reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

reklama
Nie wiem jakie doswiadczenia maja inne mamy ale ja przy grudniowym dziecku z kombinezonu korzystalistalam tylko jak byl mroz, czyli czesc stycznia i luty, w pozostale miesiace mial ocieplane spodenki i taka welniana kurteczke, na wiosne misiowy kombinezon i zupełnie wystarczylo. Dopiero pozniej jak w spacerowce dziecko siedzi to kombinezon jest musthave. W gondoli, jest cieplo, maluszka zawsze mozna dodatkowym kocykiem dokryc i nic mu nie bedzie. My wychodzilismy na 2 h zima na spacer i poza rozowym noskiem i policzkami nic mu niw bylo ;)

Nie wiem jakie doswiadczenia maja inne mamy ale ja przy grudniowym dziecku z kombinezonu korzystalistalam tylko jak byl mroz, czyli czesc stycznia i luty, w pozostale miesiace mial ocieplane spodenki i taka welniana kurteczke, na wiosne misiowy kombinezon i zupełnie wystarczylo. Dopiero pozniej jak w spacerowce dziecko siedzi to kombinezon jest musthave. W gondoli, jest cieplo, maluszka zawsze mozna dodatkowym kocykiem dokryc i nic mu nie bedzie. My wychodzilismy na 2 h zima na spacer i poza rozowym noskiem i policzkami nic mu niw bylo ;)
A to zależy jak komu wygodne. Ja wolę w kombinezon wsadzić dziecko bo mniej ubierania i szybciej po prostu. Jak cieplej to tylko to co w domu i kombinezon no i do spiwora , jak bardzo zimno to jakiś dres do tego koc i śpiwór :)

Dziewczyny a rozwazalyscie te ekologiczne wielorazowe pieluszki? Kurcze mnie sie to podoba, troche zaluje ze przy pierwszym nie zaczelam w temat inwestowac, bo teraz bym miala kuuupe kasy w portfelu wiecej. A wykorzystalabym znowu...
Już kiedyś był temat o tym, to nie jest taka kupa kasy w portfelu :) same pieluszki wielo kosztują tyle co paczka 30 pampersów, plus woda, środki do prania i dezynfekcji, jesień = nie wszystko schnie momentalnie, wiec musisz miec odpowiednio więcej wkładów, plus bliźniaki tak? jak dobrze kojarzę, wiec wszystko razy dwa - wg. policz sobie dobrze :)

Ja już po wizycie wszystko ok siurek nie zniknął dalej jest chłopczyk :biggrin2:
Waży 417g wszystkie narządy ma a ja mam łożysko z przodu ale powiedział że narazie jeszcze nie jest przodujace więc mam sie nie martwić:)
Szyjka4cm więc wszystko ok
Zdjęć nie mam bo cała buzia przyklejona do łożyska
Brawo i gratulacje chłopca!

reklama
Jak widzialam te sliczne otulacze na pieluszki to mi serce roslo ;)

Co będę mogła to pomogę.Syna nr 1 piekuchowalam w tetre i ceratę bo miał zapalenie skóry od pampow (każdych) potem zdobyłam.kilka wyszarganych wielo.

Drugiego pieluchowalam od wagi ok 4 kg. (Urodzeniową 3120) bo myślałam że skoro pierwszy miał ponad 4kg to drugi podobnie.
Tak więc żadnych pieluszek Nb (new Born noworodkowe) nie miałam.
Zamierzam kupić Idusia kilka otulaczy i składać terte.albo wkładać wkłady.Pozniej odziedziczy Nikoskowe kieszonki.
Część pewnie sprzedam (motyw piłka nożna, kosmos) albo wymienię na dziewczyńskie.

Warto skorzystać z biblioteki pieluchowej i wypożyczyć różne pieluszki aby sprawdzić czy w ogole ci to podchodzi i jaki system się sprawdza.Ja rowniez uzywam jednorazówek - czasem mi wielo nie wyschną, albo gdzieś do szpitala czy coś.Jak byłam chora podobnie , nie miałam sił aby płukać, prac i znosić do pralki (mam poza mieszkaniem)

Teraz w ogole sa bezproblemowe, bo nawet jak młody nawali kupę, to otwieram sedes, zrzucam ja do środka, płucze pieluszkowego pod prysznicem i wrzucam do wiaderka.Piore co 2-3 dni normalnie z ubrankami (są spłukane wcześniej) z dodatkiem proszku i odświeżacza.Bez płynu.

Jak coś nogę zaprosic do grup na FB w tym temacie.
sama po raz pierwszy będę pieluchowala nb

Do tej pory pieluchowalam niskobudżetowo (od 5 do 20 zł za pieluszkę)

Ostatnia edycja:
Do góry