestety upośledzają jego wchłanianie.... generalnie strasznie upierdliwa sprawa [emoji1]
Tita, liczę się z tym, więc zaraz po pozytywnym teście - na tsh i do endo... tego już raczej jodem nie przeskocze, zresztą ryzykowac też nie będę [emoji6]

[emoji304][emoji292][emoji560][emoji128][emoji240][emoji64]

cbpr2ehex2xkwku1.png

Hej kochane [emoji6]
Właśnie wróciliśmy ze spacery, deszcz nas pogonił [emoji53] już mi się brzydnie ta pogoda..
Widzę, że tsh na tapecie [emoji3] ja miałam dzisiaj zrobić progesteron, tsh, ft3 i ft4 ale odpuściłam do następnego miesiąca.. tsh badałam w lutym i miałam 2,02 i wtedy gin powiedziała ze nic z tym nie robimy bo norma dla staraczek jest do 2,3 ale kto wie jak mój organizm do tego podchodzi.. w pierwsza ciąże zaszłam bez problemu ale wtedy tsh miałam 1,2..
Badania odłożyłam bo auto nam padło [emoji53] więc nie wiem ile nas wyniesie naprawa, a do tego jadę z synem od 16 maja na diagnostykę do Istebnej a tam za nocleg płace 75zl.. także kasy trochę poleci..
@Windy, ja myśle, że masz już po owu [emoji6] mnie ovufriend też nie potrafiło się zdecydować bo miałam na początku nieznaczny skok ale w końcu wydaje mi się, że dobrze wyznaczyło [emoji6] jak jutro Ci podskoczy to pewnie to jednorazowy spadek tym bardziej, że późno poszłaś spać [emoji6]
Arow, kurczę tsh faktycznie wysokie.. ale dziewczyny nie raz pisały, że łatwo można je zbić także dostaniesz tabletki i po kłopocie [emoji6]
Sylwia, 15tc? Ale ten czas leci !! Śliczne maleństwo [emoji7]

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

@Basia Mam tabletki, nawet sporo bo dostałam receptę na kilka opakowań po 100 tabletek.

Jestem głupia i nieodpowiedzialna ze tak sobie pofolgowałam z tymi moimi hormonami. No nic, od jutra tableteczki w ruch :)

Dzięki dziewczyny za "kopa w dupę" :) zanim żołnierzyki M się zregenerują to i ja się podrasuje. :)

[emoji1320][emoji1320][emoji1320]

reklama
@Basia Mam tabletki, nawet sporo bo dostałam receptę na kilka opakowań po 100 tabletek.

Jestem głupia i nieodpowiedzialna ze tak sobie pofolgowałam z tymi moimi hormonami. No nic, od jutra tableteczki w ruch :)

Dzięki dziewczyny za "kopa w dupę" :) zanim żołnierzyki M się zregenerują to i ja się podrasuje. :)

[emoji1320][emoji1320][emoji1320]

Takie nastawienie mi sie podoba :) [emoji1320]

Do góry