reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Pomysły na obiady

reklama
postna zupa buraczkowa
do gotującej wody wrzucić włoszczyznę ,cebulę,listek,ziele i przyprawę do zupy.
Oddzielnie ugotować buraki
Ugotowaną włoszczyznę utrzeć na grubej tarce i dodać do wywaru
Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do dobrze posolonego wywaru.do miękkich ziemniaków dodać starte na grubej tace buraki i zakwasić octem poczekać aż się zagotuje dodać do smaku trochę cukru
i pieprzu a na koniec doprawić rozprowadzoną z mąką śmietaną i dołożyć lyżkę masła

Zupę można gotować również na wywarze mięsnym,ale specyficzny (cudowny smak tej zupy ) jest właśnie przez to,że gotowana jest na maśle
Smacznego
chef.gif

Pulpety grysikowe

1 i 1/3 szkl. kaszki mannej
2 szkl. mleka
40dag twarogu
4 jajka
1szkl. maki
2 lyzki masla
sol

Mleko zagotowac, wsypac kaszke i mieszac,bedzie bardzo geste.Studzimy, twarog mielimy. Dadajemy do kaszy. Wkladamy zoltka i maslo. Bialka ubijamy na piane i dodajemy. Ciutke solimy. Wszystko wymieszac, ciasto bedzie dosc rzadkie. Na obsypane maka dlonie nabieramy lyzka (najlepiej tez umaczona) troche ciasta, delikatnie obtaczamy w mace zeby nie kleily sie (nieduze, jak pileczka pingpongowa wystarcza) i gotujemy we wrzatku.
Podajemy na slodko jak pierogi lub z sosem. Wyprobowalam obie wersje, pulpeciki sa bardzo delikatne, nic sie nie rozkleja, Mateuszowi bardzo smakuja

potrzebuje jakies pomysly na obiady jednogarnkowe. remontujemy w koncu kuchnie i mam bardzo okrojone miejsce do przyrzadzania czegokolwiek. dodam, ze zlew mam w umywalce, zwglednie wannie ;)

potrzebuje jakies pomysly na obiady jednogarnkowe. remontujemy w koncu kuchnie i mam bardzo okrojone miejsce do przyrzadzania czegokolwiek. dodam, ze zlew mam w umywalce, zwglednie wannie ;)

Zupa cygańska

3 duże papryki czerwone
2 cebule
1 puszka groszku zielonego
ziemniaki
koncentrat pomidorowy
przyprawy

W garnku podsmażyć cebulkę w kostkę, papryke czerwoną w kostkę osolone , przyprawione....udusić....... Wlac wodę do 3/4 garnka wrzucic pokrojone w kostke ziemniaki........... ugotować.......... doprawić papryką słodka sypką i wegetą ( przyprawy) ................ potem dodać koncentrat pomidorowy i wrzicuć groszek. Pogotowac trochę i jeść................. my lubimy ja na dosc ostro, ale ze względu na dzieci nie aż tak bardzo.

brzmi pysznie. kiedys tygrysek podala tez przepis na taka zupe- mieso, fasolka czerwona, kukurydza, koncentrat. robilam ja i nam smakowala.

reklama
Agulka zupa brzmi smakowicie :yes::-)

A ja dziś ugotowałam chyba najlepszy rosół w całym moim marnym życiu :-p ale był pyszny dawno mi tak nie smakował

Do góry