reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2020

Powiększającą się macicą, a może spowolnioną perystaltyką, a może jedym i drugim. Każda kobieta i każda ciąża jest inna. W pierwszej ciąży brzuch znacząco powiększył mi się na półmetku, w tej juz mam mikro brzuszek (leci 9 tydzień). Kup spodnie na gumce i ciesz się tą mini piłeczką. Łap buziaka [emoji8]
Dziękuje bardzo 😗 pozdrawiam :) i życzę wszystkiego dobrego :)

reklama
Dzis pytalam lekarza wlasnieno to dlaczego mam juz tak duży brzuch i potwierdziala że chodzi o jelita i ich ucisk, a ze ja od zawsze mialam problem jelitami jak np. Wypilam kawe z mlekiem to po 2h mialam brzuch jak w 6 mc ciazy wiec u mnie wychodzi teraz ten problem plus to ze to druga ciąża.. masakra bo w lracy nie wiedzą i nie moga się dowiedzjec przez kolejny mc...nie wiem co robic[emoji26]
Dziękuje bardzo [emoji10] pozdrawiam :) i życzę wszystkiego dobrego :)

Ja mam w tym roku 28 lat i lekarz powiedział, że nie widzi potrzeby testów typu pappa czy nifty jeśli USG w 13 tyg (przezierność karku itp) wyjdzie ok. Nie mam obciążeń rodzinnych itp. także nie planuję robić badań :) w pierwszej ciąży też nie robiłam (poza tymi lepszymi USG - mam suuuuper lekarza, który jest dosłownie mistrzem USG i praktycznie wszystkie babeczki z miasta są kierowane do niego na prenatalne).

Ja też mam bebzol, szczególnie wieczorem ale to chyba wzdęcia głównie i jelita, choć w pierwszej ciąży na pewno tak nie miałam [emoji14]

Nie jestem zbyt aktywna bo każda wolną chwilę przeznaczam na sen, którego bardzo mi brakuje. Córka ma na szczęście jedna drzemkę do południa więc śpię z nią, potem praca i znów do spania. Mam nadzieję, że w drugim trymestrze energia trochę wróci.

Mam w czwartek wizytę więc we wtorek jadę zrobić badania choć nie wiem jak ogarnę to na czczo :/

Trzymajcie się dziewczyny, powodzenia na wizytach :)

Ja też narazie chce uniknąć pytań o ciążę, szczególnie że w styczniu wróciłam z macierzyńskiego.. jest chłodno jeszcze więc noszę luźniejsze swetry lub luźne sukienki i jest dobrze :)
@Karolina*87

Dzis pytalam lekarza wlasnieno to dlaczego mam juz tak duży brzuch i potwierdziala że chodzi o jelita i ich ucisk, a ze ja od zawsze mialam problem jelitami jak np. Wypilam kawe z mlekiem to po 2h mialam brzuch jak w 6 mc ciazy wiec u mnie wychodzi teraz ten problem plus to ze to druga ciąża.. masakra bo w lracy nie wiedzą i nie moga się dowiedzjec przez kolejny mc...nie wiem co robic[emoji26]
Może kup sobie jakieś luźniejsze sukienki nie powinno być tak widać :) albo jakieś długie luźne koszule :) powinno trochę przysłonić brzuszek . Trzymam kciuki 🙂

niestety ten tydzień to mi sie strasznie dłuży.. jedynie mnie trzyma to że musze sie zająć dzieckiem... ale chodze z nim na drzemki i chodzę z nim wcześniej spac zeby nie myśleć :) czas jakby sie zatrzymał..
Ja bym pojechała na IP. Nikt Cię tam nie weźmie za panikare, bez przesady, w końcu tu chodzi o dziecko, które jest mega ważne, to co się dziwić... Jak ja w 1 ciąży poszłam z plamieniem w 9tc jakoś to lekarka oburzona, że nic nie widzi. To mówię, że miałam i chcę żeby to sprawdziła bo to moje dziecko i się martwię! Zaraz zmieniła ton, wzięła na usg i powiedziała, że pewnie uszkodziłam naczynko przy władaniu luteiny i mam na wszelki wypadek zwiekszyc dawkę... Zaraz była mega miła [emoji38]

To moja dzidzia po dzisiejszej wizycie... z usg wychodzi, że dzidzia jest o 4 dni starsza i termin porodu wyznaczony na 28.09.2020.. widzialam dzis rączki nóżki... nawet groszek pomachał nóżkami.. dzis gin zapytał również o badania pappa koszt 600 zl nie wiem czy duzo czy malo jeszcze nie sprawdzałam gdzie indziej.. nie wiem czy sie decydować ponieważ u nas nie ma w rodzinie wad nie skonczylam jeszcze 35 lat.. w pierwszej ciąży bylam na badaniu 3d i tak mi lekarz posprawdzal wszystkie organy tętnice żyły i koszt był o wiele mniejszy... czy któraś z was może mi przybliżyć bardziej to badanie.Zobacz załącznik 1086109
Ale cuuuuudowny [emoji7][emoji7][emoji7]

Niestety pappa wychodzi stosunkowo często zafałszowany, znam ludzi którzy mieli prawdopodobnienstwo 1:15000 a urodziło im się dzieciątko z zespołem Downa i to jeszcze lekarze, a u niektórych wychodzi np. 1:25 a dzieciątko jest zdrowe.. czasem po takim wyniku dziewczyny decydują się na amniopunkcje, a po amniopunkcji dochodzi do powikłań i poronienia, a okazuję się że dziecko było zdrowe.. Jeśli kogoś stać i chce mieć pewność to warto zrobić badania typu NIFTY itd, bo pappa to tylko prawdopodobnienstwo często niezgodne z rzeczywistością niestety..
Ja mam w najbliższym otoczeniu 3 osoby, którym Pappa wyszła kiepsko, i to tam mega, potem amnio i wszystko super a dzieci zdrowe [emoji3590]

reklama
Ryzyko poronienia przy amniopunkcji jest bardzo malutkie, mniej niż 1%

A za testem pappa też nie jestem choć ja jestem człowiek statystyka to tu widzę że nie sprawdza się bo statystyka nie jest diagnoza i nie jest potwierdzeniem choroby
Choć wyniki zawsze są dla mnie bardzo ciekawe jak mam dane skąd wzięte są te liczby i co było brane pod uwagę
Wiem, że jeden procent, ale niestety czytałam historię tych dziewczyn i serce się kraje :(

Do góry