reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Pomysły na obiady

Krówke robiłam i faktycznie pycha:-) a nad tą karkówką właśnie się zastanawiałam:sorry2: także dobrze, że polecasz to spokojnie wypróbuje;-)
 
reklama
IZA PRZEPIS Z NETU
Skrzydełka z kurczaka ala KFC

[FONT=verdana,geneva]Składniki:
1 kg skrzydełka z kurczaka
2 łyżki vegeta
1/2 szklanka płatki
1/2 szklanka mąka
1 jajko
1 łyżeczka papryka słodka
1 łyżeczka papryka ostra
1 łyżeczka kminek mielony bazylia, tymianek rozmaryn,
sól pieprz cayenne, pieprz
5 łyżka mleko
olej do smażenia
[/FONT][FONT=verdana,geneva]Sposób wykonania:
Skrzydełka bardzo dokładnie myjemy, odcinamy koncówki. Płatki kukurydziane mielimy w maszynce do mięsa lub mikserze.Przygotowane skrzydełka gotować 10 min w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki vegety. Z reszty składników zrobić panierkę gęstości bardzo dobrej śmietany. Ostudzone skrzydełka maczać w panierce, muszą być nią dokładnie pokryte i smażyć w głębokim oleju na złoto. Najlepiej udają się we frytkownicy.[/FONT]
 
Z "Dania za grosik", te wyprobuje na pewno

Flaczki rybne na sposob rosyjski (45min, 3zl za porcje)

średnia marchew
mała pietruszka
1/4 selera
2 małe cebulki, 3 łyżki masła
3 łyżki oleju
kostka bulionowa warzywna
2 garście makaronu (łazanki lub krajanka)
duży filet ryby bez skóry
slodka mielona papryka
majeranek, mąka
1/2 szklanki słodkiej śmietany
curry, sól, pieprz, natka

Marchew, pietruszke, seler zetrzec na grubych oczkach, cebula w półksieżyce i dusić 5 min na 2 luzkach masla i lyzce oleju. Przelozyc do garnka, zalac 3 szkl. wody, dodac kostke bulionowa, gotowac 20min. Makaron ugotowac osobno. Filet w cienkie paski, posolic, popieprzyc, papryka i majeranke, obtoczyc w mace i samzyc na oleju i reszcie masla na rumiano. Wlozyc do wywaru. Doprawic do smaku. Zabielic smietana, wrzuci makaron i posypac natka.



Rumuńska gulaszowa z kluseczkami (55min, 3,5 z porcje)

2 cebule, ząbek czosnku, łyżka smalcu
łyżeczka ostrej papryki
50dog wołowiny
4 szkl. bulionu mięsnego z kostki
marchew, czerwona papryka, sól, pieprz, szczypiorek

KLUSKI: 15dab mąki, jajko, sól

Cebule i czosnek drobno posiekać, opruszyc papryka i smażyć chwile na smalcu. Wolowine pokroic w niewielka kostke i wrzucic do rondla z cebula. Podlac goracym bulionem i gotowac 40min na malym ogniu. Dolac 1,5 szkl. wrzatku. Marchew w plasterki, papryke w paski, dodac do garnka i gotowac 15min. Zrób kluski: make wymieszaj z jajkiem i sola i taka iloscia letniej wody zeby powstalo geste, elastyczne ciasto. Kladz je maczana we wrzatku lyzeczja na wrzaca zupe, gotuj az wyplyna. Zupe przypraw do samku i posyp szczypiorkiem.
 
GĘSTA Z PARÓWKAMI (45min, 3,50 porcja)

35dag soczewicy
liść laurowy, 2 ząbki czosnku
15dag wędzonego boczku
olej, porcja włoszczyzny
cebula, 2 ziemniaki
majeranek, sok z cytryny
6 parówek
sól, pieprz

Soczewicę namoczyć na noc, odcedzic, przelozyc do duzego garnka i zalac 5szkl. wody.Wlozyc lisc laurowy, czosnek, gotowac 30min. Boczek w kostke przesmazyc. Cebule drobno, wloszczyzna w kostke i zrumienic na tluszczu z boczku. dodac soczewice z pokrojonymi w kostke ziemniakami. Gotowac przez 30min. Przyprawic sola i pieprzem, majerankiem i sokiem z cytryny. Wlozyc pokrojone w plasterki parowki
 
reklama
ŻUREK EKSPRESOWY (30min, 2,50 porcja)

20dag chleba
łyżka smalcu lub oleju
4 ząbki czosnku, łyżeczka kminku
torebka żurku w proszku
natka, łyżka masła, sól, pieprz


Chleb porwij na kawalki i przesmaz. Gdy sie nieco zarumieni dorzuc 2 drobno pokrojon zabki czosnku, łyżeczkę kminku i chwilke razem posmazyc.Zurek przygotuj wg przepisu na torebce. Dodaj podsmazony chleb, troche natki i gotuj na malutkim ogniu 20min. Dorzuc pozostale 2 zabki czosnku przepuszczone przez praske, sol i pieprz.
 
Do góry