reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pielęgnacja Naszych Skarbeczków

Jogobelka a co się dzieje maluszkowi?? Pulneo to "nowa wersja" Eurespalu, dużo lekarzy na byle co przepisuje bo niby ma działać przeciwzapalnie (choć mój wujek lekarz analizował i nie bardzo widzi przeciwzapalne działanie)przepisuje wielu jak nie trzeba antybiotyku, moja córka na niego uczulona, a jak poczytasz na necie o działaniach niepożądanych to sie za głowę złapiesz, wiele pewnie od razu powie, ze się wychorowało na eurespalu, że od razu pomaga, bo znam kilka matek, co ledwo katarek sie zaczyna, one dają Eurespal, 3 dni przechodzi i to oczywiście zawdzięczają cud lekowi.
Ja jestem wyczulona na ten lek i bactrim, za dużo sie chyba naczytałam i leków tych nie podam, bo moja córcia alergiczka żle je bardzo znosiła, a "zdrowe" dzieci pewnie nie widać nic, ale nie wiem czy to taki cudowny lek.
Co do calcium to nasza lekarka nie zaleca np przy katarze, bo go wysusza, a jak wysusza to i zagęszcza, a lepiej go rozrzedzać.
Nie wiem bynajmniej to moje zdanie i moze niektórzy sięnie zgodzą, ale tak mnie "nauczono" i ldkąd się stosuję to nie mam szpitala w domu.
Pulmex rewelacyjny, choć tańszy jest od niego z tym samym skłądem jest DEPULOL ale one są niby od 6 mies życia, ale skoro lekarz kazał, to chyba można i wcześniej.

Kochane patrzcie czasem na necie i sprawdzajcie leki, bo czesto są takie same zamienniki a cena wiele mniejsza.

Co do inhalacji to ja mam rzeczywiście inhalator-dla mnie cud!! taki z nebulizatorem tłokowy inhalator to koszt ok110-150zł niestety, ale leczenie uważam że jest ogromne, chodzi przy każdej chorobie na okrągło, teraz maluchy mają katarki wiec chodzi na zmianę:)

reklama
Miłek zaraził się katarem od tatusia tzn tatuś zaraził wszystkich w domu łącznie z babciami;-) Oprócz tego ma kaszelek ale myślę że bardziej spowodowany spływającym katarem bo dużo tej wydzieliny ma.

Normalnie leczyłabym go euphorbium i solą fizjologiczną ale chciałam żeby był zdrowiutki przed szczepieniem więc poszłam. Nie mam doświadczenia w lekarstwach dla dzieci więc robię to co mi lekarz zalecił.
Szczerze powiedziawszy nie mam za bardzo przekonania do tej lekarki bo co wizytę to mówi mi co innego, łącznie z tym że moje dziecko jest przekarmione choć jak tu Was czytam to je bardzo malutko w porówaniu z niektórymi dzieciaczkami. Nie mam jednak kasy żeby chodzić prywatnie choć powiem szczerze że inna lekarka polecona przyjmująca prywatnie bardziej przypadła mi do gustu i jakoś bardziej przekonująca i wszystko lepiej mi i mężowi wyjaśniła. Mam nadzieję że nie będzie nic wielkiego z tego kataru a po 2 podaniach leku narazie żadnego uczulenia nie widzę:-)

Ja stosowałam Viburcol przy kolce i jak Mała krzyczała po szczepieniu.
Bardzo polecam. Dziecko wycisza się i zasypia. U nas sie sprawdził.

Mulatka, a wiesz co robić z czerwonymi plamami?. Wyglądają tak jakbym wrzątek wylała małej na rękę. Idę dzisiaj do lekarza alergologa, mam nadzieje, że coś mi pomorze. Choć powątpiewam. Naczytałam się już tyle o stosowaniu lekarstw, które w większości nie pomagają. Dzieci są poprostu królikami doświadczalnymi:-(.
Fredka1-moze troszke za pozno pisze,ale moj Maciek tez ma ATZ od 3 tyg.zycia.Je Nutramigen,do zeszlego tyg.smarowalam go 2 razy dziennie(teraz juz 1)DIPRO BASE,jest to rowniez dostepne w Polsce.Na bardzo czerwone plamki na raczkach,pod kolanami,za uszkami i wszedzie gdzie tylko znajdziesz ELOCOM(to masc sterydowa,nalezy jej uzywac pkt.).Do tego zaleznie od zwiekszajacej sie wagi,FENISTIL krople 3razy dziennie.POMAGA,cialko wyglada dobrze.Wiadomo,to choroba na dlugie leczenie,ale da sie z tym zyc.Do kapieli OLIATUM.Mam nadzieje,ze pomoglam.Pozdrawiam

viburcol - polecam , przy kolkach mała spokojniejsza była, dodatkowo lekarka powiedziała że można te czopki stosować również podczas ząbkowania w przeciwieństwie do tych ibufronów ect któe można tylko jednorazowo doraźnie a na katarek zdecydowanie euphorbium. Ponadto katarek nie jest przeciwwsakazniem do szczepień.

a i lekarka przepisała małej na suchą skórkę na policzkach maść robioną na bazie cholesterolu i vit A na razie czekam na realizację recepty ale napiszę jaki efekt, bo może to być alternatywa dla tych ostrych środków, które lekarze przepisują.

Ostatnia edycja:
reklama
Enka75 maść cholesterolowa z witaminą A? My tego używaliśmy przy atopii. Uważaj na tą maść. Mojej Ali nie pomogła. Witamina A, narobiła dużo szkody. Tylko z tą różnicą że Ala jest atopikiem. Podobnież jak zamieni się witaminę a na wodę destylowaną(chyba, muszę poszukać mam gdzieś zapisane) jest lepsza.
Nam pomaga hasobaza. Super sprawa.

Do góry