reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pomysły na obiady

reklama
postna zupa buraczkowa
do gotującej wody wrzucić włoszczyznę ,cebulę,listek,ziele i przyprawę do zupy.
Oddzielnie ugotować buraki
Ugotowaną włoszczyznę utrzeć na grubej tarce i dodać do wywaru
Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do dobrze posolonego wywaru.do miękkich ziemniaków dodać starte na grubej tace buraki i zakwasić octem poczekać aż się zagotuje dodać do smaku trochę cukru
i pieprzu a na koniec doprawić rozprowadzoną z mąką śmietaną i dołożyć lyżkę masła

Zupę można gotować również na wywarze mięsnym,ale specyficzny (cudowny smak tej zupy ) jest właśnie przez to,że gotowana jest na maśle
Smacznego
chef.gif

Pulpety grysikowe

1 i 1/3 szkl. kaszki mannej
2 szkl. mleka
40dag twarogu
4 jajka
1szkl. maki
2 lyzki masla
sol

Mleko zagotowac, wsypac kaszke i mieszac,bedzie bardzo geste.Studzimy, twarog mielimy. Dadajemy do kaszy. Wkladamy zoltka i maslo. Bialka ubijamy na piane i dodajemy. Ciutke solimy. Wszystko wymieszac, ciasto bedzie dosc rzadkie. Na obsypane maka dlonie nabieramy lyzka (najlepiej tez umaczona) troche ciasta, delikatnie obtaczamy w mace zeby nie kleily sie (nieduze, jak pileczka pingpongowa wystarcza) i gotujemy we wrzatku.
Podajemy na slodko jak pierogi lub z sosem. Wyprobowalam obie wersje, pulpeciki sa bardzo delikatne, nic sie nie rozkleja, Mateuszowi bardzo smakuja

potrzebuje jakies pomysly na obiady jednogarnkowe. remontujemy w koncu kuchnie i mam bardzo okrojone miejsce do przyrzadzania czegokolwiek. dodam, ze zlew mam w umywalce, zwglednie wannie ;)

potrzebuje jakies pomysly na obiady jednogarnkowe. remontujemy w koncu kuchnie i mam bardzo okrojone miejsce do przyrzadzania czegokolwiek. dodam, ze zlew mam w umywalce, zwglednie wannie ;)

Zupa cygańska

3 duże papryki czerwone
2 cebule
1 puszka groszku zielonego
ziemniaki
koncentrat pomidorowy
przyprawy

W garnku podsmażyć cebulkę w kostkę, papryke czerwoną w kostkę osolone , przyprawione....udusić....... Wlac wodę do 3/4 garnka wrzucic pokrojone w kostke ziemniaki........... ugotować.......... doprawić papryką słodka sypką i wegetą ( przyprawy) ................ potem dodać koncentrat pomidorowy i wrzicuć groszek. Pogotowac trochę i jeść................. my lubimy ja na dosc ostro, ale ze względu na dzieci nie aż tak bardzo.

brzmi pysznie. kiedys tygrysek podala tez przepis na taka zupe- mieso, fasolka czerwona, kukurydza, koncentrat. robilam ja i nam smakowala.

reklama
Agulka zupa brzmi smakowicie :yes::-)

A ja dziś ugotowałam chyba najlepszy rosół w całym moim marnym życiu :-p ale był pyszny dawno mi tak nie smakował

Do góry