reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pomysły na obiady

Kartoflanka serowa (45min, 3zl)

50dag ziemniakow
25dag pora
cebula,
10dag boczku
łyżka oleju
4 szkl. bulionu
1/2 szkl. smietany slodkiej
3 łyżki startego żółtego sera
sol, pieprz

Ziemniaki obierz, pokroj w kostke, gotuj w osolonej wodzie 20min. Por w plasterki, gotuj osobno 15 min.posol. Ziemniaki i por odcedz. cebule posiekaj. Boczek w kostke. Wgzrnku rozgrzej olej, wrzuc boczek i cebule i smaz ok.5min. Wlej rosol, zagotuj, dodaj ziemniaki i por, podgrzej. Dodaj smietane i wymieszaj. Wsyp ser, przypraw sola i pieprzem
 
reklama
Pory faszerowane białą kiełbasą 30min, 3zl)

1 kg porow (jaknajgrubszych)
40da bialej kielbasy
2 jajka
maly kubeczek smietany
2-3 lyzki masla
szklanka bulionu, sol, pieprz

Pory pokroic na kawalki 10-15 cm. Rozkroj w zdluz nie przecinajac do konca. Wyjmij srodki i drobno posiekaj. Kielbase obierz ze skory, pokroj drobno, polacz z posiekanym porem, jajkami i smietana. Przypraw do smaku soal i pieprzem. Przygotowana masa napelnij wydrazone pory, zwiaz biala nicia (lub dlugim zdzblem szczypiorku), naczynie zaroodporne natlusc, uluz w nim ciasno pory, zalej bulionem i zapiekaj 15-20 min w temp. 180
 
Pierogi z kapusta i twarogiem (wygladaja przepysznie) (40min, 2,50)

Ciasto : 50dag maki, jajko, szczypta soli, szklanka goracej wody

Farsz : 1/2 nieduzej glowki kapusty, duza cebula, olej, 25dag twarogu, kminek, sol, pieprz

Z podanych skaldnikow zagniesc ciasto i odstawic na pol godziny. Kapuste poszatkuj, przeloz do garnka i zalej woda. Ugotuj do miekkosci, odcedz i zmiel. Cebule zrumien na oleju, wymieszaj z kapusta, chwile smaz razem. Dodaj pokruszony ser, przypraw do smaku sola, pieprzem i kminkiem. Ciasto na pierogi rozwalkuj, wycinaj kola. Na kazde naloz farsz i zaklej. Gotuj wosolonym wrzatku 3mni od wypluniecia. Polej skawrkami
 
Wstażki z miodem i bazylią (30min, 3,50zł)

peczek swierzej bazylii, 3 zabki czosnku, mielona ostra papryka
1/2 filizanki ziaren slonecznika, 4 lyzki startego zoltego sera
sok z 1 cytryny, 1/3szkl. oliwy z oliwek
6 lyzeczek miodu, sredni kubek slodkiej smietany
1/3 szkl. bulionu drobiowego, sol, pieprz
50dag makaronu wstazki

Bazylie posiekaj z zabkami czosnku, papryka do samku i uprazonymi ziarnami slonecznika. Dodaj zolty ser, sok z cytryny, oliwe z oliwek i miod. Przelej do garnka, dodaj smietane i bulion. Sos gotuj na malym ogniu mieszajac az zgestnieje. Dopraw pieprzem. Makaron ugotuj, wymieszaj zsosem w garnku. Przed podaniem posyp natka, ew. jeszcze zoltym serem
 
Ravioli z bazylia (30 min, 3,5zl)

CIASTO : po peczku swierzej bazylii i natki, 3 jajka, 2 zoltka, 50dag maki

FARSZ : cebula, 3 zabki czosnku, maslo, 10 listkow bazylii, 50dag twarogu, 4 lyzki startego sera, sol, pieprz, olej

Natke i bazylie zmiksuj jajkami i zoltkami, wymieszaj z maka, zagniec. Cebule i czosnek posiekaj, zeszklij na masle, wymieszaj z posiekana bazylia, twarogiem i zoltym serem. Przypraw pieprzem. Ciasto cienko rozwalkuj, podziel na pol. N a1 placku u rownych odstepach ukladaj kupki farszu. Przykryj 2 i mocno zlep brzegi i miejsca miedzy farszem, tak zeby nie bylo powietrza. Pokroj na kwadraty. Gotuj wosolonym wrzatku z dodatkiem oleju, 3 min od wyplyniecia. Podawac z zupami lub sosem
 
Schab w ciescie z zoltym serem (40min, 4zl)

4 kotlety schabowe, 4 zabki czosnku, lyzka musztardy, 2 lyzki posiekanej natki, 4 plastry zoltego sera, 7-8 lyzek maki, 3/4 szkl. mleka, 2 jajka, 2 lyzki oleju, 2 lyzki masla, 2 lyzki posiekanej natki lub bazylii, sol, pieprz

Kotlety cienko rozbij. Czosnek posiekaj. Kazdy kotlet posmaruj musztarda, oprosz sola, pieprzem, posiekanym czosnkiem, natka, przykryj plastrem sera, zloz i zepnij wykalaczka. Z maki, mleka i jajek zro geste ciasto nalesnikowe. Maczaj w nim kotlety i smaz na rumiano z obu stron. Nastepnie przeloz do natluszczonego naczynia zaroodpornego i wstaw na 10-15min do piekarnika w 200stopni.
 
Ryba prawie pa chińsku (25min, 3,50)

50dag filetow z dorsza, marchew, por, olej, lyzeczka maki ziemniaczanej

MARYNATA : 2 lyzki oleju, 4 lyzki maggi, lyzka cukru, 2 lyzki bialego octu winnego

Filety pokroj wpaski. Skladniki marynaty wymieszaj, zalej rybe i odstaw. Warzywa pokroj w krazki, podsmaz na oleju, zdejmij z patejni. Dolej troche oleju, rybe osacz, usmaz na chrupiaco i odloz. Maka ziemniaczana rozprowadz w 2 lyzkach wody, wymieszaj z marynata, wylej na patelnie. Doloz rybe i warzywa i mieszaj az sos zgestnieje.
 
"Gołąbki" inaczej


0

0

Składniki


0

0
1 kg białej kapusty

0
0
50 dag mięsa mielonego

0
0
1/2 szklanki kaszy mannej

0
0
1 1/2 szklanki ryżu

0
0
4 jajka

0
0
przecier pomidorowy

0
0
pieprz

0
0
sól

0
0
Wegeta

0
0

Etapy przygotowania


0

1.
0
Kapustę drobno posiekać, przełożyć do dużego naczynia, dodać mielone mięso, kaszę mannę, surowy ryż, jajka i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać i wyrobić. Formować owalne "gołąbki". Piec na rozgrzanym oleju, aż "gołąbki" nabiorą złotego koloru.



0
2.
0
Do rondla wlać około 2 litry wody, dodać przecier pomidorowy rozmieszany w wodzie. Wszystko zagotować. Do gotującego się sosu włożyć "gołąbki" i dusić około 45 minut.



0
3.
0
Gotowe gołąbki wyjąć z rondla. Gdy sosu zostanie zbyt mało należy dodać wodę. Sos zagęścić 4 łyżkami mąki rozmieszanej z niewielką ilością wody.



0
4.
0
Zagotować i doprawić do smaku. "Gołąbki" podawać z ziemniakami polane sosem. Z podanych składników wychodzi około 20 "gołąbków".



0
0
0


0
0

0


54,543,532,521,510,50
0
0
r160_d1.gif
0

0

0

druk.gif
0



Jesteś ciekaw przyszłości?Dowiedz sięczy zakochasz się wiosną,co się zmieni w uczuciach,czy mu zaufać?
0
.onet-ad-main2-halfpage { display: none }
 
reklama
Do góry