reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pomysły na obiady

Meksykański kociołek

(

Składniki:
50 dkg mięsa mielonego
1 duża cebula
2 puszki fasoli czerwonej
1 puszka pomidorów całych w zalewie
1 papryka
1 papryczka chili
koncentrat pomidorowy
bazylia
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Cebule podsmażyć, dodać mięso. Smażyć i mieszając ( można ulepić w mięso w małe kuleczki)aż straci różowy kolor. Podlać wodą i dusić mięso. Dodać pomidory w puszce. Dalej dusić. Pokroić w kostkę paprykę słodką i dodać do mięsa. Papryczkę pokroić w cienkie paski i dodać do mięsa również. I dusić aż papryka zmięknie. Kiedy mięso jest miękkie dodać fasolę czerwoną. Oraz koncentrat pomidorowy dla smaku i koloru. Chwile poddusić jeśli potrawa nie jest zbyt ostra można dodać oprócz pieprzu szczyptę ostrej papryki w proszku. Przyprawić bazylią, solą i pieprzem. Można dodać również czosnek dla podkreślenia smaku i zapachu potrawy.

reklama
Moze to nic wyszukanego,ale ziemniaczki posmazone z cebulka i jajko sadzone. Ziemniaki surowe w cienkich plasterkach na oliwe na patelnie i pod pokrywka. Zmiekna na 100%,bez wczesnego gotowania.

Jak do gotujacej sie zupy wrzucisz makaron to tez w niej sie ugotuje.

Moze to nic wyszukanego,ale ziemniaczki posmazone z cebulka i jajko sadzone. Ziemniaki surowe w cienkich plasterkach na oliwe na patelnie i pod pokrywka. Zmiekna na 100%,bez wczesnego gotowania.

Jak do gotujacej sie zupy wrzucisz makaron to tez w niej sie ugotuje.
te ziemniaczki są pyszne mama u nas tak często robiła,koniecznie z przyprawami(pieprz ziołowy,wegeta,liśc laurowy,ziele angielskie)cebula duszona razem z tymi ziemniakami PYCHa JUSTYNA TAK TO ROBISZ????????????

te ziemniaczki są pyszne mama u nas tak często robiła,koniecznie z przyprawami(pieprz ziołowy,wegeta,liśc laurowy,ziele angielskie)cebula duszona razem z tymi ziemniakami PYCHa JUSTYNA TAK TO ROBISZ????????????
surowe kroje w placterki i na patelnie pod pokrywke, sol, troszke pieprzu, moze byc tymianek, albo taka przyprawa do ziemniakow jest w paczuszce do kupienia. Jak juz zmiekna to drobniutko cubulke wkrawam i wtedy juz podmazam. Najlepsze sa z siadlym mlekiem,ale takim ja u baci co nozem mozna bylo kroic takie geste bylo albo z mizeria i do tego jajko sadzone, pyyyycha

surowe kroje w placterki i na patelnie pod pokrywke, sol, troszke pieprzu, moze byc tymianek, albo taka przyprawa do ziemniakow jest w paczuszce do kupienia. Jak juz zmiekna to drobniutko cubulke wkrawam i wtedy juz podmazam. Najlepsze sa z siadlym mlekiem,ale takim ja u baci co nozem mozna bylo kroic takie geste bylo albo z mizeria i do tego jajko sadzone, pyyyycha

wszystko tak samo tylko na koniec mieszam 2 jajka ze smietana i zalewam ziemniaki, pod przykryciem jeszcze z 2 min ...... wtedy taka skorupka się utworzy.................. mniam

Zupa gulaszowa
Składniki:
1 kg schabu lub karkówki,
2 cebule,
1 ogórek kiszony,
200 g wędzonego boczku,
1 papryka
50 g przecieru pomidorowego,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
olej,
majeranek, curry, mielona papryka,
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
pokroić mięso w dużą kostkę, posypać przyprawami, odstawić na godzinę,
zarumienić mięso na patelni i dosmażyć na małym ogniu dodając 1/2 cebuli
pokrojonej w plastry i plasterki kiszonego ogórka,
przełożyć całość do garnka, zalać 2 i 1/2 szklanki wody i gotować na małym ogniu,
na patelni rozgrzać olej, przesmażyć pokrojony boczek i resztę cebuli, dodać
przecier i pokrojoną w kostkę paprykę - dusić 5 minut, następnie przełożyć do
garnka z mięsem - gotować 10 minut
zagęścić mąką rozprowadzoną w 1/2 szklanki zimnej wody, doprawić do smaku.
Jeszcze trochę pogotować, mieszając od czasu do czasu.

Rybcia w sosie koperkowym

- pół kg filetów rybnych (wszystko jedno jakich)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- szklanka wody lub wywaru z warzyw
- szklanka mleka
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
- cytryna
- sól

Filety (świeże albo mrożone) ugotuj w lekko osolonej i zakwaszonej wodzie lub wywarze. Na patelni lub w rondelku roztop masło, wymieszaj z mąką i podgrzej (nie powinno się zrumienić). Teraz powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając, i zagotuj. Dopraw solą i cytryną, wrzuć koperek, wymieszaj. Sosem koperkowym polej ugotowane filety.Podawaj np. z ziemniakami puree, które uwielbiam.
smacznego

Zapomniałam napisać, ale w czwartek ugotowałam pycha zupke - kapuśniaczek :-D:tak: nie piszę dlatego, aby się głupio chwalić, ale tak z radości :confused::-D:-)

Kapustki kwaszonej nie przelewałam wodą, aby był taki fajny kwaskowy i był :tak: super!!!! Gotowałam na żeberkach, dodałam marchewke, pietruszke, przyprawy do smaku i osobno ugotowałam zimniaczki, które dodałam na końcu do zupy. Dodartkowo dodałam podsmażoną na złoto cebulke razem z tłuszczem :cool2::-D aaaa i kapustke gotowałam razem z innymi warzywami nie rozdzielałam. Wyszło PYCHA!!!!!

Spróbujcie same :tak:

reklama
Do góry