reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Relacje z wizyt lekarskich czyli co słychać u maluszka

Papercut mam jeden przepis na śniadanie z kaszy jaglanej z bakaliami, pyszny czasami sobie robie bo mi strasznie smakuje. Z tego co widze do chyba wszystkie składniki jak najbardziej wskazane w nietolerancji glukozy czy cukrzycy. Oto przepis:
- 3/4 szklanki wody wlać do rondelka, poczekać aż się zagotuje,
- dodać 1,5 łyżki kaszy jaglanej (jedna łyżka czubata i pół),
- dodać dodatkowo 1 płaską łyżkę płatków owsianych,
- gotować na baaardzo małym ogniu, ok 15 minut aż woda prawie wyparuje i miękka będzie kasza,
- pod koniec gotowania wg uznania dodać suszone np. morele, czy suszone śliwki pokrojone w kosteczkę oraz pokroić w kosteczkę połóweczkę jabłka i banana,
- na koniec dodać 1 dużą łyżkę jogurt naturalnego.

Ja uwielbiam to śniadanko, nie trzeba dodawać cukru bo jabłka i suszone owoce puszczają sok i śniadanko w smaku jest w sam raz. Proporcje każdego ze skłądnikó można sobie dowolnie zmieniać wg uznania.

Polecam bo pyszne i zdrowe :)
ps. jakbyśmy nie musiały być na diecie można byłoby dodać łyżkę masełka do smaku, jest wtedy jeszcze smaczniejsze :)

reklama
Masełko pycha a ja wlasnie bylam odprowadzic córeczkę do szkoly i jak wrocialam do domy i weszlam na 2 pietro to chwila odpoczynku bo zadyszki doatalam i w dodatku bola mnie dzis żebra z prawej strony chyna moj królewicz okopal je w nocy :-)

Niunia102 pewnie małemu się śniło że biegnie do mamusi :) a tak w ogóle to ciekawe czy sprawdzi się, jak to mówią że gdy dziecko w brzuszku w nocy aktywne a w dzień śpi, to tak też będzie po porodzie..
A daleko masz córcie zaprowadzać do szkoły? super jak szkoła niedaleko i można na piechotę trochę się dotleniając.
Moja do przedszkola chodzi, a do szkoły od września, mam nadzieje że się rozpakuje i będę mogła być z nią na rozpoczęciu roku bo to wielka chwila :)

Ja po wizycie , Igi główka w dół :) wszystko w porządku , wody szyjka i pH wiec super.

p19udqk3i1x6xig4.png

Bibelota a mówiłaś, że jesteś w ciąży? Ja musiałam bardzo długo czekać na wizytę u endokrynologa i gdy usłyszałam termin tego samego dnia umówiłam się prywatnie.
Przy diecie cukrzycowej najważniejsze jest jedzenie często małych porcji jedzenia o niskim IG. Wprowadźcie brązowy ryż, kasze, makaron razowy, pieczywo do diety zamiast białego. Owoców tez dużo nie można i nie na wieczór, to samo tyczy się nabiału. Po posiłku dobrze jest zażyć ruchu. Zasadniczo rano cukry nie wariuja tak jak wieczorem, więc na śniadanko można sobie pozwolić na co nieco zakazanego ale potem już lepiej nie ryzykować :p Mięso chude (kurczak, indyk, królik czasem wieprzowina) byle nie smażone :)
Mamakulka super wieści :p
Koleżanka urodziła dziecko 2 miesiące temu, w ciąży jej synek był mało aktywny w dzień a w nocy szalał i tak mu zostało. U mnie jest na odwrót cały dzień dyskoteka a w nocy spokój :p Także może tak zostać po porodzie ;p

reklama
Mamakulka supre ze u malenstwa wszystko ok
Bibelota so szkoly mamyniecałee 5 min wiec bliziutko ale dobija mnie wchodzenie na 2 pietro w kamienicy czasami wchodze i nic mi nie jest a czasami gorzej sie czuje pewnie zalezy to od ulozenia małego albo od tego co akurat kopie :-)

Do góry