reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

Może trzeba gina uświadomić i niech Cię wciśnie choćby i jutro? Pytałaś o badania diagnozujące wady genet, jeśli usg byłoby złe. Jeśli usg jest w 13+6, to nie zamyka dróg do dalszej diagnostyki, natomiast spotkałam się z opiniami, że czasem czekanie na wyniki trwa bardzo długo, ciąża staje się już zaawansowana i jeśli wyniki wskazują na chorobę, to trudniej podjąć decyzję o terminacji.

Dzisiejsza wizyta była o niebo lepsza, widziałam żywotnego podrośniętego Małego Człowieka. Krwiak faktycznie paskudnie się umiejscowił i ciągnie łożysko w stronę szyjki, ale doktor mówi, że on widzi 95% szans, że ta sytuacja rozwiąże się pomyślnie. To ciśnienie jednak mi skacze :( raz mam 110/70, a za kilka godzin 144/85, mimo że nie widzę różnicy w samopoczuciu. Zaczęłam brać Dopegyt. Jutro idę po skierowanie na ekg, może holter.
Super, że wizyta udana.

Ja spróbuję z ginem coś przyspieszyć bo byłam wczoraj ale prenatalnego nie chciał robić...niestety podejrzewam, że z braku czasu bo miał opóźnienie i chybamnie zbył twierdząc, że dzidziol za mały na pomiary :(

Jeżeli nadal będzie twierdził, że ten 13t6d jest ok to chyba spróbuję wcześniej u kogoś innego.

Dobrze tu któraś z was pisała, że to MY i nasze CIĄŻE są ważne!
Jeżeli go urażę tym, że wchodzę w jego kompetencje to trudno...
To ja, a nie on będę się w święta stresować że ten 4.04 za późno na usg.

usg wizyta 4.04

reklama
Super, że wizyta udana.

Ja spróbuję z ginem coś przyspieszyć bo byłam wczoraj ale prenatalnego nie chciał robić...niestety podejrzewam, że z braku czasu bo miał opóźnienie i chybamnie zbył twierdząc, że dzidziol za mały na pomiary :(

Jeżeli nadal będzie twierdził, że ten 13t6d jest ok to chyba spróbuję wcześniej u kogoś innego.

Dobrze tu któraś z was pisała, że to MY i nasze CIĄŻE są ważne!
Jeżeli go urażę tym, że wchodzę w jego kompetencje to trudno...
To ja, a nie on będę się w święta stresować że ten 4.04 za późno na usg.

usg wizyta 4.04
Mamisia tak trzymaj. Walcz o swoje. Trzymam kciuki.

Napisane na SM-G900F w aplikacji Forum BabyBoom

Mój powiedział, że najlepiej jest robić badania prenatalne w 13 tc czyli 12+
Ja mam 12t 4d ..
Miałam sama ustaloną wizytę w centrum medycznym ( bo robię prenatalne Gdzie indziej niż u lekarza prowadzącego, nie mają umowy z NFZ, )
Ustawiłam sobie 11+4 dni to powiedział, że o tydzień za wcześnie.
Ja Dzidzie mam 3 dni młodszą niż z om
Więc też zapewne to ma wpływ jaki jest pomiar z wcześniego usg ...
Trzymam kciuki za nas wszystkie :-)
Ja się wczoraj dowiedziałam, że moja Koleżanka w ogóle przespała te prenatalne i połówkowego też nie miała.
Normalnie szok jak to niektóre Mamuśki sobie na luz wrzucają.
Jeszcze chwilę tak myślałam, że może ja przesadzam w takim razie,
No ale NIE.
przecież to życie i zdrowie Malucha...

Ja leżę w łóżku z kaszlem i bólem pod zebrami... i niespodziewanie wczoraj odwiedziła mnie przyjaciółka i ugotowała mi rosół na dobre samopoczucie :D

Ja mam to prenatalne usg w 13t1d - pani doktor tak mi powiedziała patrząc w kalendarz, więc stwierdziłam, że zaufam. I wydaje mi się, że nawet ten 13t6d jest ok. Bo jeśli faktycznie powinno się je zrobić przed końcem 14 tyg, to tak na chłopski rozum wydaje mi się, że nie wyznaczano by takich granic, jeśli pod ten koniec 14 tygodnia byłby to utrudnione do przeprowadzenia... Chociaż w sumie zawsze o ten dzień dwa wiek ciąży może się kopnąć. Ech, trudne decyzje :/
No ale mi akurat taka data dodatkowo pasuje, bo następnego dnia mam lot międzykontynentalny, to będę wiedziała tuż przed czy wszystko w porządku i czy mogę bezpiecznie lecieć ;)

A a propos brzuszków, to też miałam ostatnio głupią sytuację... ja mam dużą nadwagę, więc i brzuch się szybko zrobił spory... Znajoma zapytała mnie 2 tyg temu w którym jestem tygodniu i mówię, że w 10...to powiedziała coś w stylu "10?myślałam..." i zamilkła i z szeroko otwartymi oczami wpatrywała mi się w brzuch :p i chyba sama się zorientowala po chwili, że to chyba trochę nietakt, bo zaczęła się jąkać i że przeprasza :p

A tą amniopunkcję to w każdym tyg.można wykonać?

Co jeśli na usg wyjdzie coś nie tak i trzeba będzie rozszerzyć diagnostykę a ja już 14tydz zacznę...ciekawe

usg wizyta 4.04
Amniopunkcję robi się najwcześniej w 14 tygodniu. Podobno jeśli się zapłaci przy pobraniu 650zł (w Warszawie w IMiD) to wyniki są za trzy dni, gdzieś o tym czytałam ale nie wiem na 100%.

Ja leżę w łóżku z kaszlem i bólem pod zebrami... i niespodziewanie wczoraj odwiedziła mnie przyjaciółka i ugotowała mi rosół na dobre samopoczucie :D

Ja mam to prenatalne usg w 13t1d - pani doktor tak mi powiedziała patrząc w kalendarz, więc stwierdziłam, że zaufam. I wydaje mi się, że nawet ten 13t6d jest ok. Bo jeśli faktycznie powinno się je zrobić przed końcem 14 tyg, to tak na chłopski rozum wydaje mi się, że nie wyznaczano by takich granic, jeśli pod ten koniec 14 tygodnia byłby to utrudnione do przeprowadzenia... Chociaż w sumie zawsze o ten dzień dwa wiek ciąży może się kopnąć. Ech, trudne decyzje :/
No ale mi akurat taka data dodatkowo pasuje, bo następnego dnia mam lot międzykontynentalny, to będę wiedziała tuż przed czy wszystko w porządku i czy mogę bezpiecznie lecieć ;)

A a propos brzuszków, to też miałam ostatnio głupią sytuację... ja mam dużą nadwagę, więc i brzuch się szybko zrobił spory... Znajoma zapytała mnie 2 tyg temu w którym jestem tygodniu i mówię, że w 10...to powiedziała coś w stylu "10?myślałam..." i zamilkła i z szeroko otwartymi oczami wpatrywała mi się w brzuch :p i chyba sama się zorientowala po chwili, że to chyba trochę nietakt, bo zaczęła się jąkać i że przeprasza :p

też mam dużą nadwagę i nic a nic nie widać, pewnie dopiero w granica 8 miesiąca może coś byc widać :D

nie wyobrażam sobie życia bez podróży... fakt nie jest za kolorowo, bo dziecko trzeba mieć pod opieką cały czas, do morza wszyscy ciężko wejść bo trzeba mieć na oku, wyjście wieczorne do klubu też nie wchodzi w grę, ale potafimy sobie czas fajnie zorganizować ;) w tym roku mieliśmy lecieć do Egiptu ale darujemy sobie z racji mega wysokich temperatur, za to za rok lecimy z maleństwem na Teneryfę ;)
Kurczę myśleliśmy i Teneryfie w tym roku ale nie wyszło, trza będzie za rok. W tym roku mamy plan kupić większe lokum i to jeszcze przed październikiem.
Co do podróży ja również sobie nie wyobrażam życia bez nich, w zeszłym roku dzieciaki już były większe więc pojechaliśmy do Włoch, z malutkim roczniakiem byliśmy raz w Bułgarii i było ok. Ale największym hardcorem był wyjazd nad Bałtyk jak syn miał 2 lata a córka 2 miesiące :p Oni świetnie się bawili ale ja zamoczyłam się do pasa dwa razy i to wszystko, nie miałam czasu na kąpiele. Przez cały tydzień udało mi się poopalać jakieś 7 minut :D

Mi brzuch powoli zaczyna wywalac, ale szczerze mowiac myslalam,ze to bedzie taka twarda pilka, ale poki co to wyglada jakbym sie zapuscila i jakby mi sie tluszczyk odkladal [emoji5] pewnie moj stary odchowany tluszczy jest po prostu wypychany do przodu przez rosnaca macice[emoji16] poki co waga stoi w miejcu, nic sie nie ruszylo...za 2dni prenatalne, juz nie moge wytrzymac powiem Wam. Ost usg mialam ponad miesiac temu gdzie fasolka byla taka bezksztaltna fasolka, a teraz juz niby paluszki powinna miec...trzymam kciuki za najblizsze wizyty dziewczyny! Chwalcie sie jak bylo[emoji16]

Napisane na m2 w aplikacji Forum BabyBoom
Będziesz zachwycona. Ja jak pojechałam tydzi3n temu na usg lekarz miał mega profesjonalna aparaturę tak ładnie było wszystko widać normalny już dzidzia kręcąca się bez przerwy. Trzymam kciuki. Ja mam średnio co 1-2-3 tygodnie teraz za tydzień prenatalne opisz wszystko co I jak wolę Od Was dowiedzieć się najważniejszego niż czytać po necie miliony stron.

Napisane na SM-J730F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
A to mój w 11 tygodniu [emoji23][emoji23][emoji23]
fa1806a3c75ee58baef95dcb63146a60.jpg

nzjdyx8dtnebih09.png

Do góry