reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2018

W pierwszej ciąży też się super czułam. Pamiętam jak po schodach sobie swobodnie wbiegałam, a teraz? O losie...

Nie no biegać nie biegam, na trzecie piętro wchodzę w dwóch ratach, ale w pierwszej ciąży leżałam plackiem do rozwiązania, wiec i tak traktuje to jak progress tym razem :D

Non stop mi tylko gorąco, w domu klima, a mi wraz pot cieknie.

reklama
Ale że w trakcie porodu? Avto się coś zmieniło? 5 lat temu mi tylko położna sprawdzała:eek: sorki, jeśli nie zrozumiałam pytania...
No wlasnie o to mi chodzi. Mnie 2 lata temu polozna nie zagladala w krocze az do odejścia wod i zaraz potem partych. Mimo, ze ja prosilam, bo czułam, ze jest postęp. A jak sie zapisal pierwszy skurcz, to zamaist zajrzeć, zawolala lekarza, ktory dobre 10 minut szedl z innego pietra. 7 lat temu za to lekarz mi nie zagladal na porodowce, wszystko sprawdzala polozna. Wiec ja juz zglupialam. Wiem, ze niedawno byly zmiany w uprawnidniach poloznych i teraz chyba one moga wiecej, ale moze to tylko od obyczajow w szpitalu zalezy?

Dla mnie osobiście wstawanie po cc z łóżka z dostawką to byłaby męka, można to odsunąć? Ja przez ponad miesiąc ledwo co sie podnosiłam, dodatkowo musiałam podnosić się bokiem ze zwisajacymi z łóżka nogami :)

Teraz mozna to odsunac, ale ja bede chciala dostawke przymocowac do naszego łóżka...
Ja po 2 cc i za kazdym razem smigalam przu dzieciach.....jak wiesz ze Ty reagujesz inaczej po cc to pewnie musisz dostosowac pod siebie....
Ja w szpitalu sama noworodka dosc szybko ogarnialam.....a w domu to juz w ogóle

Ja zazwyczaj spalam z malymi...ale to niebezpieczne... mi takie rozwiaznie najbardziej pasuje..ta dostawka do karmienia nocnego...bo do pokoju obok nie chce chodzic..ani wstawac wlasnie z nogami z łóżka.....chce karmic w nocy bez wstawania... tak karmilam 2 dzieci i tego tez tak planuje :)

Gdzie byście poszły z 2-latką stawiającą krzywo stopę? Do lekarza ortopedy czy do rehabilitanta dziecięcego w przychodni wykonującej wkładki ortopedyczne?
Moj starszy "stopa serpentynowa" wykrzywial palce jednej stopy do środka...
Bylismy u ortopedy... noga w gipsie przez 3 miesiace w drugie urodziny.... i jest naprostowane...teraz ortezke na noc tylko zakladamy

Cały czas, moim zdaniem od początku chodzenia (zaczęła chodzić w październiku 2017, czyli 10 miesięcy minęło) tak było, ale byliśmy wtedy na kontroli chodu u lekarza ortopedy i mówił, że prawidłowy. Zatem uznałam, że fizjologia, żeby dać czas. Ale we wrześniu będę kupować jej nowe buty i może trzeba popatrzeć na jakieś specjalne?

Zapisałam ją na piątek do gabinetu podologicznego (m.in. wykonują tam wkładki wg indywidulanych potrzeb) na wizytę konsultacyjną u rehabilitanta dziecięcego... Tzn. teraz po Waszych postach zgłupiałam, może pani mówiła, że do fizjoterapeuty? Jak dzwoniłam, to pytałam, czy przyjmują dzieci dopiero po konsultacji u lekarza, czy sami też diagnozują. Mam nadzieję, że to nie jest jakieś naciągactwo... Pewnie od lekarza rodzinnego dostanę skierowanie do ortopedy, ale raczej nie na cito. Umówiłabym ją prywatnie, ale i w zeszłym roku na kontroli chodu, i wtedy kiedy byliśmy z pierwszym dzieckiem u ortopedy, te wizyty nie były jakieś zbyt treściwe... Czasem mam wrażenie, że ktoś, kto masuje/ćwiczy z dziećmi lub dobiera im buty, lepiej się zna niż lekarz. W ogóle znajoma powiedziała mi, że wg niej jej dziecko miało identycznie i oni chodzili do szewca, żeby podklejał podeszwę. Ale jeszcze takim hardcorem nie jestem, żeby zlecić coś sama szewcowi ;)
U nas ortopeda jeden..nic nie zauwazyl jak maly mial roczek...dopiero kolejny inny ortopeda ( bo soe przeprowadzilismy do poznania) zobaczyl ze lrzywi noge jak chodzi... zalecil najpierw masaz stopy...pokazal co i jak....ale jak przez pol roku nie bylo poprawy to gips i zadzialalo..od 2 lat jest super.. tylko profilaktycznie ortezka wlasnie na noc zeby nawrotow nie bylo..

Wiec jak do ortopedy dlugi termin
to.fizjo tez na pewno bedzie wiedzial co i jak..jakies masaze zaleci

Hejka :)

Ktoś w temacie ? Jak to jest ? 2 dni za urodzenie dziecka ma ojciec przyznane na podstawie aktu urodzenia ?

A te 2 dni opieki na dziecko do 14 roku życia to jest rozumiem dopiero w następnym roku życia a nie od urodzenia ? Czy jak ?

Zastanawiałam się z mężem jak to ogarnąć technicznie , np. od kiedy ma brać urlop w pracy . Myślimy żeby od dnia przed CC z 2-3 dni ( mam się stawić dzień przed CC na jakieś badania i rozmowa z anestezjolog ) .

Bo po CC to bede chciała żeby dostał L4 na opiekę na mnie po CC... Teraz chodzę jak słoń wszystko boli a co dopiero będzie po CC już to widzę że będę jak dziecko wojny się czuć...

Pewnie ktos juz odpisal, a jak nie to...

2 dni za urodzenie dziecka wystarczy zglosic pracodawcy..temu nie potrzebny jest akt... maz je bral jak bylam jeszcze w szpitalu ....a aktu nie mialam jeszcze

2 dni ( do 14 roku życia) naleza sie jeszcze w tym roku co urodzisz dziecko...czyli jeszcze w 2018 niech maz wykorzysta..... moze to byc 2 dni lub w formie godzinowej odebrane....np 16 razy po 1h bedzie wczesniej konczyl..... ale niektorzy pracodawcy za ten urlop premie ucinaja ( teraz sie zastanawiam czy to zgodne z prawem)

Zaraz po cc nie dostanie na ciebie l4 w dniu cc...tylko od momentu wyjscia ze szpitala.... dostaje sie l4 opieke nad Toba...a te 3~5 dni w szpitalu...bo roznie to jest.... u nas w niedziele nie ma wypisow wiec zalezy kiedy rodzisz. I jal z dzieckiem, czy będzie zoltaczka..etc....w te dni co bedziesz w szpitalu nie dostanie opieki nad Toba bo szpital sie Toba "opiekuje".. w dniu wyjscia pytaja czy od dzis czy od jutra l4 dla męża....

reklama
Do góry