reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2017 ;) zapraszam!

Asiu teoretycznie do roku czasu nie robi się żadnych badań pod kątem niepłodności...3 mce to bardzo mało. Czy coś Cię niepokoi w Twoim cyklu? Jak miesiączki? Są reguralne?Wiesz kiedy mniej więcej masz owulacje? Nie masz plamien między@?
Na początek zbadaj tarczyce. Z badań polecanych przed ciąża to z tego co kojarzę toksoplszmoza cytomegalia sprawdzenie przeciwciał na różyczkę...
Ogólnie morfologia może. Łykac kwas foliowy.
Z badaniem nasienia może nie ma co startować jeszcze ale niech Twój Men dba aby plemniki były dobre-zero używek (no alko okazjonalnie może być),ruch i zbilansowana dieta. Może wcinac orzechy brazylijskie[emoji6]
No i najtrudniejsze-wyluzować i cieszyć się seksem nie tylko w dni plodne[emoji6]

Napisane na LG-H815 w aplikacji Forum BabyBoom
Cykle mam 28 dniowe, od kilku miesiecy nawet o dzień się nie opóźnił ;) Kwas biorę od 2,5 miesiąca. Plamień nie mam. Jedynie co ostatnio zauważyłam to kilka dni przed @ strasznie bolało mnie podbrzusze, co nigdy mi się nie zdarza. Zazwyczaj boli zaraz przed samym przyjściem @ ( dosłownie kilka godzin przed ) albo juz w trakcie trwania. Niestety @ pojawiła się w terminie, baaardzo skąpa... dziś jest 4 dc i nawet nie czuję żebym cokolwiek miała...ból minął w 1 dc. Tarczycę badałam kilka miesięcy temu i jest w porządku :). Zacznę chyba mierzyć sobie temperaturę, żeby dokładnie wiedzieć kiedy jest owulacja .. Dzięki :)

reklama
Cześć! Witaj :) Też jestem nowa i zaczynam. Z tego co czytałam 3 miesiące to nie powód do zmartwień. Niektórzy mówią że pół roku-rok to taka "norma". Słyszałam, że w każdym cyklu ma się podobno tylko 25% szans na zajście w ciąże, w związku z tym czasem zabiera to kilka miesięcy.
Jeżeli masz regularne miesiączki i żadnych innych problemów zdrowotnych (tarczyca, endometrioza, policystyczne jajniki) to na pewno bym się nie załamywała. Stosowałaś wcześniej antykoncepcję hormonalną?
Lekarz najlepiej Ci wskaże jakie badania przeprowadzić, ale ja polecałabym hormony (np. TSH, prolaktynę), może Ca-125 - żeby wyłapać ewentualne problemy z jajnikami lub endometriozę.
Ale na pewno wszystko jest u Ciebie w porządku. :)
Hej :) Tak stosowałam antykoncepcję hormonalną, ale przerwałam pół roku temu właśnie z myślą o dziecku :) Mam nadzieję, że jak pójdę do lekarza to dostanę skierowanie na te wszystkie podstawowe badania, bo nie ukrywam jestem jeszcze w tym zielona :(

Hej :) Tak stosowałam antykoncepcję hormonalną, ale przerwałam pół roku temu właśnie z myślą o dziecku :) Mam nadzieję, że jak pójdę do lekarza to dostanę skierowanie na te wszystkie podstawowe badania, bo nie ukrywam jestem jeszcze w tym zielona :(
Lekarz na pewno wszystko Ci wypisze. A jakie TSH Ci wychodziło - masz może wyniki? Bo mi też wychodzi "w widełkach" bo norma jest do 4,0 a ja mam 2,96 i myślałam, że wszystko jest ok, ale gin powiedział, że przy takim wyniku ciąża to nie za bardzo...

Hey kochane :) temperatura spadła do 37,5 i nawet noc w miarę przespałam. Jajniki już nie bolą tylko czasami takie kłucie, skurcz czy ciągnięcie. Generalnie jest dużo lepiej :) To chyba taki prezent urodzinowy dla mnie choć plan był że pojedziemy z m pochodzić po pięknych ogrodach, zjemy tam obiad i w prezencie m mi kupi co zechce na ogródek a tu dupa... Dla ostrożności jeszcze dzień w łóżku spędzę... Cóż wycieczkę trzeba przełożyć...
Oczywiście witam w naszym gronie wszystkie nowe staraczki :)
Dziś masz urodziny? Wszystkiego najlepszego! [emoji8] życzę Ci prezentu w postaci dzidziusia, myślę że to najlepszy prezent jaki można dostać [emoji8]

Cześć! Witaj :) Też jestem nowa i zaczynam. Z tego co czytałam 3 miesiące to nie powód do zmartwień. Niektórzy mówią że pół roku-rok to taka "norma". Słyszałam, że w każdym cyklu ma się podobno tylko 25% szans na zajście w ciąże, w związku z tym czasem zabiera to kilka miesięcy.
Jeżeli masz regularne miesiączki i żadnych innych problemów zdrowotnych (tarczyca, endometrioza, policystyczne jajniki) to na pewno bym się nie załamywała. Stosowałaś wcześniej antykoncepcję hormonalną?
Lekarz najlepiej Ci wskaże jakie badania przeprowadzić, ale ja polecałabym hormony (np. TSH, prolaktynę), może Ca-125 - żeby wyłapać ewentualne problemy z jajnikami lub endometriozę.
Ale na pewno wszystko jest u Ciebie w porządku. :)
Witaj ;)

Masz rację, 3 miesiące to bardzo mało :) tutaj dziewczyny czasem starają się latami :) zdrowe pary powinny zajść do roku czasu, a później powinno się myśleć co dalej :) powodzenia!

Nie chodzę, nie ćwiczę póki co. Chciałam Chodakowską sobie chociaż włączyć ale słyszałam że te ćwiczenia są nie do końca zdrowe. Wolę pójść na fitness gdzieś nie lubię sama ćwiczyć [emoji1]

Napisane na SM-G920F w aplikacji Forum BabyBoom
Powiem tak, my mamy niektóre podobne ćwiczenia jak u Chodakowskiej, ale ja wolę chodzić na zajęcia po pierwsze że względu na to, że łatwiej mi się zmobilizować, a po drugie dlatego, że wiem, że wtedy ćwiczenia wykonuje poprawnie. Po Chodakowskiej często bolały mnie kolana, wydaje mi się, że niepoprawnie wykonywałam ćwiczenia. No i tam daje z siebie 100%, nie da się oszukiwać [emoji12]

Witam Was dziewczynki po długiej nieobecności. Już powinnam być na bieżąco, gdyż w końcu się doczekałam nowej komory :D
Obiecałam, że wstawię zdjęcie mojego dzieciątka, więc proszę :)
U mnie już 14tc a z usg to już prawie 15 a mdłości ciąg dalszy. Mam nadzieję, że "kiedys" odpuszcza :)
Jakie cudo [emoji7][emoji7][emoji7] ciocia się zakochała!! Nie wierzę, że to już 15 to [emoji33]

Wrócił Ci cykl do normy po odstawieniu? Ja brałam 4 lata, w październiku odstawiłam i dopiero teraz widzę, że organizm wraca do normy. Jeszcze w ubiegłym miesiącu miałam trądzik na plecach i dekolcie, w tym cyklu jeszcze się nie pojawił, więc jest nadzieja :)

qdkkj44j6bi2vbec.png

Tak piszecie o tych badaniach, ja chyba po wypłacie zrobię znowu tsh, ostatnio miałam 2,3, ciekawe jak jest teraz. Do tego zrobić ft3 i ft4, tylko przypomnijcie co te wyniki mówią?

Laski, jeśli chodzi o tabelkę, podeślijcie mi dane na priv proszę. Od piątku nie uzupelnialam, bo nie miałam dostępu do komputera, więc już nie znajdę tych danych.

qdkkj44j6bi2vbec.png

Cześć dziewczynki :)
Ja tak na szybko z pytaniem. Co bierzecie na infekcje intymne? Coś mi się przypałętało i swędzi niemiłosiernie. Kupiłam Iladian direct plus i clotrimazolum. Macie jakiś sprawdzony zestaw?

@Lanvin kochana dziękuję! :) ja sama nie wierzę, że już 15tc kiedy to zleciało..
Jak będziesz badać tsh, ft3, ft4 to warto jeszcze zadań antyTPO i antyTg. To są przeciwciała i np. AntyTPO jest wysokie jak ma się hashimoto.
Ostatnio moja pani endokrynolog opowiedziała mi ciekawa historie. Leczyla taka kobitke u której nie wiem czy nie było tarczycy czy aż tak źle działała, że leczyla ja tylko biorąc pod uwagę właśnie ft4, bo tsh było zerowe. I wyprowadziła ja, ma swoje dzieciątko

@StorAnia co tam nam stan szopy, grunt że fluidy dobre ma [emoji16] a na plamienia nie pomogę, nigdy nie miałam... Może to przez clo i faktycznie okołoowulacyjne, brałaś je w końcu?

@gabrika cieszę się bardzo że z głową już lepiej, to podstawa [emoji123] I cudownie że masz takie wsparcie, naprawdę [emoji4]

@sylwaq90 [emoji7] [emoji7] niby dopiero 15tyg a już jaki człowieczek [emoji4]

@Lanvin ze mnie to już całkiem niewychowane chamidło, bo wcale się nie witam [emoji28]

A mi dzisiaj temp lekko spadła i ovufriend rozmyślił się co do dnia owu [emoji19] A rację miał, nawet śluz by się zgadzał... ugh. Rzuci któraś tabelką? [emoji16]

[emoji304][emoji292][emoji560][emoji128][emoji240][emoji64]

cbpr2ehex2xkwku1.png

Cześć dziewczynki :)
Ja tak na szybko z pytaniem. Co bierzecie na infekcje intymne? Coś mi się przypałętało i swędzi niemiłosiernie. Kupiłam Iladian direct plus i clotrimazolum. Macie jakiś sprawdzony zestaw?
U mnie Gynoxin, ale to silny lek i tylko on u mnie działa, z tym że u mnie to zazwyczaj są infekcje bakteryjne, bo mam taką jedną, która się przyplatala i zostanie ze mną na dłużej :/ chociaż ostatnio brałam Lactovaginal jak zaczęło delikatnie swedziec i mi przeszło :)

@Lanvin kochana dziękuję! :) ja sama nie wierzę, że już 15tc kiedy to zleciało..
Jak będziesz badać tsh, ft3, ft4 to warto jeszcze zadań antyTPO i antyTg. To są przeciwciała i np. AntyTPO jest wysokie jak ma się hashimoto.
Ostatnio moja pani endokrynolog opowiedziała mi ciekawa historie. Leczyla taka kobitke u której nie wiem czy nie było tarczycy czy aż tak źle działała, że leczyla ja tylko biorąc pod uwagę właśnie ft4, bo tsh było zerowe. I wyprowadziła ja, ma swoje dzieciątko
O właśnie, antyTPO moja internistka kazała mi zrobić, ale ostatnio nie miałam kasy, też zrobię, dzięki :)

Pokaż brzunio, kochana :)

qdkkj44j6bi2vbec.png

reklama
Tak piszecie o tych badaniach, ja chyba po wypłacie zrobię znowu tsh, ostatnio miałam 2,3, ciekawe jak jest teraz. Do tego zrobić ft3 i ft4, tylko przypomnijcie co te wyniki mówią?

Laski, jeśli chodzi o tabelkę, podeślijcie mi dane na priv proszę. Od piątku nie uzupelnialam, bo nie miałam dostępu do komputera, więc już nie znajdę tych danych.

qdkkj44j6bi2vbec.png
Mi jeden lekarz mówił, że TSH wystarczy mi zbić poniżej 2,6 , a gdzieś indziej znów czytałam, że najlepiej to 1,4 ... tam to chyba nigdy nie dotrę...

Do góry