reklama
izabela352
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 1 Luty 2007
- Postów
- 2 237
macie jakies pomysly na skrzydelka? z czym je ew. podajecie?
monia_l
Wrześniowe mamy'07
- Dołączył(a)
- 25 Marzec 2008
- Postów
- 10 259
IZA PRZEPIS Z NETU
Skrzydełka z kurczaka ala KFC
[FONT=verdana,geneva]Składniki:
1 kg skrzydełka z kurczaka
2 łyżki vegeta
1/2 szklanka płatki
1/2 szklanka mąka
1 jajko
1 łyżeczka papryka słodka
1 łyżeczka papryka ostra
1 łyżeczka kminek mielony bazylia, tymianek rozmaryn,
sól pieprz cayenne, pieprz
5 łyżka mleko
olej do smażenia
[/FONT][FONT=verdana,geneva]Sposób wykonania:
Skrzydełka bardzo dokładnie myjemy, odcinamy koncówki. Płatki kukurydziane mielimy w maszynce do mięsa lub mikserze.Przygotowane skrzydełka gotować 10 min w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki vegety. Z reszty składników zrobić panierkę gęstości bardzo dobrej śmietany. Ostudzone skrzydełka maczać w panierce, muszą być nią dokładnie pokryte i smażyć w głębokim oleju na złoto. Najlepiej udają się we frytkownicy.[/FONT]
Skrzydełka z kurczaka ala KFC
[FONT=verdana,geneva]Składniki:
1 kg skrzydełka z kurczaka
2 łyżki vegeta
1/2 szklanka płatki
1/2 szklanka mąka
1 jajko
1 łyżeczka papryka słodka
1 łyżeczka papryka ostra
1 łyżeczka kminek mielony bazylia, tymianek rozmaryn,
sól pieprz cayenne, pieprz
5 łyżka mleko
olej do smażenia
[/FONT][FONT=verdana,geneva]Sposób wykonania:
Skrzydełka bardzo dokładnie myjemy, odcinamy koncówki. Płatki kukurydziane mielimy w maszynce do mięsa lub mikserze.Przygotowane skrzydełka gotować 10 min w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki vegety. Z reszty składników zrobić panierkę gęstości bardzo dobrej śmietany. Ostudzone skrzydełka maczać w panierce, muszą być nią dokładnie pokryte i smażyć w głębokim oleju na złoto. Najlepiej udają się we frytkownicy.[/FONT]
monia_l
Wrześniowe mamy'07
- Dołączył(a)
- 25 Marzec 2008
- Postów
- 10 259
Skrzydełka faszerowane
Skrzydełka faszerowane - Mięso w roli głównej - Moja książka kucharska - bloog.pl
Skrzydełka faszerowane - Mięso w roli głównej - Moja książka kucharska - bloog.pl
justyna800717
Mama Mateuszka 6.09.07.
Z "Dania za grosik", te wyprobuje na pewno
Flaczki rybne na sposob rosyjski (45min, 3zl za porcje)
średnia marchew
mała pietruszka
1/4 selera
2 małe cebulki, 3 łyżki masła
3 łyżki oleju
kostka bulionowa warzywna
2 garście makaronu (łazanki lub krajanka)
duży filet ryby bez skóry
slodka mielona papryka
majeranek, mąka
1/2 szklanki słodkiej śmietany
curry, sól, pieprz, natka
Marchew, pietruszke, seler zetrzec na grubych oczkach, cebula w półksieżyce i dusić 5 min na 2 luzkach masla i lyzce oleju. Przelozyc do garnka, zalac 3 szkl. wody, dodac kostke bulionowa, gotowac 20min. Makaron ugotowac osobno. Filet w cienkie paski, posolic, popieprzyc, papryka i majeranke, obtoczyc w mace i samzyc na oleju i reszcie masla na rumiano. Wlozyc do wywaru. Doprawic do smaku. Zabielic smietana, wrzuci makaron i posypac natka.
Rumuńska gulaszowa z kluseczkami (55min, 3,5 z porcje)
2 cebule, ząbek czosnku, łyżka smalcu
łyżeczka ostrej papryki
50dog wołowiny
4 szkl. bulionu mięsnego z kostki
marchew, czerwona papryka, sól, pieprz, szczypiorek
KLUSKI: 15dab mąki, jajko, sól
Cebule i czosnek drobno posiekać, opruszyc papryka i smażyć chwile na smalcu. Wolowine pokroic w niewielka kostke i wrzucic do rondla z cebula. Podlac goracym bulionem i gotowac 40min na malym ogniu. Dolac 1,5 szkl. wrzatku. Marchew w plasterki, papryke w paski, dodac do garnka i gotowac 15min. Zrób kluski: make wymieszaj z jajkiem i sola i taka iloscia letniej wody zeby powstalo geste, elastyczne ciasto. Kladz je maczana we wrzatku lyzeczja na wrzaca zupe, gotuj az wyplyna. Zupe przypraw do samku i posyp szczypiorkiem.
Flaczki rybne na sposob rosyjski (45min, 3zl za porcje)
średnia marchew
mała pietruszka
1/4 selera
2 małe cebulki, 3 łyżki masła
3 łyżki oleju
kostka bulionowa warzywna
2 garście makaronu (łazanki lub krajanka)
duży filet ryby bez skóry
slodka mielona papryka
majeranek, mąka
1/2 szklanki słodkiej śmietany
curry, sól, pieprz, natka
Marchew, pietruszke, seler zetrzec na grubych oczkach, cebula w półksieżyce i dusić 5 min na 2 luzkach masla i lyzce oleju. Przelozyc do garnka, zalac 3 szkl. wody, dodac kostke bulionowa, gotowac 20min. Makaron ugotowac osobno. Filet w cienkie paski, posolic, popieprzyc, papryka i majeranke, obtoczyc w mace i samzyc na oleju i reszcie masla na rumiano. Wlozyc do wywaru. Doprawic do smaku. Zabielic smietana, wrzuci makaron i posypac natka.
Rumuńska gulaszowa z kluseczkami (55min, 3,5 z porcje)
2 cebule, ząbek czosnku, łyżka smalcu
łyżeczka ostrej papryki
50dog wołowiny
4 szkl. bulionu mięsnego z kostki
marchew, czerwona papryka, sól, pieprz, szczypiorek
KLUSKI: 15dab mąki, jajko, sól
Cebule i czosnek drobno posiekać, opruszyc papryka i smażyć chwile na smalcu. Wolowine pokroic w niewielka kostke i wrzucic do rondla z cebula. Podlac goracym bulionem i gotowac 40min na malym ogniu. Dolac 1,5 szkl. wrzatku. Marchew w plasterki, papryke w paski, dodac do garnka i gotowac 15min. Zrób kluski: make wymieszaj z jajkiem i sola i taka iloscia letniej wody zeby powstalo geste, elastyczne ciasto. Kladz je maczana we wrzatku lyzeczja na wrzaca zupe, gotuj az wyplyna. Zupe przypraw do samku i posyp szczypiorkiem.
justyna800717
Mama Mateuszka 6.09.07.
GĘSTA Z PARÓWKAMI (45min, 3,50 porcja)
35dag soczewicy
liść laurowy, 2 ząbki czosnku
15dag wędzonego boczku
olej, porcja włoszczyzny
cebula, 2 ziemniaki
majeranek, sok z cytryny
6 parówek
sól, pieprz
Soczewicę namoczyć na noc, odcedzic, przelozyc do duzego garnka i zalac 5szkl. wody.Wlozyc lisc laurowy, czosnek, gotowac 30min. Boczek w kostke przesmazyc. Cebule drobno, wloszczyzna w kostke i zrumienic na tluszczu z boczku. dodac soczewice z pokrojonymi w kostke ziemniakami. Gotowac przez 30min. Przyprawic sola i pieprzem, majerankiem i sokiem z cytryny. Wlozyc pokrojone w plasterki parowki
35dag soczewicy
liść laurowy, 2 ząbki czosnku
15dag wędzonego boczku
olej, porcja włoszczyzny
cebula, 2 ziemniaki
majeranek, sok z cytryny
6 parówek
sól, pieprz
Soczewicę namoczyć na noc, odcedzic, przelozyc do duzego garnka i zalac 5szkl. wody.Wlozyc lisc laurowy, czosnek, gotowac 30min. Boczek w kostke przesmazyc. Cebule drobno, wloszczyzna w kostke i zrumienic na tluszczu z boczku. dodac soczewice z pokrojonymi w kostke ziemniakami. Gotowac przez 30min. Przyprawic sola i pieprzem, majerankiem i sokiem z cytryny. Wlozyc pokrojone w plasterki parowki
justyna800717
Mama Mateuszka 6.09.07.
bez sprawdzania mowie,ze dobre,bo robilam podobnete flaczki brzmią ciekawie... jak zrobisz to napisz czy dobre
reklama
justyna800717
Mama Mateuszka 6.09.07.
ŻUREK EKSPRESOWY (30min, 2,50 porcja)
20dag chleba
łyżka smalcu lub oleju
4 ząbki czosnku, łyżeczka kminku
torebka żurku w proszku
natka, łyżka masła, sól, pieprz
Chleb porwij na kawalki i przesmaz. Gdy sie nieco zarumieni dorzuc 2 drobno pokrojon zabki czosnku, łyżeczkę kminku i chwilke razem posmazyc.Zurek przygotuj wg przepisu na torebce. Dodaj podsmazony chleb, troche natki i gotuj na malutkim ogniu 20min. Dorzuc pozostale 2 zabki czosnku przepuszczone przez praske, sol i pieprz.
20dag chleba
łyżka smalcu lub oleju
4 ząbki czosnku, łyżeczka kminku
torebka żurku w proszku
natka, łyżka masła, sól, pieprz
Chleb porwij na kawalki i przesmaz. Gdy sie nieco zarumieni dorzuc 2 drobno pokrojon zabki czosnku, łyżeczkę kminku i chwilke razem posmazyc.Zurek przygotuj wg przepisu na torebce. Dodaj podsmazony chleb, troche natki i gotuj na malutkim ogniu 20min. Dorzuc pozostale 2 zabki czosnku przepuszczone przez praske, sol i pieprz.
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 31
- Wyświetleń
- 4 tys
- Odpowiedzi
- 10
- Wyświetleń
- 3 tys
- Odpowiedzi
- 3 tys
- Wyświetleń
- 119 tys
Podziel się: